Skip to content
Maradona zet aan voor de dribbel van zijn leven tegen Engeland in 1986

Mexico 1986: nieuwe Argentijnse uitshirts tegen Engeland

In de serie WK-verhalen dit keer de reden dat er nieuwe Argentijnse uitshirts werden gekocht voor de kwartfinale tegen Engeland.

Het is de ochtend van dinsdag 17 juni 1986 ergens in Mexico City waar de Argentijnse selectie ontwaakt na een feestelijke avond waarin de overwinning in de achtste finale van de mundial werd gevierd. De spelers van Argentinië hebben in een typische Zuid-Amerikaans duel afgerekend met buurland Uruguay in het Estadio Cuauhtémoc stadion van Puebla. Het was een duel op het scherpst van de snede dat werd beslist door Pedro Pasculli, die in de 42e minuut het enige doelpunt maakte, waardoor de kwartfinale werd bereikt.

Falkland oorlog

Wie de tegenstander zou worden in die wedstrijd wisten de Argentijnen die ochtend nog niet, deze zou komen uit het duel tussen Paraguay en het gehate Engeland. Gehaat vanwege de Falkland oorlog die een paar jaar eerder redelijk kansloos werd verloren en het Argentijnse volk in een diepe rouw dompelde, dit zou misschien een prachtige kans op revanche worden.

Er was echter een groot probleem: het Argentijnse uitshirt

Argentinie-Uruguay Worldcup1986De achtste finale werd om vier uur ’s middags gespeeld en Argentinië moest voor het eerst tijdens het toernooi in hun uitshirt spelen. Kledingsponsor Le Coq Sportif had het thuisshirt voorzien van minuscule luchtgaatjes voor extra comfort in de Mexicaanse hitte, maar om de een of andere onverklaarbare reden was het blauwe uitshirt van katoen. En dat uitshirt moesten ze tijdens de kwartfinale wéér dragen, want ook het derde tenue voldeed niet; dat shirt was immers wit en daarin gingen de Engelsen spelen. Die kwartfinale zou worden gespeeld op zondagmiddag om 12 uur in het Azteca stadion, het heetste moment van de dag dus in een stadion met hoge steile tribunes.

De Engelsen hadden speciaal voor dit WK hun traditionele uittenue ingeruild voor het derde tenue, want ook zij wisten dat het in Mexico ondraaglijk heet kon zijn en een lichtblauw shirt trekt nou eenmaal minder hitte aan dan een knalrood exemplaar. Daar waren ze zestien jaar eerder al achtergekomen toen ze in de kwartfinalewedstrijd tegen West-Duitsland, de reprise van de finale van vier jaar eerder, in hun rode ‘aertex’ shirt verloren in de verlenging. Ditmaal ging Engeland dus in een wit of een lichtblauw shirt spelen en aangezien zij ‘uit’ speelden wisten de Argentijnen genoeg; er moest een ander shirt komen.

Diego Maradona collectie

Ruben Moschella

Argentinie-Engeland Worldcup1986Allereerst kreeg Le Coq Sportif het verzoek of er alsnog luchtdoorlatende uitshirts konden worden geleverd, maar dat bleek op deze korte termijn onmogelijk, dus werd assistent-coach Ruben Moschella de stad ingestuurd om een alternatief shirt te vinden. Hij kwam terug met twee alternatieve shirts, waaruit het lastig kiezen was, ze waren allebei blauw, hadden ongeveer dezelfde kunststof kwaliteit, maar de keuze was moeilijk.

Totdat Maradona verscheen, de aanvoerder van ‘la celeste‘ zag de twee shirts, wees er eentje aan en zei resoluut:

“Dat is een mooi shirt, daarin gaan we Engeland verslaan.”

En zo geschiedde, de assistent pakte de taxi, ging terug naar de sportzaak waar hij het shirt had gevonden en kocht 38 stuks. Inmiddels had een ontwerper in vliegende vaart het embleem van de Argentijnse bond AFA gemaakt, dat op de shirt werd genaaid en tenslotte werden er zilverkleurige American football rugnummers op de Argentijnse uitshirts gestreken.

Argentinië had net op tijd betere shirts bemachtigd om in de Mexicaanse bakoven de kwartfinalestrijd tegen Albion aan te gaan en de rest is, zoals de Engelsen zeggen, history.

De uittenues die Argentinië droeg tijdens het WK1986

Dit is een verhaal uit de serie WK-verhalen. Wil je ook een klassiek Argentijns (of Engels) shirt kopen? Probeer het eens bij Retro Voetbalshirts, die hebben een speciale Maradona collectie!

Veiling shirt Maradona

UPDATE: Begin april 2022 werd bekend dat het shirt dat Diego Maradona droeg tijdens de WK kwartfinale Engeland-Argentinië in Mexico geveild gaat worden. Het shirt was altijd in het bezit van de Engeland middenvelder Steve Hodge die het na afloop van de wedstrijd in het Azteca stadion ruilde. De verwachte opbrengst van het shirt waarin Maradona zowel zijn beruchte ‘hand of god’ goal, maar ook de beroemdste aller solo’s, scoorde gaat naar verwachting 40 miljoen pond opbrengen.

Het zou mooi zijn als Ruben Moschella, of zijn nabestaanden, daar een procent van zou krijgen voor de moeite…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top