Skip to content
Ajax shirt jaren '70, gedragen in de finale Ajax-Inter 1972

Ajax shirt uit jaren ’70 het allermooiste

Volgens het toonaangevende voetbalblad France Football, ook wel bekend van de Ballon d’Or verkiezing voor de Europees voetballer van het jaar, is het Ajax shirt uit de jaren ’70 het mooiste shirt uit de voetbalgeschiedenis.

Natuurlijk is dat oud nieuws en is een verkiezing altijd voer voor een hoop discussie, want persoonlijke voorkeur en afkeer gaan meestal hand in hand. De uitverkiezing is in dit geval ook wat misleidend want het Ajax shirt uit de jaren ’70 beslaat volgens France Football de jaren 1971-1973, maar in die jaren speelde Ajax in verschillende shirts, niet volledig anders, maar als je inzoomt op details dan zijn er duidelijk verschillen.

Ajax shirt jaren ’70

Laten we de Europacup finales die in die jaren werden gespeeld er maar eens bij pakken:

  • De finale van 1971, in Londen tegen Panathinaikos, werd gespeeld in het klassieke witte shirt met de rode baan, de ronde hals was contrasterend wit, er stond geen clublogo of sponsor op het shirt.
  • De finale van 1972, in Rotterdam tegen Inter, werd gespeeld in het klassieke witte shirt met een opvallend smalle rode baan, de ronde hals was rood, er stond geen clublogo op het het shirt, maar wel het logo van kledingsponsor Le Coq Sportif.
  • De finale van 1973, in Belgrado tegen Juventus, werd gespeeld in een volledig rood tenue, op het shirt stond het Ajax-logo en dat van Le Coq Sportif.

Voor de volledigheid zou ik hier graag nog de verloren finale van 1969 tegen Milan noemen, in die wedstrijd in Madrid speelde Ajax in het rood-witte shirt dat een rode hals had, de mouwen waren afgezet met rode boorden.

Tijdens de finale van 1972 had kledingsponsor Le Coq Sportif speciale shirts laten maken, waarschijnlijk omdat het toen voor het eerst was toegestaan om met een merklogo op het shirt te spelen. Het seizoen er na werden alle wedstrijden gespeeld met het clublogo en merklogo op het shirt. Als Ajax de finale van 1973 had mogen spelen in het thuisshirt, dan had dit uitgezien als het shirt dat bijvoorbeeld in de kwartfinale tegen Bayern München werd gedragen: het klassieke rood-witte shirt, witte mouwboorden, een rode ronde hals en het merklogo en clublogo in het wit op de rode baan.

Variaties op het Ajax shirt

Er is dus geen enkel, eenduidig Ajaxshirt dat model staat voor de jaren ’70, want er werd gespeeld met en zonder clublogo, met en zonder kledingsponsor, met witte mouwen zonder rode boord, maar ook met een rode boord. De hals van het shirt was soms rood, maar soms ook wit en de breedte van de typerende rode verticale baan week ook wel eens af.

Maar toch kent iedereen het Ajax shirt, want er zijn maar weinig clubs in de wereld die een vergelijkbaar ontwerp dragen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Ajax deze verkiezing heeft gewonnen, hoewel er natuurlijk ook prachtig voetbal werd gespeeld en grootse resultaten werden behaald in dat illustere tricot.

Ajax retro shirt

Aan het begin van deze eeuw, toen de merchandise een belangrijke inkomstenbron werd voor de club, werden er in de Ajax clubshop nog prachtige retroshirts verkocht. Gewoon ouderwets katoenen shirts van zware kwaliteit en een geborduurd logo op de borst. Helaas zijn deze shirts tegenwoordig niet meer verkrijgbaar via de club. De reden hiervoor is simpel: kledingsponsor Adidas staat dit niet toe, zij willen zeker weten dat iedere Ajax fan het nieuwste Ajaxshirt van Adidas koopt, liefst ook nog het uitshirt en als het kan ook nog een artikel uit de trainingscollectie. Er bestaat ook zoiets als een casual kledinglijn, maar het is allemaal exclusief gemaakt door Adidas.

De club voert ook een actief beleid tegen namaakshirts, maar slaat de plank wat betreft het ontbreken van een fatsoenlijke retrolijn behoorlijk mis. Merken als COPA Football staan te trappelen van ongeduld om samen met Ajax een aantal retroshirts en trainingsjacks te maken, ze hebben dit ook al voor clubs als FC Barcelona, AS Roma, Juventus en zelfs Feyenoord gedaan, maar Ajax houdt de deur stijf dicht.

Zonde natuurlijk, want er zijn een hoop mensen die geen zin hebben om een klein vermogen te betalen voor een plastic voetbalshirt dat aan het eind van het seizoen gedateerd is. En dan maak je nog reclame voor de clubsponsor ook.

The Old Fashioned Football Shirt Company

Gelukkig kom je op internet wel eens een prachtig alternatief tegen, The Old Fashioned Football Shirt Company, TOFFS, bijvoorbeeld. Dit Engelse familiebedrijf produceert prachtige retro voetbalshirts die je desgewenst nog kan laten voorzien van een ouderwets rugnummer ook. Ze hebben ook een Ajax retro shirt met rugnummer in de collectie. Ze hebben er zelfs eentje met rugnummer 14, maar je kan ook een ander nummer bestellen.

Nu het klassieke Ajax shirt uit de jaren ’70 is uitgeroepen tot het meest iconische, wordt het tijd dat de Ajax directie eens een hartig woordje met Adidas gaat praten. Ik weet zeker dat een Ajax retrolijn een gigantisch succes wordt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top