Ventoux
Zoals buurman Don gisteren al op Facebook schreef is één van de mooie dingen van griep dat je je eens ongegeneerd in een boek kan storten. En toevallig had ik er zaterdag eentje uit het schap gegrist op het station van Amersfoort waarvan ik, puur op intuïtie, voelde dat het wel lekker weg zou lezen. Wat moet je anders in zo’n trein? Dat ik onderweg was naar mijn neef Taco – een fervent fietsliefhebber – kan overigens ook hebben meegespeeld in mijn keuze.
Eenmaal terug binnen de veilige ring hield heb boek me nog steeds bezig en heb het net, nu ik eenmaal heb toegegeven aan de griep, in één lange solo uitgelezen. Soms met een lach op m’n gezicht en de laatste hoofdstukken met biggelende tranen over mijn verhoogde wangen.
Het mooie is dat een boek je volledig in een andere wereld kan trekken, zonder plaatjes, zonder geluid, maar met alleen maar gedrukte letters op gerecycled papier. Je fantasie voegt alle ingrediënten toe en je herinnering doet de rest, want de hoofdrolspelers zijn precies van mijn leeftijd en hun jaren ’80 waren ook die van mij. De muziek die ze luisteren, het doelloze gehang in een zwembad, een vriendengroep met verschillende karakters, brandende liefde en een beginnende volwassenheid die 30 jaar later nog steeds niet is voltooid.
Ventoux de film
Het is alsof ik er bij was en dus een feest der herkenning. Zo’n boek waarvan je, naarmate je ziet dat het einde der hoofdstukken nadert, begint te houden en wilt dat het nooit stopt. Zo’n boek ook waarvan je weet dat de film eindeloos veel minder zal zijn en enorm zal tegenvallen. Al is het maar omdat je een kleine 300 pagina’s verhaal nooit binnen twee uur film kan vatten.
Maar wie weet, want in de verantwoording achteraf schrijft Bert Wagendorp dat dit verhaal is ontstaan als scenario voor een film. Dus misschien gaat die film mijn genezingsproces nog wel verder stimuleren.
De opmerking ‘je had er bij moeten zijn’ gaat sowieso niet op, want ik was deelgenoot vanaf de allereerste pagina. Wat een prachtboek!
Dit bericht heeft 0 reacties