Skip to content
No more soup for you!

De Fotopolitie van Guus de Jong

Lekker is dat, je gebruikt een foto van internet om je blog mee op te leuken en voor je het weet blijkt ie van Guus de Jong te zijn…Het overkwam mijn blogbroeder Joris van de Wier van het prachtige blog Doing the 116, waarin hij een voortdurende ode aan het Engels voetbal brengt.

Guus de Jong

Joris wilde een artikel over Cruijff vergezellen van een foto, maar omdat Doing the 116 clubneutraal wil zijn, koos hij voor een foto van Cruijff in het shirt van het Nederlands Elftal. Die foto haalde hij van een buitenlandse website, maar in werkelijkheid bleek deze van ex-Telegraaf fotograaf Guus de Jong te zijn.

En zo kon het gebeuren dat Joris een mail in z’n inbox vond waarin hij werd aangeklaagd voor de inbreuk op de auteursrechten van de fotograaf. Hij heeft maar snel betaald, want de het is andere voetbal-webloggers al een stuk minder florissant gegaan. Een paar duizend euro armer en je kan je blog wel opdoeken…

En ja, ik snap het wel, je kan en mag niet zomaar anders spullen gebruiken zonder toestemming, maar laat het dan bij een waarschuwing of vraag een link terug of iets dergelijks. Want het is soms niet te achterhalen waar die foto vandaan komt en of deze auteursrechtelijk beschermd zijn. Laat staan dat je weet aan wie je toestemming moet vragen.

Dus ik roep Guus de Jong en zijn advocatenvriendjes bij deze op om dan in ieder geval te zorgen dat de website van Guus het doet, dan kunnen we zien welke foto’s we absoluut niet meer kunnen gebruiken.

Ik heb uiteraard alle respect voor het auteursrecht, maar een klein plaatje gebruiken om een stukje op te leuken is toch geen probleem? Mijn foto’s zijn ook wel eens door anderen gebruikt, toestemming vragen was leuker geweest en een vermelding lijkt me helemaal top. Maar om nou gelijk iemand voor het gerecht te slepen?

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top