skip to Main Content
Hillsborough Ramp

Hillsborough: how they buried the truth

De Hillsborough-ramp, ik schreef er vanmorgen al een stuk over. Maar op de één of andere manier blijft die dag door mijn hoofd spoken, zeker als je weer flarden terugziet van het drama dat zich voltrok op die zonnige dag in april 1989.

Ik zag online de prachtige herdenkingsdienst die vandaag werd gehouden in het Anfield stadion en las diverse stukken, waaronder een verwoestend ooggetuigenverslag op de website van The Guardian. Een man die vertelde dat mensen om hem heen stonden die al dood waren, maar door de massa rechtop gehouden werden en meer van dat soort gruwelijkheden.

Hillsborough: how they buried the truth

Maar het allerergste dat ik langs zag komen was een documentaire van het BBC programma Panorama uit mei 2013, waarin onomstotelijk duidelijk werd gemaakt dat de politie, justitie en de Britse regering geprobeerd hebben om de schuld bij de supporters te leggen. En dit terwijl ze fout op fout hebben gestapeld en zo honderden mensen door een donkere tunnel een wereld vol pijn, stress en dood in hebben gejaagd.

Ook de hulpverlening was ver onder de maat, de lijkschouwer gaf al heel vroeg aan dat er niemand te redden was na kwart over drie, terwijl dit absoluut niet het geval was. De verklaringen van de politieagenten in en rond het stadion zijn achteraf ingekort. En zo gaat het maar door.

Gelukkig hebben de Liverpool fans altijd geloofd in de onschuld van deze arme mensen en werd het onderzoek heropend en moesten de officiële documenten, die normaal 30 jaar achter slot en grendel verdwijnen, opnieuw onderzocht worden.

De conclusie is voorlopig, het onderzoek loopt nog, dat er vele doden door schuld zijn gevallen en een aantal mensen hiervoor aansprakelijk gesteld kunnen worden. De regering heeft eindelijk haar excuses gemaakt en de familieleden van de ’96’ hebben daarmee een klein beetje genoegdoening. Maar hun geliefden zien ze nooit meer terug.

Het is maar goed dat het volk af en toe sterker is dan de machthebbers en de waarheid -bijna- altijd boven komt drijven.

Want het gaat af en toe gruwelijk mis bij het voetbal, maar het ligt lang niet altijd aan de voetbalfans. Daar kan Ivo Opstelten inmiddels ook over meepraten. Jammer dat hij z’n excuses nog niet heeft aangeboden…

Dit bericht heeft 1 reactie

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: