Skip to content
Het bureau van een zzp'er

Zzp’ers moderne loonslaven?

Interessant stuk vandaag in de Volkskrant over zzp’ers en de dreigende scheefgroei die ontstaat omdat er op steeds grotere schaal misbruik van de regeling wordt gemaakt. Het kan natuurlijk niet dat bedrijven volledig drijven op de inzet van zzp’ers die als veredelde dagloners voor minder geld hetzelfde werk doen. Ik heb inmiddels (als zzp’er) ook zo’n ervaring achter de rug, de hele dag teksten schrijven voor een tientje per uur bij een bedrijf dat volledig bemand is door zzp’ers. Lekker makkelijk en goedkoop, hebben ze je niet nodig dan hoef je niet te komen en als je er wel bent dan betalen ze dus een schijntje, want zelfs de BTW die ik keurig bij de factuur tel is aftrekbaar.

En ja, als er in de bouw, de gezondheidszorg en vele andere branches massaal voor zzp’ers wordt gekozen, dan is het einde natuurlijk zoek en kun je er op wachten dat er maatregelen worden genomen om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de belastingkas niet alleen door de werknemers wordt betaald die wél een arbeidsovereenkomst hebben.

Stimulerende rol UWV

Wat ik een beetje mis in het verhaal is de rol van het UWV (en dus de overheid) hierin, want de afgelopen jaren kregen werklozen geen enkele hulp meer bij het vinden van een nieuwe baan, je kreeg een ‘coach’ die je vertelde dat het volgen van opleidingen niet meer kon, ook reïntegratieprojecten waren inmiddels weg bezuinigd, de enige regeling die nog steeds bestond was om met behoud van uitkering een start te mogen maken als zzp’er.

En begrijp me niet verkeerd, want als je na een jaar besloot inderdaad verder te gaan op de ingeslagen weg als ondernemer, dan moet je natuurlijk gewoon je te veel ontvangen uitkering terugbetalen én je bent voorgoed je recht kwijt op een hernieuwde WW-uitkering. Een win-win situatie voor het UWV en een hoogst onzekere toekomst voor de nieuwe zzp’er. Als deze regeling dan wordt misbruikt door een ontslagen bouwvakker, die alleen via deze weg nog aan het werk komt omdat z’n voormalige baas hem niet opnieuw in dienst kan/wil nemen, dan is dat behoorlijk triest.

Als daardoor de zzp’ers als ik gekort gaan worden op een aantal voordelen die mijn bestaan nou eenmaal met zich meebrengt, dan is dat behoorlijk triest. Maar de goeden moeten, zoals zo vaak, onder de kwaden lijden. Terwijl de oplossing misschien wel heel eenvoudig is, een bedrijf dat zzp’ers inhuurt moet gewoon alsnog verplicht worden tot het betaling van sociale verzekeringen en extra belastingen, zeker als de verhouding werknemers en zzp’ers opvallend scheef is.

Wie weet groeit mijn bedrijf Gogme Web Services wel zodanig dat ik ook de keuze krijg of ik een zzp’er, een stagiaire of een werknemer in dienst mag nemen. De tijd zal het leren…

Gogme Web Services

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top