Skip to content
Menno Pot: Vak 127

Vak 127

In de literaire rubriek voor de voetbal cultsite In de Hekken heb ik aandacht besteed aan Vak 127 van Menno Pot. Dit boek won al de publieksprijs voor beste sportboek en dat is meer dan terecht.

Want hoewel het verhaal gaat over een groep Ajaxfans, is het verhaal voor iedere voetbalsupporter meer dan herkenbaar. Je kent het wel, je gaat regelmatig naar je club, besluit op een gegeven moment ook naar uitwedstrijden te gaan en je komt daar steeds dezelfde jongens tegen. Een voetbalvriendschap ontstaat en je deelt lief en leed met elkaar, je ziet elkaar wekelijks op de tribune van het stadion en in de bus of de trein op weg naar uitwedstrijden.

Vriendengroep

Maar zoals het gaat met iedere vriendengroep zijn er invloeden van buitenaf die er voor zorgen dat de samenstelling van de groep onder druk komt te staan en er af en toe onderlinge irritaties ontstaan en de vriendschap onder druk komt te staan.

Denk nou niet dat dit verhaal een emotioneel en triest verloop heeft, want de humor wint het met gemak. Zo gaat dat met mannen, een nare opmerking is vaak voldoende om het ijs te breken.

Vak 127 is zo’n verhaal, het beschrijft de vriendschap van vier vrienden gedurende het seizoen van Ajax dat symbool staat voor de dramatische jaren die we net achter ons hebben. Het is een prachtige mix tussen fictie en non-fictie en heeft prachtige flashbacks en verrassende uitstapjes.

Iedere voetbalfan, van welke club dan ook, herkent zich onmiddellijk in de avonturen van dit vrolijke en cynische viertal tijdens hun avonturen in en rond de stadions van FC Twente, Bayern München en het Oktoberfest, PSV, het plein voor de Kuip en een trip naar Engeland.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top