Skip to content
24 mei 1995, Wenen

2015 het jaar van Wenen van Geluk

De foto bij dit artikel is gemaakt op woensdag 24 mei 1995 om een uur of drie ’s middags in Wenen, waar ons-aller-Ajax die avond mijn persoonlijke trilogie ging voltooien. Ik was immers in 1987 in Athene al getuige van de finale van de Europacup voor bekerwinnaars tussen Lokomotive Leipzig en Ajax en in 1992 was ik er in een elektrisch geladen Olympisch Stadion natuurlijk ook toen Ajax ten koste van Torino de UEFA Cup won.

En nu dus de finale van de Europacup voor Landskampioenen, die een paar jaar eerder was omgedoopt tot Champions League en van knock-out toernooi al enigszins was omgeturnd tot competitie waarin je via een poulesysteem in de knock-out fase terecht kon komen. Ik heb dat seizoen een aantal thuiswedstrijden gezien in het ‘Olympies’: de eclatante overwinningen op Milan, AEK en Dynamo Zagreb, het moeizame gelijkspel tegen Austria Salzburg en Paultje en ik hebben een reisje ondernomen naar München om daar de halve finale tegen Bayern te zien.

Maar de slagroom op de taart was natuurlijk onze busreis naar Wenen, waar we in een kleurrijke kakofonie terechtkwamen vol bier, zon, kersen en gezelligheid. Op de foto bewijs ik dat je niet perse een fontein hoeft te ruïneren als je met je club op visite bent en niet alleen ik heb me gedragen, er is die dag niets naars gebeurd. Het werd zelfs één van de meest memorabele dagen in de geschiedenis van Ajax en zelfs het Nederlandse voetbal. Ajax won de Champions League tegen een stug Milan, maar toen Van Gaal in de tweede helft gewoon twee tieners in de spits posteerde kantelde de wedstrijd onze kant op en punterde Kluivert de winnende goal er in, vijf minuten voor tijd.

Wenen van Geluk

Als je me die dag had verteld dat die gebeurtenissen me twintig jaar later een aantal geweldige hoogtepunten zouden bezorgen, dan had ik je niet serieus genomen waarschijnlijk, maar toch was het zo. Ergens in de herfst van 2014 werd ik benaderd door Peter Bogert die er over dacht om een boek uit te brengen met daarin bijdrages van een aantal collega-columnisten, waarop ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en een uitgever te zoeken en de lat qua bijdrages ook hoger te leggen, niet alleen vissen in de ‘amateur-columnisten’ vijver, maar gewoon ook journalisten, schrijvers en andere coryfeeën benaderen. Het werd een prachtig succes, Wenen van Geluk lag in alle boekwinkels die er toe doen, op Schiphol en zelfs in de Bruna op het Centraal Station van Rotterdam!

Toen het boek er eenmaal was heeft de uitgeverij Nieuw Amsterdam gezorgd voor een prachtige boekpresentatie bij Scheltema, waar Danny Blind het eerste exemplaar in ontvangst nam en Chris Zegers de show stal met een geweldige anekdote. Inmiddels had Menno Pot het idee opgevat om een theateravond te organiseren om Wenen van Geluk te vieren en zo stonden we op zondag 24 mei 2015, precies twintig jaar na data, in een afgeladen TOBACCO Theater. En een dag later nog een keer, want de eerste avond was binnen een week uitverkocht.

Wenen van Geluk LIVE! bezorgt me nog steeds gelukzalige rillingen als ik er aan terugdenk, de uitgelaten zaal, de meiden van de bediening in hun Wenen van Geluk shirtjes met rugnummers van de finale van 1995, de prachtige verhalen, de tranen van geluk, de lachsalvo’s, de geweldige foto’s, de muziek, alles! Het waren avonden om nooit te vergeten, al is het maar om dat geweldige optreden van Chris Zegers, wat een briljant verhaal was dat.

En dus besloten we om dit soort avonden vaker te doen en bedachten een mooie nieuwe naam, Het is weer Bal!, waarin we volgens hetzelfde principe een mooie voetbalavond neerzetten. Een paar auteurs die voorlezen, mooie beelden, toepasselijke muziek, vlotte bediening, een lach, een brok in de keel, the works. De eerste editie heeft reeds plaatsgehad en we hopen er in het komende jaar minstens nóg eentje te organiseren.

Tweeduizendvijftien was, kortom, een jubeljaar voor me, want ook in de liefde, het werk en de rest van de stad gaat het uitstekend! Wat mij betreft gaan we op deze voet verder het komende jaar en hoop ik dat al mijn lezers, vrienden, familie en geliefden het minstens zo goed doen.

Gelukkig nieuwjaar!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top