Skip to content
Celtic shirt

Celtic

Celtic FC is dus een club waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Prachtige tradities, geweldige shirts, majestueus stadion en unieke prestaties. Celtic werd in 1887 in Glasgow opgericht door een Ierse priester en koos ‘dus’ voor de Ierse kleuren groen en wit en het nationale symbool de ‘shamrock’ als logo.

Celtic was de eerste Britse club die een Europa Cup won, in 1967 werd Inter verslagen in het nationale stadion van Portugal in Lissabon. Sindsdien zijn de spelers van Celtic die hier wonnen heilig verklaard, the Lisbon Lions worden ze genoemd. Het allermooiste is misschien wel dat dit team, samen met het team van Steaua Boekarest uit 1986, volledig uit spelers bestond die dezelfde nationaliteit hadden. Sterker nog, de Lisbon Lions hadden niet alleen allemaal de Schotse nationaliteit, ze kwamen allemaal uit Glasgow en woonden zelfs allemaal op een steenworp afstand van Parkhead, zoals het stadion van Celtic toen nog werd genoemd.

Jimmy Johnstone

Mooie anekdote is het verhaal dat ik eens hoorde over sterspeler Jimmy Johnstone, alias ‘de Vlo, die bij terugkeer in Glasgow na een avondje stappen zo dronken was dat hij besloot in een bootje te gaan slapen dat aan de kade van de rivier de Clyde lag. Toen hij ’s morgens wakker werd bleek het bootje op drift te zijn geraakt en dobberde het al bijna op op open zee…

Drie jaar later stonden de Schotten, onder leiding van de vermaarde coach Jock Stein, weer in de finale, maar die ging verloren tegen Feijenoord. En dus had Stein het seizoen er op genoeg van toen ze in de kwartfinale werden gekoppeld aan Ajax: “Leuk hoor, Cruijff en al die anderen, maar dit jaar gaat de Europa Cup weer naar Schotland.”

Het liep anders, Ajax walste thuis over Celtic heen, 3-0 en liet de teugels op Parkhead wat vieren, het werd 1-0. Maar daarmee is het wel gedaan qua goede resultaten tegen de Schotten.

In het seizoen 1982-1983 werden beide clubs weer aan elkaar gekoppeld in de eerste ronde van de Europa Cup voor landskampioenen. Ajax speelde een heerlijke wedstrijd op Parkhead, waar het aan de hand van Johan Cruijff een prima resultaat haalde: 2-2. Maar in de thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion ging het mis, nadat Cruijff vlak voor tijd bij een 1-1 stand geblesseerd het veld moest verlaten. George McClusky frommelde, hoe kan het ook anders met zo’n naam, in de 88e minuut de 1-2 in de goal….

Ik kan me de wedstrijd nog goed herinneren en verbaasde me vooral over het gigantische aantal Schotten dat het uitvak, maar eigenlijk het hele stadion bevolkte. Huilend van blijdschap vielen ze elkaar in de armen, hadden ze de reis naar Amsterdam toch niet voor niets gemaakt… We hebben het er nog jarenlang over gehad als Ajax het lastig kreeg in een wedstrijd en maar niet opschoot met het maken van het verschil: ‘weet je Celtic nog?’.

Ook de voorronde voor de Champions League, seizoen 2001-2002 verliep dramatisch. Ajax werd thuis vrij simpel van de mat gespeeld en haalde weliswaar een prachtig resultaat in Glasgow, maar lag er weer uit voordat het eigenlijk moest beginnen.

En dan nu mogen we het weer proberen tegen de taaie Schotten. Het worden ongetwijfeld prachtige wedstrijden, met een gepassioneerd Celtic Park dat oorverdovend hard achter de ploeg zal staan en een paar duizend Ajacieden die zullen proberen zich te laten gelden. Het resultaat zal hopelijk goed zijn, een gelijkspelletje is prima. Maar de geschiedenis heeft me één ding geleerd;

Celtic thuis is niet makkelijk!

Geïnteresseerd in het schitterende COPA Football Celtic aanvoerder shirt, met het rugnummer 7 van de vermaarde Jimmy Johnstone? Het is te koop bij Sportus.nl

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Mooi. Herkenbaar, Celtic is een prachtige club, prachtig shirt. Ik deel je ervaring van Celtic thuis in 82/83. We hadden hoop op Europees succes na het geweldige seizoen aan de hand van Johan. Die goal van Olsen, uit bij Celtic in die prachtige Le Coq Sportif shirts (Standard Luik, maar dan in het blauw), briljant. Die teleurstelling na de goal van McCluskey … In ons eigen voetbalteam is het een vaste term geworden voor een hele pijnlijke nederlaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top