Skip to content
25 november 2012, Rufus Wainwright en band in de Heineken Music Hall

Gebakken Proza

Gisteravond zijn we naar het concert van Rufus Wainwright geweest. Het concert speelde zich af in de Heineken Music Hall en was uitstekend. Hoewel het jammer was dat de organisatie besloot om de zaal vol te doen lijken door er op het allerlaatste moment een ‘all-seater’ evenement van te maken, hebben wij ons uitstekend vermaakt. Ook het voorprogramma, Carice van Houten en band, was zeker de moeite waard, hoewel ik er persoonlijk niet echt warm van wordt. Het is allemaal nét even te steriel, te mooi en te netjes. Maar Carice zong prachtig en heeft als één van de weinige Nederlanders een perfecte Engelse uitspraak, of in dit geval zang.

Toen ik vanmiddag het Parool in handen kreeg zag ik al een foto op de voorpagina en bladerde snel door naar de recensie van dit ‘dubbelconcert’ benieuwd als ik was naar de recensie.

Nou pretendeer ik echt niet dat ik de beste schrijver ben en heb ik altijd veel respect voor journalisten of recensenten die steeds maar weer over wijn, voetbal of muziek moeten schrijven. Ik begrijp als geen ander dat je niet continu hetzelfde kan schrijven en dus een origineel wil blijven en zaken nét even anders te brengen dan je de vorige keer deed. Maar wat Peter Bruyn in het Parool er vandaag bakte schiet toch echt flink het doel van originaliteit voorbij.

Carice van Houten

Van Houten is absoluut geen ‘zingende actrice’ die in de riksja van een vakkundig achtergrondkoortje naar het eind van het liedje gereden moet worden. Ze heeft geen koortje nodig.

Ook haar band laat niet het geringste steekje vallen. Dat is ook de paradox, want de soul zit bij muziek juist vaak in de rafelranden en de sensualiteit in het over de lijntjes kleuren. Zodat het concert van Carice vooralsnog resulteert in vlekkeloze capuccinopop.

Zucht

Ja, zo kun je het dus ook omschrijven, de rafelranden en de sensualiteit in het over de randjes kleuren… Misschien maar goed dat deze man geen vinoloog is en de zoveelste recensie moet schrijven over een Pinot Grigio, of erger nog, dat hij een geniale actie van Zlatan gaat beschrijven in dit geitenwollige taalgebruik.

Conclusie? Je had er bij moeten zijn…

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. okay Gogme columns schrijven is aan jou wel besteed,
  ik trek op mijn beurt, zie FB, Carice van Houten minder en minder…niet vanwege haar muziek..dat doet ze op geheel eigenwijze hartstikke leuk en goed..ik trek haar zgn. echtheid..zgn nerveusiteit..haar haarzelf zijn niet..dat is ze nl imo niet.
  Haar acteren sinds abroad gaat mist Minoes kwaliteit…t begint een truukje te worden..bij Zwartboek ” Houdt het nou nooit op ..” begon het bij mij te kantelen in de Carice waardering…ze krijgt ook veel te veel bejubeling..Carice onze latest Hollywood trots…

  Haar muziek smaak is ook zo integer deep okay…kortom ze irriteert me wat

 2. Had ik het toch goed gezien dat ik je zag lopen, al filmend voor het podium langs..haha(was jij toch?) Carice was behoorlijk zenuwachtig maar zong goed. Rufus vond ik geweldig, die band ook…super. Alleen gitarist Teddy Thompson had z’n broek vol hangen denk, daar zat weinig beweging in. En trouwens, toen ik de kaartjes binnen kreeg, Halverwege September ergens, was al bekend dat het een seated concert was hoor.

  Groeten,
  Hup Ajax.

  1. Dat was ik inderdaad! Mijn vriendin wilde graag dichtbij ‘m zijn, maar alle stoelen waren al bezet. Dus bedacht ik om dat filmpje te maken 🙂 Later kwam het alsnog goed, ze zat zelfs op het podium tijdens de toegift! Dan zie je maar weer waar jarenlang stadionbezoek goed voor is, niet dralen maar zorgen dat je op tijd op de juiste plek komt!

   Wat betreft je opmerking over seated, hier een zin uit de mail die ik 22 november ontving van Mojo: U krijgt dit mailtje omdat er met dit e-mailadres één of meer kaarten zijn gekocht voor het concert van Rufus Wainwright op 25 november 2012 in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Dit concert is gewijzigd van een concert met staanplaatsen/ beperkt zitplaatsen naar een concert met enkel zitplaatsen (niet geplaceerd). Wij hopen dan ook dat de show beter tot recht komt in deze setting daar de shows in het verleden ook volledig seated zijn geweest.

   1. Die toegift ja…was ook wel apart, lachen! Wij zaten rij 4, dus prima zicht. Ik kon alleen maar zitplaatsen bestellen in September, maarrr….lekker belangrijk.. we waren erbij in ieder geval toch!
    Net als bij Machester city-Ajax j.l. stond ik ook rij 4….was ook een mooie belevenis ,waar ik blij om ben dat ik erbij was.

    Muziek en voetbal….blijft mooi he! (en Carice is ook best mooi :-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top