Skip to content
Parool-fietsen

Het Parool is nu Eénkaternkrant

Toen ik vanmorgen mijn fiets stalde voor het gebouw waar mijn nieuwe flexwerkplek zit gevestigd zag ik ze al staan: de hippe witte fietsen met kekke wielrenstuurtjes en reclame voor het nieuwe Parool. Ik verkeerde meteen in een lichte vorm van opwinding want de eerste beelden die ik had gezien van de nieuwe layout van de krant die ik al decennia lees waren niet mis. Mooie, sobere stijl, andere letters die me een weemoedig gevoel gaven naar lang vervlogen tijden, het kon niet op.

Natuurlijk had ik al gelezen dat mijn favoriete onderdelen gewoon zouden blijven en andere, die ik minder vond, niet. Henk Spaan gaat dagelijkse punten geven, Janneke van der Horst blijft gewoon haar prachtige columns schrijven en dat team wordt nu uitgebreid met Menno Pot, Dick Sintenie en David Endt! En, zoals gezegd, zou de strip van Flo het loodje leggen. Iets dat ik alleen maar kan waarderen, want voorheen las ik alleen de bovenste drie van de strips, Singles, Dirk-Jan en het vermaarde Pukkels.

Dat de krant ook meer een Amsterdams karakter gaat krijgen, er een aantal vermaarde columnisten blijven of zijn aangetrokken en het, kortom, nog meer op mijn lijf geschreven zou zijn stond dus wel vast. Ik repte me dus vanmiddag naar huis en haalde met gezonde spanning en belangstelling de krant uit de bus.

opmaak Het ParoolEn nu zit ik, een uurtje later, met gemengde gevoelens dit stukje te tikken. De opmaak is inderdaad prachtig, de speciale bijlage helemaal, de rubrieken die bleven zijn top, Janneke om te smullen en een pagina met Han Lips én mijn favoriete drie strips is altijd fijn. Maar toch miste ik iets, waarom is de uitlijning zo slordig? Het lijkt wel alsof alle pagina’s te hoog waren gedrukt en aan de onderkant allemaal anders waren afgesneden, waardoor het een in elkaar geflanst schoolkrantje lijkt. Er zat een nietje doorheen, dat dan weer wel. Natuurlijk is het ‘maar’ een krant, maar iets netter had toch wel gekund? Misschien had ik wel een missertje en zal de editie van morgen er qua lay-out en zetwerk beter uit, en daarna in, de bus komen.

Maar wat ik echt raar vind is dat de krant nu uit één geheel bestaat, dus geen voorste deel en de PS als losse katernen meer. Nee, het Parool bestaat vanaf vandaag uit één katern! Een éénkaternkrant, zoals de hoofdredacteur het noemt, waarin ‘de redactie u dagelijks een consequent en zorgvuldig opgebouwd dagblad biedt’…

Parool Eénkatern

Met weemoed dacht ik terug aan mijn jeugd en later mijn eigen zelfstandige leven waarin de zin: “Heb je voor mij ook een stukkie van het Parool?” ongeveer dagelijkse kost was. Vanaf nu gaan we een generatie of wat terug in de tijd: pa (of ma) leest de krant terwijl ma (of pa) er een beetje verloren bij zit en maar wat in de keuken gaat rommelen.

Het zou me niets verbazen dat een hoop stellen nu gaan kiezen voor de online versie zodat ze allemaal tegelijk op de tablet, laptop of telefoon hun vertrouwde krant kunnen lezen. Het gezellige geritsel van een krantlezende familie aan de keukentafel is daarmee verleden tijd. En dat in een week waarin is gebleken dat de gedrukte oplages van vele Nederlandse dagbladen in de lift zit de laatste jaren.

Precies 75 jaar nadat het Parool stiekem en in het grootste geheim van de drukpers rolde…

OntnieterWil je tóch met het z’n allen genieten van de papieren versie van het Parool? Pak dan een schaar en knip de krant overdwars door midden.

Of koop voor een paar euro een ontnieter, daarmee hou je de boel netjes en hoef je alleen maar af en toe wat pagina’s uit te wisselen.

Geeft direct een vleugje nostalgie, want op die manier heb je weer het ouderwetse krantenformaat in handen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top