Skip to content
KNVB Jubileumboek 1889-1939

KNVB Jubileumboek 1889-1939

Toen ik vrijdagmiddag even langs Café Het Bruine Paard op de Prinsengracht toog trof ik Dick achter de bar. Ik heb Dick een paar jaar geleden ontmoet toen we met een ploeg voetballiefhebbers op vrijdagavond naar Velsen gingen om de wedstrijd Telstar-Sparta te bezoeken, een evenement dat je op voorhand als cult zou bestempelen, maar door enkele stewards uitgroeide tot een heuse aanklacht tegen het moderne voetbal.

Maar ik dwaal alweer af, want het gaat om Dick, die me die avond vertelde een paar dozen oude voetbalspullen op zolder te hebben staan. Een maand of wat geleden kreeg ik al drie prachtige voetbalboeken waarin het WK 1974 en het Zweedse voetbal centraal stonden.

KNVB Jubileumboek

Nu bleek dat Dick nog een boek had gevonden, een origineel KNVB jubileumboek uit 1939, de bond bestond toen 50 jaar. Ook dit boek is van het formaat stoeptegel, inclusief overeenkomstig gewicht, en is een uniek exemplaar als je het mij vraagt. Het boek is namelijk gesigneerd en genummerd, exemplaar 244 is nu in mijn trotse bezit.

Het boek staat vol vooroorlogse tekst en pseudo-propaganda in fijn oud-Hollands, maar er staan ook schitterende foto’s in, waar uit blijkt dat sommige tradities in het hedendaagse voetbal al decennia oud zijn. De witte badjassen die nu gedragen worden door de winnaars van de KNVB beker, werden voor de oorlog ook al gedragen door de winnaars van de Zilveren Voetbal.

Leuk om te weten en fijn om te hebben dat boek.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top