Skip to content
Shirt David Endt

Shirt David Endt

In de tijd dat we bezig waren met het boek Wenen van Geluk ben ik een paar keer thuis geweest bij David Endt, die me toen en passant ook een deel van zijn unieke voetbalshirtjes collectie liet zien, ik gaf hem toen al de suggestie om die collectie eens te fotograferen en voorzien van de verhalen achter die shirts. En nu is het zover, want het boek Shirt is verschenen.

David Endt is inmiddels werkzaam voor het Sportmanagement bureau Atlanta en is het boek als relatiegeschenk geproduceerd in samenwerking met het Parool. Gelukkig was David onze gesprekken over dit idee niet vergeten en stond hij vanmorgen voor de deur om mij een uniek, want gesigneerd, exemplaar te overhandigen. Ik heb het inmiddels vluchtig doorgebladerd en al een paar verhalen gelezen. Van die schitterend geschreven verhalen waar David Endt zo bekend om staat; de liefde voor het voetbal en de passie voor die unieke shirts druipen er af.

Retro Voetbalshirts
Retro Voetbalshirts

Shirt

Het boek Shirt is schitterend opgemaakt en bevat 55 verschillende voetbalshirts met daarbij een kroniek over de herkomst van het shirt. Zo verhaalt David hoe hij aan zijn eerste wedstrijdgedragen shirt kwam, het Milanshirt van linksachter Aldo Maldera. Het werd hem door Pim van Dord in handen gedrukt na afloop van de Europese Supercupwedstrijd tussen Milan en Ajax in 1974.

En zo schotelt hij ons 55 vertellingen voor over shirts van spelers van Altobelli tot Zignoni en van Arveladze tot Van Basten. David vertelde me net dat hij nog veel meer shirts had en dat het maken van een selectie van 55 al bijna onmogelijk was. Het is dus wachten op een tweede deel.

Maldera

Verkrijgbaarheid

Het boek is dus niet te koop in de winkel, want werd exclusief voor de relaties van Atlanta Sportmanagement geproduceerd, maar inmiddels heeft David Endt een akkoord bereikt met de sympathieke uitgeverij Brandt, het boek zal in een iets uitgebreidere (nog acht shirtstukken) versie verschijnen in de zomer van 2021!

Om je een idee te geven (en je nog lekkerder te maken) publiceer ik een paar shirts die in het boek staan:

Boninsegna

Dit bericht heeft 1 reactie

 1. Boek is en ademt David Endt, een echte liefhebber van het voetbal.
  Zo kwam ik in 4e klas lagere school vlak naast David Endt te wonen en familie Endt was gastvrije en we konden ongestoord voetballen voor de deur en erg hard tegen de garage deuren aan schieten met de bal.
  Familie Endt een warme familie.
  En voetballen samen op straat alleen al schept een band.
  Zelfs toen al was trots op mijn buurjongen want al vrij snel spotte ik hem op halte van lijn 1 met grote Ajax tas, David zat al jong in Ajax jeugd.
  nou had ik de zelfde lengte als David maar die tas reikte tot zijn knieën.
  David heeft kort bij Slotervaart gevoetbald en ging jong naar Ajax opleiding.
  David Endt zo jong als hij was een goed persoon, ook had hij al met vrienden een voetbalpleintje gemaakt waar je al je techniek super kon ontwikkelen.heb daar nog veel gevoetbald.
  David was in zijn jeugd al naar Italië geweest zijn Inter stond boven aan bij hem.
  Hij omarmde het Italiaanse voetbal.

  Kijk wel eens VI maar David Endt was een echte deskundige en nog, een goed mens van hart ook.
  Het is nog jammer dat bij Ajax zijn knie het liet afweten, anders was het zeker een prof geweest.
  Maar hij blijft een liefhebber kwam hem ook nog regelmatig tegen bij Blauw Wit toernooi waar hij aantekeningen maakte van bekende jeugdvoetballers.
  Barcelona was er een keer met Jordi Cruijff en gewoon altijd leuk om te kijken.
  We ontmoeten elkaar later in de metro en hij deed tijd verslag in Luxemburg voor Eurosport.

  De vele jaren dat David Endt bij Ajax werkte als teamchef en gelukkig vele hoogte punten kende.
  Maar als je David goed kent had hij dit alles liever als voetballer mee gemaakt.

  David had boek Johan Cruijff moeten schrijven die zou veel meer inhoud hebben gekregen dan wat Jaap de Groot er van bakte.
  Matig boek met vele lege pagina’s.

  Zelf ik Rein Mulder een jongen uit Amsterdam oost wist veel van Johan Cruijff op de Ajax training Middenweg Stadion De Meer haalde ik de ballen voor Johan en Piet mijn helden.
  Het veld waar geen grasspriet meer stond in de tijd van vele trainen.
  Johan reageerde altijd als je een bal haalde bedankt vriend, dat vond ik al geweldig.
  Veel leuke dingen gekregen van Ajax spelers, die ik bij opening Arena heb geschonken aan Ajax, wat alweer tijd geleden begon Ajax met museum.
  Ik was van 1955 dus speelde bij Zeeburgia met mijn 8 jaar.

  Wat mij opvalt is dat David Endt nooit eens is bedankt bij Ajax voor alle jaren die hij enorm heeft ingezet voor Ajax, of ik moet het gemist hebben mij persoonlijk deed het zelfs veel.
  Zie hoe hij hier bij Ajax opving en bij blessure leed dan alleen zaten en David was er voor hun.
  En zo kan ik nog wel doorgaan.

  David en ik hebben van elkaar dit eigenlijk nooit geweten althans dat ik bij Ajax kind aan huis was en zo naar Slotervaart kwam.

  Pas geleden voor Corona Pandemie 2020 ontmoeten we elkaar bij Zeeburgia 100 jaar boekpresentatie David Endt was spreker er kwam een euforisch gevoel over me want ontmoeten altijd leuker dan e- mail en dan nog bij mijn jeugdclub Zeeburgia 100 jaar bestaan.

  Boek Shirts is gewoon weer extra aanvulling met zeker mooie verhalen verheug me.

  David Endt in voetbalwereld een groot persoonlijkheid.

  Rein Mulder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top