Skip to content
IFK-AIK TV

De Zweedse Klassieker: IFK-AIK

Na een heerlijke dag zeilen, dobberen en varen door de archipel van Göteborg, was het ’s avonds tijd voor de voetbalklassieker IFK-AIK. Deze wedstrijd is de Zweedse variant van onze eigen Ajax-Feyenoord, of Barcelona-Real Madrid en Dortmund-Bayern. Het duel tussen de aartsvijanden van weleer uit de grootste steden van het land.

Stefan Pettersson
Stefan Pettersson

IFK

IFK Göteborg kennen we redelijk goed in Nederland, want het was een club die in de jaren ’80 en ’90 een geduchte tegenstander was in de Europacup toernooien. Zo was de club in ons gouden Champions League seizoen 1994-1995 tegenstander van Bayern München in de kwartfinale en haalden de onfortuinlijke Zweden nét niet de halve finale door een late gelijkmaker van Bayern, typisch Duits dus. Het scheelde dus maar een haartje of Ajax had het in de halve finale moeten opnemen tegen het IFK van Stefan Petterson, de sympathieke Zweedse spits die een seizoen of wat ervoor koos voor een terugkeer naar zijn vaderland en de club van zijn hart.

AIK

AIK uit Stockholm is een stuk minder bekend, maar is altijd de grote club uit Stockholm geweest. Het zat in het seizoen 2012-2013 in de poule van de Europa League met PSV, de club die toen het Europese toernooi nauwelijks serieus nam en deze ronde dan ook niet overleefde. Over AIK en Europa League gesproken, de club speelt sinds een aantal jaar in de Friends Arena van Solna, het stadion waar Ajax in mei 2017 de finale verloor van Manchester United.

Gisteravond stond dus deze klassieker op het programma en besloten we om een kroeg te zoeken in Lysekil waar we de wedstrijd konden zien. Even op en neer naar Göteborg was net even te veel moeite en ik heb reeds de nodige ervaringen met Zweeds voetbal in het stadion, maar nog niet op TV. En ik moet zeggen, dat is een hele aparte ervaring, want zoals de lokale tegenhanger van Fox Sports de wedstrijden brengt zie ik Nederland nog niet zo snel gebeuren.

IFK coach Alf Westenberg
IFK coach Alf Westenberg, de ‘witte Shrek’

Vooraf natuurlijk de nodige interviews vanuit een skybox met wat gasten. En natuurlijk staat er iemand op het veld die vooraf de trainers van beide teams vraagt naar de opstelling, maar ik heb in Nederland nog nooit gezien dat een speler in de rust, terwijl zijn ploeggenoten zich naar de kleedkamer en thee spoeden, staande wordt gehouden en een uitgebreide analyse van de wedstrijd moet geven. En ook het gebruik van ‘superslomos’ en ingezoomde beelden tijdens de wedstrijd is in Zweden van een heel ander niveau. Het allermooiste is wel dat er niet of nauwelijks reclameblokken voor, tijdens en na de wedstrijd zijn, maar dat die tijd wordt gebruikt om af en toe te schakelen naar de camera die in de kleedkamer hangt…

Malmö FF

Over het niveau van de wedstrijd kan ik kort zijn: dat ligt wel wat lager dan het Nederlandse. De ruimtes op het veld zijn groot, het aantal gemaakte fouten nog groter en ook hier maken scheidsrechters bizarre fouten. Gisteren kreeg de goede man er geen genoeg van en liet hij beide partijen na de vier minuten extra nog een paar extra spelen, totdat hij de boel zolang liet lopen dat AIK tóch nog de 2-2 scoorde en hij op onverklaarbare wijze dat doelpunt af wist te keuren. En zo was er een hoop reuring in het steakhouse annex pub, maar bleef de glimlach op alle gezichten. Het gehate AIK, dat tweede staat achter het onverslaanbare Malmö FF, was een loer gedraaid en IFK is definitief uit de gevarenzone.

Al met al een mooie ervaring, maar ik kan niet wachten tot we weer aan de stamtafel van de Gouden Florijn zitten om ons aller Ajax naar de overwinning te mopperen…

IFK-AIK in de pub

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top