Skip to content
Lansdowne Road stadium Dublin

Voetbalfouten: stadionnamen

In het artikel This is Anfield kwam het voetbalstadion van Liverpool FC, Anfield, aan bod. Dit stadion wordt door een hoop voetballiefhebbers, maar zelfs ook voetbaljournalisten en -schrijvers, ten onrechte Anfield Road genoemd en staat daardoor hoog op de lijst van veelgemaakte voetbalfouten.

Maar er zijn meer stadions, al dan niet in gebruik, die door een hoop mensen de verkeerde naam krijgen. Een overzicht van stadionnamen die verkeerd worden gebruikt.

Barcelona

Camp-Nou-Barcelona

Dit iconische voetbalstadion in Barcelona wordt heel vaak Nou Camp genoemd, vooral door Engelstaligen, maar dat is dus verkeerd. Camp Nou werd geopend in 1957 omdat het toenmalige stadion van FC Barcelona, Camp de Les Corts, te klein werd en er geen mogelijkheden waren om uit te breiden. Er kwam dus een nieuw stadion dat Estadi del FC Barcelona heette, maar al snel de naam Camp Nou (nieuw veld) kreeg, pas in het jaar 2000 werd de naam officieel veranderd in Camp Nou. En dus niet Nou Camp. Deze fout is net zo vreemd als het misbruik van de bijnaam van de club, Barca, dat door velen ook gebruikt wordt om de stad te benoemen. Als mensen zeggen dat ze een weekendje naar Barca gaan en ook een wedstrijd in het Nou Camp gaan zien, dan zijn ze dubbelfout.

Dublin en Manchester

Maine-Road-Manchester

In deze steden stonden beroemde voetbal- en rugbystadions die ook regelmatig de verkeerde naam krijgen. In Dublin zijn ze helemaal gek van sport, maar vooral van hun eigen traditionele Ierse sporten zoals gaelic football en hurling, deze sporten worden gespeeld onder de vlag van de GAA (Gaelic Athletic Association) in het gigantische Croke Park, dat plaats biedt aan 82.000 toeschouwers. Voor ‘buitenlandse’ sporten, zoals voetbal en rugby, hebben ze een eigen stadion gebouwd in Dublin, want deze sporten waren verboden in Croker. Dat stadion is onlangs vernieuwd en heeft zo’n afschuwelijke sponsornaam gekregen, het Aviva Stadium is gebouwd op dezelfde plek waar het roemruchte Lansdowne Road stond. De metro van Dublin, de DART, reed vroeger onder de hoofdtribune van het stadion door en heeft een halte die – ondanks het nieuwbouwstadion – nog steeds Lansdowne Road heet. Dat stadion, waar het Nederlands elftal nog zo’n smadelijke nederlaag leed in 2001 en zo het WK misliep, wordt heel vaak Landsdowne Road genoemd, met een d teveel dus.

Ook de naam van het voormalige stadion van Manchester City wordt regelmatig verkeerd gebruikt. Dit klassieke Engelse stadion dat middenin de arbeidersbuurt Moss Side lag. Maine Road was in de tijd dat staanplaatsen nog waren toegestaan één van de grootste stadions in Engeland en werd daarom ook wel het Wembley of the North genoemd. Er werden vele grote interlands en FA-Cup wedstrijden gespeeld, waarvan eentje zelfs een record aantal toeschouwers trok; bij de FA-Cup wedstrijd tussen de Citizens en Stoke City in 1934 waren maar liefst 84.569 supporters aanwezig. Wat een hoop mensen verkeerd doen is het stadion Main Road noemen, maar het is Maine Road.

Milaan

San-Siro-Milano

Het beroemde San Siro stadion in Milaan is door de jaren een aantal keer verbouwd en kreeg er voor het WK van 1990 zelfs een flinke uitbreiding, waardoor er nu ook zo’n 80.000 toeschouwers in passen. Speciaal voor deze gelegenheid kreeg het stadion een officiële nieuwe naam: Stadio Giuseppe Meazza en is vernoemd naar de voetballer die in 1934 en 1938 wereldkampioen werd met Italië. Hoewel Meazza als speler van Internazionale bekend werd, speelde hij ook voor stadsgenoot Milan AC en daarom leek het de Italianen een goed idee om het stadion naar hem te vernoemen. Maar net als in Barcelona werd het anders genoemd, of in dit geval zoals het altijd al heette. Ook de dichtstbijzijnde metrohalte heet nog steeds San Siro, vernoemd naar de buurt waar het stadion ligt. Vooral de fans van Milan weigeren de nieuwe stadionnaam te gebruiken, maar het is niet zo dat het stadion San Siro heet als de rossoneri er spelen en Giuseppe Meazza als Inter thuis speelt.

Amsterdam en Rotterdam

De-Kuip-Rotterdam

En ook in Nederland hebben we te maken met stadionnamen die afwijken van de officiële naam en dus eigenlijk verkeerd worden gebruikt. Het voormalige stadion van Ajax stond aan de Middenweg in de buurt de Watergraafsmeer en werd daarom vaak ook zo genoemd, of zelfs afgekort tot De Meer. Maar officieel heette het stadion, dat in 1934 werd geopend, Ajax Stadion. Maar net als in Barcelona en Milaan werd het stadion beroemder onder de ‘gebruikersnaam’. Hetzelfde gebeurde in Rotterdam, waar in 1937 het Stadion Feijenoord werd geopend. Dat stadion werd niet alleen naar de club, maar ook naar de wijk genoemd waar het stond en waarnaar ook weer de club vernoemd was. Later werd de namen van de club en later stadion internationaler gemaakt, want de lange ij is een letter die je beter als y kan schrijven. Een trend die overigens ook in Amsterdam doorgevoerd werd, want Johan Cruijff begon zijn naam ook als Cruyff te schrijven. Het Feyenoord stadion kreeg echter een bijnaam die al snel aan populariteit won: de Kuip. Steeds meer mensen gingen het stadion zo noemen en zo kan het gebeuren dat ook dit voetbalmonument een naam heeft die ‘in de volksmond’ is ontstaan, maar niet de echte naam is.

Maar echt verkeerd is het ook niet en klinkt toch een stuk sympathieker dan Feyenoord City…

Voetbalfouten

Ontbreekt er een stadion in dit stuk? Laat het me weten door hieronder te reageren, of door op de GogmeUnited socials hashtag #voetbalfouten te gebruiken.

Lees ook de voetbalfouten blogs over verkeerd gebruikte clubnamen: This is Anfield en Voetbalfouten: clubnamen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top