Skip to content
De Zeeuw, Pantelic en Suarez juichen in de Kuip

Pantelic

Marco Pantelic en TIm Bloetjes Afgelopen zondag zag ik een foto op Facebook langskomen waarop een van mijn Facebook vrienden zichtbaar trots poseert met Marko Pantelic die blijkbaar op de uitnodiging van Ajax was ingegaan om zoveel mogelijk oud-spelers bij elkaar te brengen en die plaats te laten nemen in de ‘Engelenbak’ in de Amsterdam ArenA. Een happening die sinds een paar seizoenen plaatsvindt en kan rekenen op een hoop aanloop van oud-spelers en een hoop applaus van de tribunes als er weer zo’n held van vroeger in beeld wordt gebracht.

Toevallig viel deze jaarlijkse happening samen met de herdenking voor Johan Cruijff, waardoor alle puzzelstukjes perfect op hun plek vielen. Deze herdenking en ook de mogelijkheid tot het tekenen van het condoleanceregister waren tot in de puntjes perfect verzorgd door Ajax, alles was mooi opgezet, goed georganiseerd en er viel echt geen wanklank te bespeuren. Dat mag ook wel eens worden gezegd, want waar Ajax vaak is versleten voor een poenerige kapsones-club die haar fans liever kwijt is dan rijk, daar bleek nu dat het oorspronkelijke warme clubhart klopt als nooit tevoren. Er is zelfs besloten om de voorgenomen prijsverhoging van de seizoenkaarten te bevriezen komend seizoen.

Eerbetoon Cruijff in de ArenAMaar terug naar zondag, want wat wás het mooi, wat wáren die zestig seconden oorverdovend stil, wat was het prachtig om te zien dat de hele ArenA meedeed aan dat mozaïek, wat wás het lekker dat Lasse Schöne na vijf minuten al scoorde, wat klonk dat applaus in de veertiende minuut prachtig en wat was het heerlijk dat Ajax vrij simpel won en de dag dus helemaal perfect eindigde. Misschien jammer dat de zon zo scheen, waardoor het mozaïek op de oosttribune iets minder uit de verf kwam, maar dat zijn echt details.

Marco Pantelic

En inderdaad, wat een heerlijk toeval dat al die oud-spelers op de tribune zaten en af en toe in beeld werden gebracht, ik kreeg een brok in m’n keel toen ik Stefan Pettersson weer zag, vond het geweldig om spelers als Bogarde en Vink te zien zitten, sommige herkende ik niet meer, maar eentje sprong er toch een beetje bovenuit: Marko Pantelic! Want waar de meeste spelers net deden of ze niet doorhadden dat ze in beeld waren en anderen wat schuchter naar de camera grijnsden, stak Pantelic meteen weer die duim van ‘m omhoog.

Die duim waar we gedurende de eerste wedstrijden van het seizoen 2009-2010 helemaal gek van werden, want wat speelde Ajax soms slecht toen en wat liep die rare Joego met dat lange haar dan opzichtig de Emile Ratelband uit te hangen met die domme gebaartjes, die duim dus, maar ook die klappende handen boven z’n hoofd naar de zoveelste pass die niet was aangekomen. Maar langzamerhand dat seizoen begonnen we Pantelic toch steeds meer te waarderen en bleek hij een waardevolle speler voor Ajax te zijn.

Daarmee ontpopte hij zich meer en meer tot held, eigenlijk net zoals Zlatan een jaar of wat eerder. Want ook die lange Zweed, die toevalligerwijs dezelfde Balkan-roots heeft, was ook het middelpunt van onze spot en was regelmatig onderwerp van gesprekken over de totale kansloosheid van het scoutingapparaat van Ajax. Want wat moesten we nou met die rare struisvogel die eigenlijk allemaal buitenspel stond?

Pantelic was onze nieuwe cultheld, die samen met Suarez een dodelijk koppel bleek in een team dat ondanks 27 gewonnen duels, 85 punten en 106 gescoorde doelpunten slechts tweede werd in de eredivisie. Een enorme domper, hoewel de gewonnen KNVB beker na die dubbele finale tegen Feyenoord nog enigszins verlichting bracht.

De Zeeuw, Pantelic en Suarez juichen in de Kuip

En nu het F-woord toch gevallen is, neem ik je graag nog een keer mee naar het competitieduel in de Kuip op 31 januari 2010. Ajax was stukken beter die dag en kreeg een hoop kansen, maar scoorde er slechts eentje: voorzet De Zeeuw, doelpunt Pantelic, waarop de eerste direct naar de harde kern van Feyenoord rende met z’n handen achter de oren en in de armen werd gevallen door Pantelic en Suarez die, heel stijlvol, de Feyenoord fans verder provoceerde door z’n middelvinger op te steken naar de heethoofden achter het doel.

Een schitterend beeld dat wat mij betreft direct op zo’n cult t-shirt gezet mag worden. En Pantelic mag wat mij betreft vaker plaatsnemen in de Engelenbak van de ArenA, of misschien beter nog dat we ergens een hoekje inruimen waar alle culthelden uit het verleden gewoon iedere wedstrijd plaats kunnen nemen. Stel je voor: types als Tscheu la Ling, Pantelic, Ivan Gabrich, Zlatan, Mido en Ray Clarke allemaal in een wit of zwart zijden pak met foute zonnebrillen op in dezelfde skybox.

Bekijk hier de samenvatting van die Klassieker uit 2010, inclusief de meest mooie fopduik ooit!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top