Skip to content
Champions League finale 2019

Finale Champions League 2019

‘Ik kan niet slapen’, ‘Is het al avond?’, ‘Biertje?’ Het is zaterdagochtend 1 juni 2019. Als ik wakker schrik staat mijn telefoon al vol met appjes vol verlangen en ongeduld. Vandaag is het ein-de-lijk zover:

de Champions League finale 2019 tegen Liverpool FC in het Wanda Metropolitano stadion in Madrid.

De afgelopen weken waren een ware beproeving, want naarmate de dag van vandaag naderbij kwam leek de tijd meer en meer te kruipen. De laatste wedstrijd tegen De Graafschap ligt inmiddels zeventien dagen achter ons, de huldiging een dag later was bescheiden maar uitgelaten. Ajaxsupporters maakten er een mooi feest van, maar je proefde aan alles dat het mooiste nog moest komen, de finale tegen de meest succesvolle ploeg uit het beste voetballand van Europa. De ploeg die door sommige ‘het Feyenoord van Engeland’ wordt genoemd vanwege de haven, Kuyt en Wijnaldum, maar ook de club is van Litmanen en Babel en meer cups met grote oren in de prijzenkast heeft dan wij.

Sjaak Swart over de Finale Champions League 2019

Trainer Ten Hag heeft z’n spelers een miniweek vrij gegeven, maar wij werden in een ijzeren greep van voorbeschouwingen gehouden. Je kon de afgelopen weken en dagen geen computer of televisie aanzetten en het ging over THE FINAL. Bekende, maar zeker ook minder bekende en zelfs compleet vergeten oud-Ajacieden schoven aan bij de verschillende praatprogramma’s en podcasts. Zo heeft Sjaak Swart inmiddels 48 keer teruggeblikt naar die eerste ontmoeting tussen beide teams, de inmiddels legendarische mistwedstrijd in het Olympisch stadion. We kunnen zijn verhaal inmiddels dromen dat hij na een fluitsignaal de tunnel van de catacomben inliep en daar door een Ajax-bestuurslid werd teruggestuurd omdat het nog geen rust was en eenmaal terug op het veld de bal kreeg, een voorzet gaf en er weer een doelpunt viel. We kunnen het verhaal inmiddels allemaal woordelijk navertellen, alsof we er allemaal bij waren.

Ajax-Liverpool 1966 - foto Jack de Nijs (ANeFo)

Ook mooi was die training op dinsdagmorgen in de Johan Cruijff ArenA, die ondanks de OV staking helemaal vol zat, er stonden zelfs een paar duizend beteuterde, maar uitgelaten fans buiten het stadion op hun telefoons naar de live-uitzending te kijken. Alle journaals beginnen de hele week al hun uitzending met Ajax, er wordt al dagen direct geschakeld met Madrid waar inmiddels duizenden fans zonder kaartje zijn neergestreken.

We hebben alle soorten experts al aan het woord gehoord over de juiste voorbereiding, want was het wel zo slim om de ploeg op vakantie te sturen? Hadden ze niet gewoon twee weken op trainingskamp gemoeten, liefst op grote hoogte? En had Ajax niet moeten zorgen voor meer kaarten bij de UEFA? Die 16.450 kaarten die werden toegekend gingen voor een groot deel naar sponsors en staan nu voor bedragen van enkele duizenden euro’s op Marktplaats! En wat te denken van de opvang in Madrid? Een bezemkast via Airbnb kost minimaal 600 euro per nacht, had het stadsbestuur van de Spaanse hoofdstad niet moeten zorgen voor een luxueus tentenkamp, zoals Thierry Baudet suggereerde? Als Syrische vluchtelingen zoveel luxe ontvangen, waarom dan niet zijn landsgenoten? zo betoogde de eloquente politicus, die volgens eigen zeggen een aardig balletje kon trappen.

En niet alleen de politici hebben de afgelopen weken schaamteloos meegelift op het succes van Ajax, maar het hele land stond op zijn kop, zo had de winnaar van het Songfestival plotseling een Ajax-shirt aan toen hij zijn winnende liedje nog een keer voor een Europees miljoenenpubliek ten gehore mocht brengen. De stad Amsterdam is inmiddels omgetoverd tot één groot tv-scherm, overal in het land hangen Amsterdamse vlaggen aan de huizen en anders wel de nationale driekleur.

Donny Reality Tour

Vooral de geboortedorpen van de Ajaxspelers hebben elkaar de loef af proberen te steken met ‘hun’ Ajacied. Hele busladingen voetbaltoeristen trokken door de straten van plaatsen als Arkel, Dronten en Leiderdorp om een glimp van het succes op te kunnen vangen. Helaas liep de ‘Donny-Reality-Tour’ in Nijkerkerveen op problemen uit toen de organisatoren besloten om deze ook op zondag te organiseren, maar verder viel er geen enkele wanklank te bespeuren.

De Amsterdamse burgemeester Halsema is inmiddels de meest populaire vrouw van de stad aan het worden nu ze niet alleen het Museumplein heeft aangewezen als plek waar supporters de wedstrijd op grote schermen kunnen bekijken, maar er hangen ook schermen op Dam, bij de Rai, in de ArenA en zelfs in het Concertgebouw, waar het gelijknamige orkest de Ajax-mars voorafgaand aan de wedstrijd ten gehore zal brengen.

En ik? Wij hebben weer de grote zaal van de Melkweg afgehuurd en organiseren daar onze ‘Ferry across de Amstel‘ avond, een spinoff van de vermaarde ‘Mokum Calling‘ avonden in april. We hebben zelfs artiesten als Rene Froger af moeten slaan die belangeloos wilde optreden, als hij maar de wedstrijd kon zien, maar we blijven bij ons eigen concept.

Met trillende handen van de spanning heb ik net een kopje thee gedronken, mijn telefoon is inmiddels ontploft en de opgeklopte spanning is me nu al bijna te veel, ik zou bijna weer gaan roken of minstens een eerste biertje nemen om een klein beetje tot rust te komen. Hoe voelen de Ajacieden zich nu? Heeft Tadic nog steeds last van z’n teennagel? Hoe is het met de verhoging van Onana? Is er inderdaad mist op komst in Madrid? Heeft Ajax inderdaad geleerd van de Europa League finale tegen United? Gaan ze die Scousers oprollen? Alle voortekenen zijn gunstig, zelfs de voorspelling van Aad de Mos – Liverpool wint met gemak – is in ons voordeel!

Het is vandaag eindelijk zover, het moment dat je dacht dat nooit zou komen, Ajax speelt in de Champions League finale!

Als die wedstrijd tegen Spurs een halve minuut korter had geduurd…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top