Skip to content
Dennis Bergkamp

Bergkamp in brons

Een licht euforisch gevoel maakte zich vanmiddag van me meester toen ik deze kop in de online versie van The Guardian onder ogen kreeg: ‘Arsenal set to honour Dennis Bergkamp’. De Londense club heeft bekend gemaakt dat er bij het Emirates Stadium een standbeeld zal verrijzen van de, misschien wel meest populaire Arsenal speler aller tijden; Bergkamp in brons dus.

Dat klinkt wat overdreven, maar is het volgens mij niet, want hoewel er al beelden van Tony Adams en Thierry Henry staan is ‘onze’ Bergkamp bij Arsenal een oneindig populaire speler.

Het was in het seizoen 2005-2006 dat de Gunners zich opmaakten voor het laatste seizoen in hun oude Arsenal Stadium, dat in de volksmond Highbury genoemd werd. En zoals alleen Engelsen dat kunnen stond het hele seizoen in het teken van afscheid nemen. Arsenal speelde in de klassieke donkerrode shirts waarmee ze ook speelden toen ze Highbury 93 jaar er voor als stadion gingen gebruiken. Daarnaast had iedere thuiswedstrijd een thema; Memorial Day, Internationals Day, FA Cup Day, London Derbies Day en Captains Day bijvoorbeeld.

Bergkamp day

En ook bedacht de club Supporters Day, waarop de fans centraal stonden. Maar die fans op hun beurt vonden dat zij dan ook mochten bepalen welk thema deze dag zou krijgen en kozen massaal voor Bergkamp Day. Dus geen Henry, Wright, Seaman, George, Jennings of Adams, maar Bergkamp!

De wedstrijd tegen West Bromich Albion werd dus Bergkamp Day en ik was er bij! Had al maanden eerder tickets geregeld bij mijn Engelse vriend Kev, die ik jaren eerder op de tribune van de ArenA had ontmoet tijdens het Champions League treffen tussen Ajax en Arsenal. En toen bleek dat uitgerekend de 15e april 2006 Bergkamp Day was wist ik dat ik een hele speciale dag mee zou maken.

Arsenal v West Brom 2006Na een paar pints in de pub bij het Finsbury Park station gingen we al snel richting stadion, waar bleek dat ik met Kev en z’n maten op de fameuze East Stand zat. En dan niet zomaar ergens tussen de supporters, maar op de eerste rij! Ik kon nét over het reclamebord heenkijken en zat er dus met mijn neus bovenop.

Als eerbetoon waren er oranje t-shirts uitgedeeld en wemelde het van de oranje ballonnen op het veld toen de spelers het veld opkwamen. Bergkamp werd door Wenger op de bank gehouden ten faveure van het duo Henry en Van Persie, maar mocht zich na een uur warmlopen. Dat gebeurde dus precies voor onze ogen en ik heb ongeveer 21 pogingen gedaan om ’the Iceman’ aan het lachen te krijgen met opmerkingen als ‘Hey Dennis, doe je wel een beetje je best zo? Volgens mij zijn ze allemaal voor jou gekomen!’ Maar uiteraard verrekte ‘The Legend’ geen spier en ging professioneel verder met z’n warming-up. Toen hij eenmaal in mocht vallen ontplofte Highbury bijkans en in alle euforie wisten de bezoekers de gelijkmaker te scoren, maar al snel nam Bergkamp de ploeg bij de hand en nadat hij eerst een assist gaf op Pires, kwam in de 89e minuut het hoogtepunt.

Bergkamp kreeg de bal aangespeeld op een meter of 20, nam ‘m rustig aan, kapte naar rechts en schoot ‘m met een prachtige boog langs verdediger en keeper. Het was -bij lange na- niet z’n mooiste, maar het was een prachtig moment en een typische Bergkamp goal, het lijkt allemaal zo simpel, maar het is perfect uitgevoerd. Ik heb de man nog nooit een lelijk doelpunt zien maken!

En dan nu krijgt hij een standbeeld bij het Emirates stadium, wat een prachtig eerbetoon en zo ten zien geweldig beeld voor een geweldige voetballer en held van vele liefhebbers. Geweldig!

Foto’s Bergkamp Day

Bekijk de foto’s die ik die middag op Highbury heb gemaakt tijdens Bergkamp Day

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top