Skip to content
NoQatar

Quit Qatar

Het is vandaag de dag dat de Olympische Winterspelen in Sotsji gaan beginnen. En zoals wel vaker is er een hoop controverse over de kosten van zo’n evenement en de controversialiteit van de organisatie. Want zolang er grote sportevenementen bestaan, is er gedonder hierover.

Opening Winterspelen 1936
De opening van de Winterspelen in Garmirsch Partenkirchen 1936

Of het nou de nazi’s in 1936 waren, Argentijnse regimes in 1978, of dat de commercie de zaak overnam (OS in Los Angeles en Atlanta bijvoorbeeld). Er zijn altijd mensen die vinden dat zo’n groot sportevenement helemaal niet plaats had mogen vinden.

Het probleem is alleen dat dit soort protest pas echt goed de kop opsteekt als het toernooi aanstaande is en het met elk goed fatsoen eigenlijk niet meer teruggedraaid kan worden. Het is wel eens gebeurd hoor, dat de Olympische Spelen of een WK voetbal werden afgelast of toegewezen aan een ander land, maar dan moest er minimaal een wereldoorlog uitbreken of een natuurramp er voor zorgen dat het land dermate in puin lag dat er schielijk een alternatieve locatie gevonden moest worden.

Maar aangezien het Arabisch schiereiland niet op een breuklijn of in een oorlogsgebied ligt is de kans dat het WK van 2022 in Qatar gewoon georganiseerd kan worden levensgroot aanwezig.

Qatar Stadion
Dit soort pompeuze stadions worden nu onder erbarmelijke toestanden gebouwd.

Bling-bling WK

Tenzij de mensheid, en de voetbalmensheid in het bijzonder, nu eindelijk eens echt in actie komt. Want dat dit bling-bling WK gespeeld gaat worden in een land dat geen enkele voetbalcultuur heeft is tot daar aan toe. Dat het in de winter gespeeld moet worden, waardoor zo’n beetje alle reguliere voetbalcompetities overhoop worden gehaald is al een schande. Maar dat er nu al, negen jaar voor dato, een kleine 400 bouwvakslaven gestorven zijn is natuurlijk krankzinnig.

Zoals Menno Pot het gisteren in zijn column al schreef: bloed aan de paal, bloed op de tribunes, bloed aan het gras. Pot heeft al een oproep gedaan aan KNVB-voorzitter en UEFA-bestuurder Michael van Praag, die snel reageerde. Maar of de KNVB echt de ballen heeft om op te staan tegen deze misstanden valt te betwijfelen.

Toch doe ik hier ook een oproep aan meneer Van Praag om nu een statement te maken naar de absurde toernooi. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een aantal bonden mee te krijgen hierin? Ik weet zeker dat de Engelse FA, die zacht gezegd niet echt blij zijn met de FIFA, redelijk snel mee wil doen. De Spaanse, Amerikaanse, Zweedse, Duitse en zelfs Italiaanse bonden zie ik dan al snel volgen. De Fransen zullen wel aan de zijde van Blatter blijven, maar die hebben nog een schuld uitstaan…

Maar een WK zonder deze landen, dat is toch een lachertje? Kom op Michael, u heeft al grote daden verricht voor het voetbal in Amsterdam en Nederland, nu is het moment om ons definitief op de kaart te zetten! We zullen het WK nooit winnen, want drie keer is dus geen scheepsrecht, maar we kunnen de FIFA wel laten verliezen!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top