Skip to content
Ajax-Excelsior 2018-2019

Opkomstplicht voor alle seizoenkaarthouders?

Het was te verwachten, de Ajax-seizoenkaarten voor komend seizoen zijn uitverkocht, de meest voorname reden hiervoor zijn natuurlijk de hooggespannen verwachtingen na het afgelopen topseizoen waarin de dubbel werd behaald en de halve finale van de Champions League werd bereikt. De wachtrij voor een seizoenkaart is dus weer gigantisch toegenomen en dus steeg er op de social media een storm van protest op tegen alle seizoenkaarthouders die wedstrijden laten schieten. Het doet de Ajaxfans zonder kaart pijn om bij vrijwel alle thuiswedstrijden naar al die lege stoelen te moeten kijken, terwijl zij er van alles voor over hadden gehad om er bij te zijn. Het lijkt wel of een hoop ‘supporters’ alleen maar een kaart heeft gekocht om de toppers tegen PSV, Feyenoord en in de Champions League te kunnen bezoeken.

Moet er een opkomstplicht worden ingesteld voor alle Ajax-seizoenkaarthouders?

Die opkomstplicht geldt immers al een aantal seizoenen voor de eerste ring zuid, de tribune waar de F-Side en tegenwoordig ook het ‘sfeervak’ 410 zijn ondergebracht. Ajax heeft daar, na ruggespraak met de verschillende supportersverenigingen, toe besloten omdat ‘zuid 1’ in de jaren ervoor een nogal sfeerloze bedoening was en dat heeft duidelijk geholpen, want het is tegenwoordig vaak een kolkende massa achter die goal. Maar of die toegenomen sfeer alleen is toe te schrijven aan de opkomstplicht, of dat de samenvoeging van fanatieke supportersgroepen én de successen van de laatste seizoenen hier ook debet aan zijn is de vraag. Feit is wel dat supporters in dit deel van de Johan Cruijff ArenA het wel uit hun hoofd laten om slechts een handvol wedstrijden te bezoeken, want als hun seizoenkaart minder dan elf keer gebruikt is zijn ze hun plek kwijt en gaat Ajax voor ze op zoek naar een alternatieve stoel in het stadion.

Nu gaan er dus stemmen op om dit systeem voor de gehele ArenA in te stellen, want ook op de lange zijde eerste ring barst het regelmatig van de lege stoelen, iets dat duidelijk op tv waarneembaar is, maar ook op de eretribune en op de tweede ring doen de lege rode stoeltjes soms pijn aan de ogen.

Maar is zo’n opkomstplicht terecht en uitvoerbaar?

Ten eerste is niets natuurlijk wat het lijkt en is de nuance soms ver te zoeken, want getalsmatig valt er al een hoop te verklaren. Ajax speelt 17 thuiswedstrijden, waarvan er dus 11 verplicht bezocht moeten worden, dat betekent dat er per thuiswedstrijd een kleine 2500 seizoenkaarthouders legaal weg kunnen blijven. Maar in de praktijk blijkt dat bepaalde wedstrijden minder populair zijn dan andere, ik ken weinig mensen die niet hemel en aarde zullen bewegen om de toppers te laten schieten, terwijl de wedstrijden tegen de laagvliegers op een stuk minder enthousiasme kunnen rekenen.

En dat is overigens een typische Amsterdamse gewoonte, met zijn ‘bioscooppubliek’, waar je andere supporters zo vaak smalend over hoort roeptoeteren, want ook in Eindhoven en Rotterdam zie je vaak genoeg lege stoelen op de tribunes. In de Kuip hebben ze dan ook nog de meest fanatieke supporters op de parterretribunes rond het veld gezet, waardoor het lijkt dat deze tribune afgeladen is. Maar als ze allemaal gaan zitten, zie je vanzelf de lege plekken in wedstrijden tegen minder geklasseerde tegenstanders. Kijk maar naar de foto’s van de Top 3 in hun thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat Excelsior:

Oplossingen

Zoals gezegd heeft Ajax voor de F-Side een opkomstplicht ingesteld, maar geeft de club duidelijk aan dat mensen die niet aan de verplichting voldoen een alternatief krijgen aangeboden, men wil gewoon zorgen dat de fanatieke supporters bij elkaar zitten, maar het is niet zo dat ze mensen een verkapt stadionverbod geven omdat ze niet vaak genoeg op komen dagen. Dat zou juridisch ook niet uitvoerbaar zijn, want er zijn voldoende redenen om niet alle wedstrijden te bezoeken. Om te beginnen worden de seizoenkaarten voor het nieuwe seizoen al aangeboden als het oude nog bezig is, ze moeten voor 1 juni ook al betaald zijn, terwijl het nieuwe competitieprogramma pas weken later bekend wordt gemaakt. Dan worden er gedurende het lopende seizoen nog een aantal wedstrijden verplaatst vanwege Europese verplichtingen én een aantal aanvangstijdstippen zijn voor supporters die ver weg wonen onhaalbaar omdat ze na afloop niet meer thuis kunnen komen.

Aangezien het overgrote deel van de seizoenkaarthouders buiten Amsterdam woont is het uitlenen van een kaart ook fysiek vaak lastig om maar te zwijgen van het risico dat je loopt als iemand op ‘jouw’ kaart zich misdraagt en je zo een stadionverbod kunt krijgen terwijl je er helemaal niet was. Het is vaak teveel gedoe. Ook het uitlenen van een enkele kaart is vaak onmogelijk omdat mensen best een keer naar Ajax willen, maar dan wel met iemand samen, maar door het systeem van vaste plaatsen, wat op zuid 1 niet geldt, is het onmogelijk om bij elkaar te zitten.

Kaartenmarkt

Toch zou het mooi zijn als Ajax weer het kaartenmarkt-systeem op poten zou zetten. Dat systeem is ooit wegens een gebrek aan succes gestaakt, maar zou kunnen werken als het beter wordt opgezet. Als je als seizoenkaarthouder bijvoorbeeld een deel van de opbrengst van je verkochte kaart krijgt, maar natuurlijk ook als Ajax garandeert dat je geen gevolgen ondervindt van het gedrag van een ander en als je de fysieke seizoenkaart gewoon in je bezit houdt en je geen moeite hoeft te doen om je pasje weer in handen te krijgen.

Als er dan ook iets meer flexibiliteit zou zijn in het stadion, waar mensen wordt opgedragen een paar stoelen op te schuiven indien gewenst, dan zou het kunnen werken. Zeker als er dan een opkomstplicht aan gekoppeld wordt.

Als je dan zelf niet kan maar je hebt tenminste je kaart beschikbaar gemaakt in het kaartenmarktsysteem, of die nou is afgenomen of niet, dan heb je aan je verplichtingen als ware Ajacied voldaan.

Pas dan zou een opkomstplicht voor seizoenkaarthouders een goed idee zijn.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top