Skip to content
Arsenal v Leeds United ergens in de jaren '70

Toffs, the old fashioned football shirts company

Het zal zo rond het EK van 1996 in Engeland zijn geweest dat mijn interesse werd gewekt. En toen ik een jaar later in Londen was ben ik al op jacht geweest en vond ze uiteindelijk op de markt in Camden Town; van die prachtige klassieke voetbalshirts van zwaar katoen.

Een voetbalshirt zoals het hoort, niet van dat glimmende plastic waarmee je als een soort reclamezuil rondloopt en waar je dan ook nog een klein vermogen moet betalen. Nee, van die ouderwetse 100% katoenen shirts, die je vroeger als junior na een wedstrijd met geen mogelijkheid meer uit kreeg omdat ze nat van het zweet aan je lijf geplakt waren.

Geen strepen, swooshes, katachtigen en andere tinnef. En al helemaal geen stupide reclame voor staatsbanken, geelgekleurde telefoongidsen, Duitse shampoo, gloeilampen, Duitse burgerauto’s of zogenaamde ideële verzekeringsmaatschappijen.

Nee, gewoon het logo van een club, een shirt in prachtige, originele kleuren en liefst met zo’n ouderwets rugnummer er op. Die wilde ik hebben, zo veel mogelijk.

Retro shirts

Eenmaal terug heb ik jarenlang gezocht in Nederland naar zo’n winkel of marktkraam, maar heb er nooit eentje gevonden. Maar gelukkig is daar het internet en hebben een aantal Nederlandse sites nu van die shirts in het assortiment. Sportus.nl bijvoorbeeld, die verkopen online het assortiment van Copa Football, het Nederlandse merk dat overigens zelf een prachtige winkel heeft op de Amsterdamse Prins Hendrikkade, recht tegenover het Centraal Station.

Maar de allerbeste komt -uiteraard- uit Engeland; Toffs, wat staat voor The Old Fashioned Football Shirts. Die hebben echt een waanzinnige collectie prachtige shirts, trainingsjacks, ballen en nog veel meer!

En het allermooiste is dat je een shirt kan laten voorzien van een rugnummer en het zo helemaal authentiek kan maken. Wat is er nou mooier dan een West Ham shirt uit de jaren ’60 met nummer 6? Of een Brasil 1970 shirt met 10? Of een Tottenham Hotspur shirt met ‘double winners 1961’ er op geborduurd met nummer 4?

Ze hebben nu zelfs, ik weet het, shirts uit de jaren ’80 waar dan wel reclame op staat, maar zelfs die zijn helemaal cult, dus dan mag het.

Toffs heeft ook een Facebook pagina, waar af en toe shirts verloot worden of kortingscode’s worden gegeven.

Of je surft gewoon direct naar Toffs

Dit bericht heeft 4 reacties

  1. Herkenbaar, ben zelf eigenlijk al jaren passief op zoek naar een origineel AJAX shirt met TDK er op…. ok, ik weet het is een sponsornaam, maar het was wel de eerst in Nederland als ik het goed heb en dat is dan ook wel weer bijzonder….

  2. Gave site dat Toffs zeg..haha zag net even rugnummer 14 voorbij komen, Nederlands elftal 1974. Coool maar Rusland met zijn cccp is ook gaaf..
    Ach er is zoveel gaafs te krijgen! Leuk man!! Enne goeie site heb je!! Zekuuuuuurs!! Cheers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top