Skip to content
Obrigado Neres

Obrigado Neres

David Neres was niet zomaar een passant, hij verdient een groots dankwoord:

David Neres ©GogmeUnitedNeres (Sao Paolo, 3 maart 1997) kwam in januari 2017 over van São Paolo FC voor een kleine 15 miljoen euro. Dat prijskaartje, hij was één van de duurste aankopen ooit, hing aanvankelijk als een behoorlijk zwaar gewicht om zijn nek, het duurde dan ook lange tijd voordat hij een volwaardig Ajaxspeler was.

Maar uiteindelijk ging het steeds beter met de kleine Braziliaan en liet hij ons steeds meer zien waarom de verwachtingen zo hooggespannen waren. En zelfs de laatste maanden, waarin hij nauwelijks aan spelen toekwam, bleef hij een positief ingestelde speler.

Een paar hoogtepunten van David Neres:

Real Madrid – Ajax

Heel veel Ajacieden zullen met weemoed terugdenken aan die magische avond in maart 2019 in het Santiago Bernabeustadion, waar een ontketend Ajax onder leiding van Tadić en een volledig onbezorgd spelende Neres het grote Real Madrid over de knie legde. De manier waarop Neres Carvajal op de achterlijn voor schut zette was al tekenend voor zijn pure klasse en onbevangenheid en toen hij even later uit de rug van Modrić kwam, de bal kreeg van Tadić en keeper Courtois omspeelde kraaide Sierd de Vos van pure blijdschap:

Neres, Neres, Neres, Neres; we danken z’n moeder en die van Tadić en die van Ziyech die hun gebaard hebben

Het was 0-2 en het werd uiteindelijk 1-4. Ajax ging naar de kwartfinale van de Champions League. Die 15 miljoen was al lang en breed terugverdiend, Neres was van ons en mateloos populair.

Antony

In de zomer van 2020 herhaalde de geschiedenis zich en kwam er weer een vleugelspeler uit São Paolo naar Amsterdam, Antony Matheus dos Santos – voetbalnaam Antony – kostte Ajax ditmaal een bedrag van iets meer dan vijftien miljoen. Maar dankzij Neres voelde Antony zich meteen thuis in Amsterdam, de heren waren direct onafscheidelijk en zoeken elkaar zelfs op als de één (meestal Anthony) scoort terwijl de ander op de bank zit, of aan het warmlopen is (heel vaak Neres).

Ze springen dan hoog in de lucht en botsen met hun borst tegen elkaar, soms storten ze daarna -in elkaars armen- juichend in het gras. De jongensachtige blijdschap spat er van af en bewijst keer op keer dat de aanwezigheid van Neres er voor heeft gezorgd dat Anthony zich vanaf dag een als een vis in het Amsterdamse water heeft gevoeld. Die miljoeneninvestering van Anthony was dankzij Neres binnen een maand al rendabel.

De Klassieker

Natuurlijk is de lijst van hoogtepunten van David Neres lang, denk maar eens aan zijn winnende goal in blessuretijd van de Bekerfinale 2021. Of zijn doelpunt in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. Maar mijn persoonlijke Neres-moment was tijdens de Klassieker in 2017. De eerste Klassieker die Neres speelde was in de ArenA, waar de latere kampioen op bezoek kwam om ‘eindelijk’ eens te laten zien dat ze ook in Amsterdam kon winnen. Maar een vlammende vrije trap van Lasse Schöne in de eerste minuut en een slimme goal van David Neres in de 37e minuut zorgde ervoor dat Feyenoord met de staart tussen de benen afdroop.

Die goal was misschien nog gewoon toeval, maar een half jaar later liet Neres in een kolkende Kuip zien dat hij gewoon een topspeler was. Op 22 oktober 2017 was het na de eerste helft nog 0-0, maar in het tweede deel ontbrandde de Klassieker alsnog. Huntelaar schoot de 0-1 in het dak van de goal, Toornstra deed hetzelfde in de andere goal en dat ontketende een heus Feyenoord-offensief dat duurde tot de 65e minuut toen Marcel Keizer Huntelaar wisselde voor Dolberg. En dat resulteerde vrijwel direct in resultaat toen David Neres de bal kreeg en richting achterlijn werd weggedreven, maar tóch op magistrale wijze de bal nog voor wist te geven.

Zijn teruggetrokken voorzet werd door Kasper Dolberg handig ingeschoten en Ajax stond op 1-2! Als je naar de beelden (vanaf minuut 5:05) kijkt zie je twee opvallende dingen:

Dolberg toont emotie en Neres juist niet

Kasper Dolberg was natuurlijk dolblij met zijn doelpunt, net ingevallen en direct scoren. Net als hij dat een jaar eerder deed. Maar het gedrag van David Neres is vooral opvallend te noemen. Hij gaf een onmogelijke bal nog voor en loopt weg met een hoofd waar ze in het Feyenoord stadion woest van worden: de hooghartige Amsterdamse arrogantie druipt er van af. En daarmee trad Neres toe tot de inner circle der Ajacieden, met dit soort acties schaarde hij zich in het rijtje Witschge (Rob én Richard), van der Vaart, Olsen en Van Basten.

Obrigado Neres

Waarschijnlijk was dat het moment dat Neres liet zien dat hij een echte Ajacied was en dat, wat mij betreft altijd zal blijven. Voor dit soort momenten moeten we hem gewoon altijd dankbaar blijven, natuurlijk speelde hij wel eens mindere wedstrijden, maar die vallen totaal in het niet bij alle hoogtepunten. En daarom, nogmaals, danken we je moeder, maar vooral danken we jou David Neres:

Obrigado Neres!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top