Skip to content
Wim Jansen bij Ajax

Wim Jansen bij Ajax

Oer-Feyenoorder Wim Jansen speelde in de jaren ’80 bij Ajax. Het is voor Feyenoorders moeilijk te verteren, net zoals Cruijff bij Feyenoord voor Ajacieden onuitstaanbaar is, maar het is allebei echt gebeurd. Hoe dat allemaal zo is gekomen? Daarvoor moeten we terug naar het World Trade Centre van New York

Jansen en Cruijff speelden in 1980 allebei voor de Washington Diplomats toen ze tijdens een uitstapje naar New York besloten om het WTC te bezoeken. Eenmaal gearriveerd zagen ze dat er een enorme rij stond, maar Cruijff wist raad: “Deze mensen staan in de rij voor de ene toren, dan nemen wij toch de andere?” En zo kon het gebeuren dat deze twee gelouterde Nederlandse internationals zich een weg naar boven bluften in de Noordelijke toren.

Jansen en Cruijff waren al vrienden, maar door deze actie nog meer.

Een paar maanden later, toen het NASL-seizoen ten einde was, kwamen de heren terug naar Nederland en Cruijff wist het Ajax-bestuur over te halen om Jansen een contract aan te bieden. Hijzelf zou dan als technisch adviseur fungeren en zo kon het gebeuren dat ze op 30 november 1980 op de Eretribune zaten toen Ajax tegen FC Twente speelde. Ajax kwam 1-0 voor, 1-3 achter en ging met 2-3 rusten. Na de pauze nam Cruijff plaats naast coach Beenhakker en de achterstand werd omgebogen in een 5-3 overwinning.

Ajax-Twente-1980
Johan, Jordi en Danny Cruijff met Wim Jansen op de eretribune bij Ajax-FC Twente

Wim Jansen mocht die wedstrijd nog niet meespelen, hij was nog niet speelgerechtigd, maar een week later kon hij zijn debuut maken voor Ajax, uitgerekend in De Kuip, waar een dik pak sneeuw was gevallen…

Wim Jansen bij Ajax

Ajax eindigde dat seizoen als tweede, achter AZ ’67, maar een seizoen begon het echt te lopen, zeker toen een jaar na het debuut van Wim Jansen, nu ook Johan Cruijff weer in het Ajaxshirt te bewonderen was. Ajax werd dat seizoen kampioen door in het Olympisch stadion AZ ’67 te verslaan.

En in die wedstrijd viel het mij pas echt op, die Feyenoorder met z’n krullenkop was echt een goede speler! De Nilfisk noemden we hem: ‘hij klopt, hij veegt en hij zuigt’. We waren als fanatiek Ajax supporters best sceptisch toen hij anderhalf jaar eerder kwam. Maar als Cruijff het zegt dan zal het wel zo zijn en die ijsbal op z’n oog in ‘zijn eigen huis’ gaf hem ook al de nodig krediet. Hij was ook nog eens de enige Feyenoorder die twee WK-finales had gespeeld, dus dan kan je wel wat. Maar hoe hij zonder spatjes en babbels zich gewoon wegcijferde voor het team, aan zo’n man kun je gewoon geen hekel hebben.

Mede dankzij deze oer-Feyenoorder werden we kampioen met maar liefst 117 doelpunten voor en 42 tegen. Fantastisch!

Deze tekst heeft, in iets verkorte vorm, in de Wim Jansen special van het clubblad ‘De Feijenoorder’ gestaan, het officiële orgaan van de supportersvereniging van Feyenoord. De foto’s zijn afkomstig van het Nationaal Archief.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top