Skip to content
Football Focus

Ajax is Extraordinary! 🙌

Donderdag 13 april 2017 werd een gedenkwaardige dag in de geschiedenis van Ajax, want op die avond werd er een wedstrijd gespeeld die zonder problemen in de top 20 van historische Europacup wedstrijden staat. Schalke ’04 werd die avond letterlijk en figuurlijk van het veld gespeeld door een ontketende ploeg, die op alle fronten beter was. Het enige probleem was het aantal doelpunten, want de 2-0 was een bleke afspiegeling van de getoonde werkelijkheid.

Deze wedstrijd was ook geen incident, want een ronde eerder werd FC Kopenhagen op vergelijkbare wijze verslagen en had ook Feyenoord een paar weken later niets in te brengen in de Amsterdam ArenA. Mijn voorzichtige voorgevoel dat er dit Europese seizoen wel eens mooie dingen kunnen gebeuren, staat hiermee nog fier overeind. En ik merk dat steeds meer mensen ditzelfde geloof beginnen te krijgen, want die vrijdag waren de Nederlandse kranten al lyrisch, maar ook de buitenlandse pers liet de klinkende overwinning niet onvermeld voorbij gaan.

Het hoogtepunt was misschien wel het item tijdens het BBC programma Football Focus, waar de Engelse redactie een paar unieke statistieken had opgeduikeld:

het team dat Schalke versloeg heeft een gemiddelde leeftijd van 22, er speelden vier tieners in de basisopstelling en (dit is verbluffend): de afgelopen 1650 opeenvolgende wedstrijden hebben ze gespeeld met tenminste één jeugdspeler in het team. Dat gaat terug tot 1982.

Waanzinnige getallen, waarbij de Engelsen opmerkten dat de vermaarde jeugdopleiding van Ajax ‘World class’ is en oud-spelers als Overmars en Van der Sar geweldig werk doen. Ik glom van trots toen ik het item op Twitter langs zag komen en bedacht me direct dat deze wederopstanding misschien wel het product is van al die jaren opleiden en de vele trainers en beleidsmakers hebben rondgelopen op Voorland en later op De Toekomst. Want dit succes is natuurlijk niet alleen maar toe te schrijven aan het Plan Cruijff, net zoals de succes in de jaren ’90 niet alleen maar op het conto van Louis van Gaal en Co Adriaanse geschreven kunnen worden.

Maar toch had ik ook mijn twijfels bij de statistiek, 1650 wedstrijden onafgebroken? Heeft Ajax de afgelopen 35 jaar altijd met een speler uit de eigen jeugdopleiding gespeeld? En een ‘ommekeer’ in 1982, wat gebeurde er toen? Ik kon het niet laten om even in de krochten van het internet te duiken om een stukje fact-checking te gaan doen. Uiteindelijk vond ik de website AFC-Ajax-Info die een uitgebreide collectie historische feiten heeft samengevoegd. Je kan er, per seizoen, alle wedstrijdstatistieken bekijken en dus ben ik aan het rekenen geslagen…

Volgens deze site heeft Ajax sinds het seizoen 1981-1982 precies 1231 competitiewedstrijden gespeeld, 135 bekerwedstrijden, 16 keer voor de Johan Cruijffschaal (en de voorloper daarvan) en 268 Europacup wedstrijden. Dat zijn dus precies 1650 in totaal, waarbij moet worden opgemerkt dat wedstrijden om de Europese supercup (4) en de Wereldcup (1) niet zijn meegeteld. Conclusie: die Engelsen weten waarover ze praten.

Maar nu het andere feit, al deze wedstrijden zijn gespeeld met minimaal een speler in de basisopstelling die afkomstig is uit de jeugdopleiding en ergens daarvoor dus niet. En daar loop ik vast, want ik heb me inmiddels door een aantal seizoenen aan het begin van de jaren ’80 heengeklikt, maar kom altijd wel spelers als Frank Rijkaard, Wim Kieft en/of Gerald Vanenburg tegen. Allemaal spelers die deel hebben uitgemaakt van de jeugdopleiding van Ajax.

Extraordinairy

Ik ben dus zeer benieuwd waar de BBC deze statistieken vandaan heeft gehaald, wat de criteria voor een ‘speler uit de jeugdopleiding’ precies zijn en welke wedstrijd ik – misschien wel – over het hoofd heb gezien.

Wie het weet mag het zeggen, reageren kan onder dit bericht, op Facebook en Twitter.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top