Skip to content
Rugnummers Oranje 2014

Oranje rugnummers van Wim Crouwel

Toen ik zaterdag met een half oog naar de oefeninterland Nederland-Ecuador keek ging het gesprek een tijdlang over de nieuwe tenues van het Nederlands Elftal. Er was eigenlijk niets op aan te merken, geen werkjes in het weefsel, geen overdreven tierlantijnen, eindelijk weer witte broeken, de kleur oranje was niet al te pijnlijk voor de ogen en het nieuwe logo ziet er strak uit.

Wim Crouwel

En wat me vooral opviel waren de rugnummers en het gebruikte lettertype voor de spelersnamen. Na enig opzoekwerk kwam ik er al snel achter dat de beroemde ontwerpen en typograaf Wim Crouwel hier verantwoordelijk voor was. Erg mooi, sportieve nummers die me erg veel doen denken aan de rugnummers van Italië op het WK van 1978.

Rugnummers Nederlands elftal

rugnummers 1974En met het design van die rugnummers zijn we weer terug bij de succesvolle jaren ’70 Nummers zonder rondingen en gebaseerd op zeshoekige vormen. Zowel op de WK’s van 1974 en 1978 speelde Oranje hiermee. Maar ook alle jaren er na, tot en met het EK van 1988 speelde men met deze hoekige rugnummers.

Pas later, vanaf het WK van 1990, werden de nummers gevarieerder. Zeker toen de KNVB overstapte naar andere kledingsponsors, eerst Lotto en later Nike. Toen kregen we de meest wonderlijke designs met als absolute dieptepunt de introductie van de runen-typografie rond het WK2006. Daarbij kwam zelfs nog een variant langs die nauwelijks leesbaar was voor het publiek en speciaal voor het WK vervangen moest worden voor een type dat wél leesbaar was.

Hieronder een overzicht van de verschillende rugnummer ontwerpen van het Nederlands elftal door de jaren heen:

Rugnummers 1992
1992
Rugnummers 2006
2006
Rugnummers 2014
2014

 

 

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top