Skip to content
Mokum Calling

Mokum Calling THE CLASH Ajax v. Spurs

Het draaiboek lag nog met een laagje stof er op in de kast en kwam weer tevoorschijn toen Ajax in de achtste finales van de Champions League Real Madrid versloeg, want hadden we niet een prachtig evenement georganiseerd in de Melkweg? Die avond, rond de Europa League finale in Stockholm tegen Manchester United, hadden we toen in een week tijd uit de grond gestampt en werd een groot succes. We bedachten een toepasselijke naam, Europa League the final Countdown, ik maakte mooie posters en zorgde voor een online campagne en de Ajax-koorts deed de rest: de zaal was al dagen helemaal uitverkocht!

We hadden makkelijk nog een paar honderd extra kaarten kunnen verkopen, maar we hadden besloten dat het comfort van onze bezoekers voor ging en iedereen een zitplaats in de zaal of een ruime staanplaats eromheen en op het balkon zou hebben. Dát was ons uitgangspunt en daarmee konden we ons onderscheiden van alle Ajax-cafés en tenten als de Marktkantine, waar je uren van te voren al als legkippen op elkaar gepakt stond. Natuurlijk hadden we ook een heel programma in elkaar gedraaid; DJ Mothersoccer, een toffe voetbalquiz, voetbalgasten die over de wedstrijd kwamen praten en Chris Zegers die kwam vertellen over zijn ultieme Ajax-reis, maar de uitgelaten stemming in de zaal maakten vooral die laatste twee totaal overbodig. Men kon niet wachten tot de wedstrijd, die in een enorme deceptie eindigde. Maar gelukkig kwam het qua stemming na afloop weer helemaal goed en zongen we ons verdriet met de hele Melkweg weg.

En zo besloten we om ook dit jaar weer zo’n avond te organiseren en bedachten de mensen van de Melkweg dat het misschien wel leuk zou zijn om ook de halve finale te doen, zeker toen Spurs als tegenstander uit de kwartfinale rolde. Dat moesten toffe avonden worden waarbij ik besloot om me niet met de organisatie bezig te houden, ik heb namelijk een zware hartoperatie achter de rug en moet het rustig aan doen, de finale misschien?

London Calling - the ClashGelukkig werd ik ook gevraagd of ik een poster en beeldmerk wilde ontwerpen voor deze happening die als werktitel London Calling kreeg, het beroemde album van The Clash. En zo kon ik aan de slag en bedacht me dat ik het iconische beeld van het album, waarop Paul Simonon zijn basgitaar stuksloeg op het podium, zou gebruiken. Ik trok Simonon een Ajaxtenue aan en voegde er ook een logo van Tottenham Hotspur aan toe, alsof die Ajaxbassist dat stuksloeg.

Het ontwerp werd direct enthousiast ontvangen, hoewel er iemand van de Melkweg bedacht dat de naam London Calling ook refereert aan het gelijknamige muziekfestival in Paradiso en dat ‘daar geheid gezeik van zou komen’, dus werd besloten om er Mokum Calling van te maken. Ook werd de oorspronkelijk donkere achtergrond, zoals ook op het album, in te ruilen voor een iets frissere groen/blauwe variant om zo iets meer ‘voetbal’ er aan toe te voegen. Vervolgens werd hetzelfde beeldmerk ook aangepast om er online (liggend) en op Instagram (vierkant) gebruik van te maken en kon diezelfde middag de kaartverkoop van start.

Mokum Calling

Inmiddels is de uitwedstrijd gespeeld en liep de Melkweg al aardig vol tijdens de eerste editie van Mokum Calling, mede doordat Ziggo rechtstreekse beelden uitzonden uit de zaal en een grote groep blauwbekkende supporters op het Leidseplein eieren voor hun geld kozen en snel de sfeervolle Melkweg opzochten. De kaartverkoop voor de thuiswedstrijd is inmiddels in volle gang, waarschijnlijk loopt het helemaal vol en zullen er woensdag geen kaartjes meer te koop zijn bij de deur.

Mokum Calling
De Mokum Calling poster

 

Back To Top