Skip to content
Heinz Stuy en de rest van Ajax juichen na de tweede goal in de wedstrijd tegen Feyenoord op 23 september 1973

Ajax-Feyenoord

We zijn pas in de derde speelronde, de zomervakantie ebt net weg en het laatste grote festival van het jaar is in volle gang, toch wordt er morgenmiddag vroeg afgetrapt in de ArenA. De eerste Klassieker dient zich al weer aan, Ajax-Feyenoord, de enige wedstrijd die mijn hart altijd sneller doet kloppen.

Voor het eerst zal ik de wedstrijd van achter de goal bekijken, sinds ik mijn vaste stek op vak 422 heb ingeruild voor vak 116. Een heel nieuw perspectief, met totaal andere mensen om me heen. Het is anders, maar het gaat zeker wennen en dus bevallen.

Feyenoord

Feyenoord dus, de aartsvijand nummer één, die tot nu toe twee keer verloren heeft en morgen wel eens in de degradatiezone kan belanden als Ajax wint. Als ik zo op het internet lees en de signalen op straat, in de kroeg en zelfs in de supermarkt opvang zijn de punten al bijgeschreven. Iedereen is overtuigt van een simpele, en soms zelfs grote, overwinning.

En daar begint bij mij dan altijd het huiveren, want dat wij, de opportunistische supporters, er zo over denken is tot daar aan toe. Maar stel je nou voor dat de spelers er ook zo over denken? Siem de Jong doet niet mee, Van Rhijn is geschorst, maar de mutaties bij Feyenoord zijn veel groter. Het team is op een groot aantal sleutelposities verzwakt, er komt een verdediging die de eerstejaars A leeftijd nog niet zijn ontgroeid. Dus dat moet makkelijk lukken… Ik hou m’n hart vast.

Waarschijnlijk zal Ajax de klus inderdaad wel kunnen klaren, een volle ArenA, zonder fans van Feyenoord, kan ze net dat duwtje in de rug geven dat ze misschien wel nodig zullen hebben. Schöne zal wel op de plek van Siem spelen en als Eriksen vandaag niet plotseling verkocht wordt, dan zal het wel goed komen allemaal.

En dan begint het grote genieten…

Ieder jaar kijk ik wel een paar keer naar het filmpje hieronder, waar je een groep Feyenoordfans ziet die compleet stuk zitten na de zoveelste nederlaag in Amsterdam. Ze springen nog even juichend op als het 3-1 wordt, maar daarna loopt Ajax uit tot 5-1 en moeten ze weer door de stromende regen naar huis…. In het Engels is daar een prachtig woord voor: devastated.

Ik heb er zin in!

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Deze vind ik ook bruikbaar. Spaans …. Devastado Frans …. Dévastée Italiaans …. Devastato Duits …. Am bodem zerstort. Laatste bekt ook wel erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top