Skip to content
Ajax-Feyenoord

Plaggenbal

Mijn voorspelling kwam dan redelijk uit; van ‘even van Feyenoord winnen’ was geen sprake, de onderschatting lag inderdaad op de loer, maar gelukkig kwam het allemaal nog goed met Ajax.

De overwinning was mede te danken aan een uitstekend optreden van de jonge Ligeon, die -in tegenstelling tot een groot aantal andere Ajacied- wél drang naar voren heeft en z’n man uit durft te spelen. Geen angstige speler die bang is om een fout te maken en dus maar voor de veilige pass terug kiest, maar gewoon de achterlijn halen en een prima voorzet afleveren. Ik hoop dat hij dit gogme vasthoudt en z’n teamgenoten inspireert tot hetzelfde. Als de passing dan ook nog wat strakker en directer wordt, dan zie ik de toekomst rooskleurig tegemoet. Want het valt me regelmatig op dat een pass over een meter of tien een paar keer over het veld stuitert, voordat deze z’n doel heeft bereikt. Dat kan sneller en strakker!

Grasmat ArenA

Het probleem daarbij is de abominabele grasmat die er nu in de ArenA ligt. De plaggen vlogen in de rondte bij ieder duel, ballen stuiterden alle kanten op en je zag spelers alweer verkrampt rondrennen als een soort Bambi op het ijs. Dat veld was jaren geleden volgens mij de grootste reden dat een hoop Ajacieden met spier- en peesblessures kampten.

Natuurlijk was het de laatste jaren beter, het veld van de ArenA werd zelfs tot het beste van Nederland verkozen, maar het blijft een hoofdpijndossier. Het is nou eenmaal onmogelijk om in je huiskamer gras te laten groeien en dat geldt voor de ArenA net zozeer. De enige methode die nu wordt gebruikt is een hele batterij lampen die avond aan avond boven het veld hangen om dit kunstmatig te verlichten. Een gigantische kostenpost als je het mij vraagt. En natuurlijk zijn deze kosten voor de ArenA, niet voor Ajax, maar een stadion dat er zo prat op gaat dat het steeds ‘duurzamer’ wordt kan dit eigenlijk helemaal niet hebben.

Ik weet dat het vloeken in de kerk is, maar misschien moet Ajax toch maar eens z’n verlies nemen en kiezen voor kunstgras. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen; het veld is altijd van topkwaliteit, het hoeft niet keer op keer vervangen te worden en iedere avond kunstmatig verlicht, de kans op blessures neemt zienderogen af en iedere tegenstander die naar de ArenA komt en begint te zeuren over ‘nepgras’ en dergelijke staat dan psychologisch met 1-0 achter.

Natuurlijk zullen de Jan Mulders van deze wereld moord en brand schreeuwen, maar dat geluid zal snel genoeg verstommen. Zeker als het veldspel beter en sneller wordt en de ArenA nog meer een onneembare veste wordt.

De opmerking van de dag werd gemaakt door m’n goede vriend Sandy, die -wijzend op alle banieren in de nok van het stadion- vroeg of al die schalen leeggegeten waren door die zanger die net op het veld stond…

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Nee he, geen kunstgras in het Ajax stadion. Ik mag het toch niet hopen dat na 1 wedstrijd op een plaggenmat er nu kunstgras in moet. En het was zo een mooi resultaat van trainer van Basten die korten metten maakt met het altijd slechte veld. En de laatste jaren ziet het gras er steeds geweldig uit en 1 incident lijkt me geen reden om nu over te gaan. Al scheelt het wel in de kosten, dat lijkt me een heel goed argument voor Ajax waar het wel meer over geld lijkt te gaan dan voetbal.

    Aan de andere kant het zou ook prima passen in de vergaande professionalisering die Ajax doormaakt., zo een kunstmat. Een prachtige dak hebben we al, Wim Jonk geeft op een geweldige manier leiding aan de jeugdopleiding, de amateur en Van Gaaliaan Endt is gelukkig afgevoerd dan past daar nog wel een kunstgrasmat bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top