Skip to content
Amsterdam Animatie

Amsterdam grachtengordel animatie

Heb je dat Amsterdam animatie filmpje gezien waarin de bouw van de Amsterdamse grachtengordel centraal staat? De film werd uitgebracht door het stadsarchief en werd gemaakt door Rudi Nieuwenhuis van de 3D studio THING uit Leerdam.

Grachtengordel animatie

In het filmpje zie je hoe de grachtengordel is ontstaan en werd uitgebreid tijdens de Gouden Eeuw van 1600-1700. Grappig om te zien, mij werd vroeger op de lagere school geleerd dat er steeds een ring bij kwam, naarmate er meer mensen binnen de slotgracht wilden wonen. Maar nu blijkt dat dit helemaal niet het geval was, de grachtengordel was een zorgvuldig uitgedacht plan.

Nu is het stadsarchief met een tweede 3D animatie gekomen over de tweede gouden eeuw, van 1800-1900. In dit filmpje zie je hoe de stad zich uitbreidde buiten de grachtengordel, hoe de eerste spoorlijnen naar Haarlem en later Utrecht werden aangelegd, hoe het Ooster- en Westerdok werden aangelegd, het Vondelpark, Rijksmuseum, Paleis voor de Volksvlijt, Heineken Brouwerij en Concertgebouw. Het is wederom een prachtig stukje geschiedenis waarin ik zelfs onze huidige buurt (Oud-West) zie ontstaan.

Prachtig werk van het Stadsarchief dus, een plaats waar ik sowieso graag kom. Alleen de mogelijkheid om door dat statige gebouw De Bazel te kunnen lopen is al een belevenis. Dit voormalige bankgebouw is prachtig gerestaureerd, een must voor iedere Amsterdammer!

De Bazel Amsterdam

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top