Skip to content
de nieuwe kuip

De nieuwe Kuip

In Rotterdam is het al maanden onrustig rond de keuze voor een nieuw Stadion Feyenoord dat de club eindelijk uit het slop moet halen door een flinke financiële injectie, waardoor er meer geld komt en -mits goed besteed- betere spelers.

Een discussie waar wij ons eigenlijk niet mee hoeven te bemoeien, want wij hebben de ArenA al, zijn al jaren op rij kampioen én hebben de grootste omzet van Nederland. Maar toch wil ik me graag in de discussie mengen, want ik heb een zwak voor de Kuip en gun mijn vrienden in Rotterdam het op één na allerbeste. En wij hebben de ArenA al, dus ik kan uit ervaring spreken over zaken hoe het niet moet.

Ik ben tientallen malen in de Kuip geweest, bij concerten, interlands, bekerfinales en een groot aantal Klassiekers, de laatste keer was in maart toen ik de Klassieker undercover bezocht. Tijdens die wedstrijd heb ik eens kritisch om me heen gekeken, want ik wist dat er een nieuwe Kuip moest komen, maar ook dat er plannen zijn de huidige Kuip nogmaals te restaureren. Wat me opviel was het schrijnende gebrek aan toiletten en de onmogelijkheid om even snel wat eten en drinken te halen. Eigenlijk kan dat alleen tijdens de wedstrijd, want in de rust heb je aan een kwartier lang niet genoeg tijd. Iets dat in de ArenA makkelijk lukt.

Maar als je tijdens de wedstrijd naar beneden wil stuit je op het volgende probleem: de rijen stoeltjes zitten een stuk dichter op elkaar, waardoor je er nauwelijks langs kan. Zelfs als iedereen netjes voor je opstaat is het nog een aardige toer om de trap te bereiken. Dat gebrek aan ruimte op de tribune is sowieso opvallend, want als je de fout maakt door je handen op je knieën te leggen loop je het risico je vingers te kneuzen als degene voor je naar achter leunt op z’n kuipstoeltje. En echt lekker naast elkaar zitten is er ook niet bij, want de stoeltjes zijn smal en strak naast elkaar geplaatst.

Ik geef toe, ik ben lang (1.90), maar dat is tegenwoordig geen uitzondering meer. De mens wordt steeds groter en dus vraag ik me af of een stadionplan dat voorziet in het hergebruiken van de huidige tribunes echt handig is. Ik sprak iemand van het Red de Kuip plan, die toegaf dat dit inderdaad een probleem is: ‘Dit zal altijd wel een probleem blijven, in de ArenA heb je bijvoorbeeld niet heel veel meer ruimte. We proberen dit wel op te lossen door in ieder geval klapstoelen te plaatsen. Een verruiming van de plaatsen nemen we in overweging, alleen zal ten koste gaan van de capaciteit en het ‚knusse’ kuipgevoel. Op de derde ring worden de plekken wel een stuk ruimer omdat deze ruim zal voldoen aan de richtlijnen die ook bij een nieuw stadion gelden.’

Een antwoord dat me weinig vertrouwen geeft in een oplossing, want knusheid en capaciteit geven natuurlijk de doorslag in de keuzes. De opmerking over de ArenA is totale onzin, want ik weet uit ervaring dat de ruimte daar een stuk groter is.

Het andere plan, van BAM, de Kuip groeit, voorziet ook in het hergebruik van de huidige tribunes, waardoor hetzelfde probleem ontstaat. Ik vraag me dan af of nieuwbouw eigenlijk niet veel beter is, want waarom zou je miljoenen uitgeven voor een likje verf, een derde ring en een nieuw dak?

Nieuwbouw of renovatie?

De Kuip is een uniek stadion dat ooit een toonbeeld van innovatie en baanbrekende architectuur was. Maar helaas is het door de tijd ingehaald en is een ‘vernieuwbouwing’ een laatste sentimentele zucht. Vergelijkbaar met de roep om het oude logo bij Ajax en het valse sentiment over de Meer, waar je slechts op een tiental rijen onbelemmerd naar het veld kon kijken. Zat, of stond, je te laag dan had je een zwaar hek en Navo prikkeldraad voor je snufferd. De hogere rijen hadden belemmerd zicht door de palen waarop het dak rustte.

Ajax koos toen voor nieuwbouw, een plan dat deels goed uitpakte, want de ArenA was sfeerloos, de afstand tot het veld was te groot en het gras wilde niet groeien. Maar deze problemen zijn grotendeels verholpen, de sfeer is terug, de successen werden gevierd en de tribunes staan bijna overal tot aan het veld.

Ik zou Feyenoord een nieuw stadion aanraden, dan heb je voor ongeveer hetzelfde geld alles nieuw, kun je alle fouten die hier zijn gemaakt vermijden en kun je zorgen voor een innovatief stadion dat de komende eeuw mee kan met z’n tijd.

Het afgekeurde plan van Volkers Wessels, de Super Kuip, schijnt weer in beeld te zijn. Want dit plan heeft de financiering al rond schijnt het, als het aan mij ligt omarmt Feyenoord deze optie en stapt het over sentiment heen en maakt het de juiste keuze!

Dan kom ik, als het klaar is, graag weer een keertje langs en verheug ik me nu al op de mogelijkheid om mijn benen te strekken en mijn kont te kunnen keren…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top