Skip to content
AS Roma retro

AS Roma retro

Ik ben, zoals je misschien weet, een groot liefhebber van retro voetbalkleding. Heb stapels shirtjes en retro trainingsjacks van vele clubs en landen in mijn kast liggen, maar van geen club zoveel als AS Roma. Hoe dat komt? Door mijn moeder.

Europacup

Ik weet het nog goed, het was ergens in het voorjaar van 1984, ik was thuis me aan het voorbereiden op mijn eindexamen en vertoonde weer typisch studieontwijkend gedrag door me niet op Wiskunde te concentreren, maar een Europacup wedstrijd van AS Roma te kijken. Vraag me niet waarom, maar die wedstrijd werd in de middaguren gespeeld en dat kwam uitstekend uit, want zo kon ik een lange middag vol parabolen, functies en ander wiskundig geneuzel inruilen voor een lekkere pot voetbal. De Italianen speelden tegen Dundee en hadden in Schotland met 2-0 verloren, dat kon weleens een mooie wedstrijd vol spektakel worden waar ik ongestoord van kon genieten.

Dat eerste kwam ook helemaal uit, maar helaas kwam mijn moeder – net toen de Romeinen 2-0 scoorden – thuis. Ze wilde net een ’tirade-voor-mijn-bestwil’ afsteken over het belang van een diploma en dat ik nu al zeven jaar over de HAVO had gedaan, toen ze het opgewonden geschreeuw op de tv hoorde en vroeg wie die ploeg in die ‘prachtige rode met oranje shirts’ was: “AS Roma? Wat een schitterende kleuren, ik heb heel wat voetbalwedstrijden gezien, maar nog nooit een club met zulke prachtige shirts. Hoeveel staat het?”

En zo keken we samen naar de eindfase van de wedstrijd en was school even heel ver weg.

Galliorossi

We stelden elkaar vroeger vaak de vraag voor welke club in een bepaald land we waren, vaak koos je dan voor de club die op dat moment net heel succesvol was of je koos er eentje die je op een andere manier raakte. Zo had ik St.Etienne als favoriet omdat ze in die jaren keer op keer PSV uit de Europacup kegelden, maar ik was dan weer niet voor Liverpool, waar al mijn vrienden voor waren omdat ze de ene na de andere Europacup wonnen. Ik koos voor Tottenham Hotspur omdat ze on-Engelse stijlvoetballers als Ardiles en Glenn Hoddle hadden en uit Londen kwamen. In Italië had ik vooral een hekel aan Juventus en in mindere mate aan Inter, maar een echte favoriet had ik niet. Nog niet, want dankzij het enthousiasme van mijn moeder koos ik voor de Giallorossi.

Een maand later haalde ik mijn eindexamen en was de diplomauitreiking precies op de dag van de Europacup finale tussen mijn geliefde Roma en het gehate Liverpool, helaas verloor Roma na strafschoppen, maar het examenfeest vergoedde alles.

AS Roma retro

Ik had al eens een vreemd Roma shirtje opgeduikeld in een obscuur winkeltje, een merkloos shirt met een scudetto er op, maar ook zo’n gouden ster dat je krijgt bij tien kampioenschappen. Dat klopte dus niet en ik was dan ook blij dat via Toffs een mooi Roma retro shirt met Barilla-reclame kon kopen en rugnummer 5, van Paulo Roberto Falcão, op de rug kon laten naaien. Maar helemaal blij werd  ik toen mijn geliefde Copa Football een officiële samenwerking aanging met de club en een prachtige AS Roma retrocollectie heeft. Shirts, jacks en sokken, het ziet er allemaal prachtig uit en ik krijg nog steeds een warm gevoel bij dat donkerrood en okergeel. Die kleuren die mijn moeder niet alleen zo mooi vond, maar vooral zo mooi bij elkaar vond passen.

Ennerre

Het roemruchte merk Nicola Raccuglia, beter bekend als NR, of Ennerre, heeft AS Roma ook gekleed en van dit merk komen nu af en toe nieuw gefabriceerde shirts op markt. Deze shirts zijn precies zo gemaakt als in de jaren ’80, superzacht breiwerk van wollige garens, een mooi snit en een, met zigzagsteek, opgenaaid rugnummer. Er zijn al wat klassieke retroshirts van Napoli, Milan en Fiorentina verschenen, maar het wachten is op een Ennerre shirt van AS Roma uit de midden jaren ’80.

Ik koop het meteen!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top