Skip to content
Ajax uitshirt 2005

De moeder aller Klassiekers

Nog een (kort) nachtje slapen en dan is het weer zover: Feyenoord-Ajax, de enige echte voetbalklassieker die altijd bol staat van spanning en sensatie. En op welke plek beide teams ook bivakkeren op de ranglijst, de klassieker zal altijd een wedstrijd van de buiten-categorie zijn. En dus gonst het op Twitter al meer dan een week, smakeloze Trending Topics vanuit het Rotterdamse kamp werden onder leiding van Ajax speler Gregory van der Wiel beantwoord. Uiteraard greep Feyenoord trainer deze actie weer aan om de boel verder op scherp te zetten, het schijnt dat hij een manier zoekt om een tweet aan de kleedkamerdeur te hangen…

Mijn poging om een aantal Ajax spelers via hetzelfde medium te vragen welke versie van de Klassieker ze zelf de allermooiste vonden liep op niets uit. Geen enkele speler nam de moeite om in minder dan 140 tekens deze informatie te delen, maar gelukkig waren er wel mede supporters die deze moeite wél namen. De 2-3 van 1986 werd genoemd, die prachtige pot waar Rob Witschge in de eerste minuut al een wonderschone goal scoorde. En ook de editie in de vroege jaren ’80 waar Jesper Olsen een wonderschone goal werd genoemd, evenals de halve finale van de KNVB beker, waar Ajax met maar liefst 0-5 won.

Maar mijn allermooiste Klassieker is waarschijnlijk de editie van april 2005. Deze wedstrijd (zie hieronder een uitgebreide samenvatting) had alles, een grillig scoreverloop, afgekeurde doelpunten, Feyenoord dat uit het niets op 2-1 kwam na een goal van Dirk Kuyt die verdacht veel op de goal van Gerd Müller in de WK finale van 1974 lijkt. En toen waren er nog 5 minuten te spelen, Ajax was stukken beter, maar stond achter. Maar dankzij een wonderschone volley van Grygera en een prachtig schot van Maduro na een snelle counter uit een afgeslagen corner in de allerlaatste minuut wist Ajax de wedstrijd tóch te winnen.

Ajaxfans niet welkom in de Kuip

Feest in het uitvak dus? Nee, want dat was die wedstrijd waar het volkomen misging in de organisatie. Door allerhande communicatiefouten en een wissel dat verkeerd stond kwam de eerste trein met Ajaxfans stil te staan ter hoogte van station Rotterdam-Zuid, waarna deze direct onder vuur werd genomen door een groep Feyenoord fans die net uit een forensentrein waren gestapt. De gevolgen waren desastreus, want in zijn blinde paniek nam toenmalig burgemeester Opstelten een dom en vooringenomen besluit. De Ajaxfans waren niet welkom in de Kuip. De tweede trein met nog eens 800 fans werd vlak voor Rotterdam stilgezet en de wedstrijd werd gespeeld zonder Ajacieden in de vakken G en GG.

Dat Opstelten niet goed had nagedacht over de gevolgen van zijn beslissing bleek al snel toen de eerste trein, die inmiddels van buiten volledig bekogeld  en van binnen volledig gesloopt was omdat de Ajaxfans munitie zochten om terug te gooien, alsnog op station Stadion tot stilstand kwam. De Ajaxfans, nog onwetend dat ze niet naar binnen mochten, stroomden het perron op en kwamen in de bufferzone op het plein voor het stadion tot stilstand.

Ze moesten de hele wedstrijd in de brandende zon in deze positie blijven, want de Rotterdamse driehoek kon zo snel geen nieuwe trein organiseren en was op zoek naar bussen die halverwege de tweede helft eindelijk kwamen. Probleem was alleen dat er te weinig bussen waren en dan er zo’n 300 supporters nog in de bufferzone stonden te feesten toen ze via hun mobieltjes op de hoogte waren gebracht van de onverwachtse 2-3 een paar honderd meter verderop. Dat feest werd ruw verstoord toen er tienduizenden schuimbekkende Feyenoordfans de Kuip verlieten en deze groep te lijf wilde gaan. De ME kwam tussenbeide, maar moest alle zeilen bijzetten om een veldslag te voorkomen. Het gevolg was een rel die nog uren geduurd heeft en burgemeester Opstelten verleidde tot uitspraken dat alle schuldigen gestraft moesten en zouden worden na een grondig onderzoek waar hij om zou vragen bij de betrokken instanties.

Onderzoek

Toen dat onderzoek eenmaal was afgerond bleek dat de fouten vooral lagen in gebrekkige organisatie, slechte communicatie en voorbarige beslissingen van diezelfde Opstelten, die we toen nooit meer gehoord hebben hierover.

Een jaar later liep het wederom volledig uit de hand, Ajax won weer en een kleine 600 Feyenoordfans, onder wie vrouwen en kinderen, werden als groep opgepakt en onder erbarmelijke omstandigheden urenlang vastgezet. De Nationale Ombudsman boog zich erover en trok wederom de conclusie dat de Rotterdamse driehoek opzichtig gefaald had.

Het uiteindelijke gevolg was dat Ajax en Feyenoord niet langer welkom zijn bij de wederzijdse klassieker ‘op verplaatsing’. Een maatregel die, helaas, nu nog steeds geldt.

Conclusie? Het is jammer voor de Ajax- en Feyenoord supporters dat ze de uitwedstrijd van het jaar niet langer mee kunnen maken, er is immers niets leuker dan feest te vieren in de Kuip. Ik kan het weten, heb het meerder keren meegemaakt. Maar gelukkig heeft Ajax bewezen dat ze ook zonder hun eigen fans ‘gewoon’ kunnen winnen in Rotterdam.

Een andere conclusie die je kan trekken is dat het bespottelijke idee dat van de week door KNVB en Rotterdamse driehoek, ditmaal onder leiding van Aboutaleb, totaal misplaatst is; ‘Als je er bij bent, dan hoor je er bij’. Dat had in 2006 dus 800 strafzaken opgeleverd…

En de laatste conclusie is dat Ivo Opstelten niets geleerd heeft van z’n fouten toen hij het laatst nodig vond om het weglopen van het veld door het team van AZ goed praatte, terwijl trainer Verbeek later ruiterlijk toegaf dat deze beslissing vooral genomen werd nadat AZ keeper Esteban rood had gekregen.

En morgen? Vieren we feest in de kroeg als Ajax weer een kolkende Kuip stil krijgt…

Bronnen:

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top