Skip to content
Jan Jongbloed 80

Jan Jongbloed

Jan Jongbloed (1940-2023) was de eerste Europeaan die in twee finales van het FIFA Wereldkampioenschap speelde, hij verloor ze helaas allebei, maar was een meer dan spraakmakende doelman die vooral een heel aardige man was.

Keeper WK finales

Er zijn, tot en met 2022, een paar keepers die twee WK finales hebben gespeeld en Jan Jongbloed was de tweede die dit opmerkelijke feit presteerde:

  • Gilmar – Brazilië (1958 en 1962)
  • Jongbloed – Nederland (1974 en 1978)
  • Schumacher – West Duitsland (1982 en 1986)
  • Taffarel – Brazilë (1994 en 1998)
  • Barthez – Frankrijk (1998 en 2006)
  • Lloris – Frankrijk (2018 en 2022)

Een prachtig rijtje om tussen te staan, zeker voor een keeper als Jongbloed die er een opvallende speelstijl op nahield; hij speelde in totaal ook maar 24 interlands, maar twee ervan waren dus wel een WK-finale.

Jongbloed was wars van het hele sterrendom, ging liever vissen dan in nachtclubs hangen en schreef zijn columns gewoon zelf. Hij werd beschouwd als een beetje een einzelgänger, was misschien niet de grootste gangmaker, maar was natuurlijk ook een echte Amsterdammer waar je de kachel niet eenvoudig mee aanmaakte.

Ik heb hem een paar keer ontmoet en had verrassend leuke gesprekken met hem, zo was er die presentatie van de FC Amsterdam scheurkalender in het Coronajaar 2020.

Die presentatie werd gehouden in het Olympisch Stadion, de plek waar ik hem 44 jaar geleden voor het eerst in levende lijve zag toen ik aan de hand van mijn vader naar de wedstrijd FC Amsterdam – Ajax ging.

Presentatie FC Amsterdam scheurkalender

De reden voor dat samenzijn in het Olympies was de presentatie van de FC Amsterdam scheurkalender die is samengesteld door FC Amsterdam fans Rob van Zuuk, Ted Schoonenberg en Wim Veldhuisen en uitgegeven door het Parool. Vandaar dat hoofdredacteur Ronald Ockhuyzen de eerste exemplaren uitreikte aan Jan Jongbloed, Heini Otto en Rob Bianchi. Het was leuk om als initiatiefnemer van het COPA Football FC Amsterdamshirt ook aanwezig te mogen zijn.

Het hele evenement was door de Coronaperikelen uiterst kleinschalig opgezet, maar toch werd het al snel gezellig en waren de smeuïge anekdotes niet van de lucht, Jan Jongbloed gaf nog een mooie personificatie van een scheurkalender ten beste en Ronald Ockhuyzen beloofde plechtig dat als de kalender inderdaad allemaal verkocht zijn (er waren er nog 100 over) hij gaat zorgen dat er een unieke advertentie in het Parool komt te staan:

FC Amsterdam uitverkocht

Bekijk hier de fotoserie die ik die dag heb gemaakt:

Dit bericht heeft 8 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top