Skip to content
Ajax fans Olympisch stadion

En wie niet springt…

Vanavond is het zover; de bekerkraker tussen Ajax en Feyenoord in de ArenA. Een prachtig affiche natuurlijk, want juist die bekerwedstrijden tegen Feyenoord waren altijd speciaal. Ik kan me een gelijkspel herinneren in de Meer, waar Cruijff aan de verkeerde kant stond en Peter Houtman een prachtige halve omhaal scoorde en later over die goal wel eens zei ‘dat ik niet alleen kon koppen, maar ik kon ‘m ook lekker op m’n schaats nemen’. Volgens mij miste Koeman een penalty, maar kwam Ajax toch nog gelijk, waardoor een replay in de Kuip nodig was.

En natuurlijk was het bekertreffen in het seizoen 1994-1995 historisch, Ajax miste kans op kans, verlenging en toen die rare Obiku die er voor zorgde dat het er toch een klein smetje lag op het -misschien wel- mooiste Ajax seizoen ook. Ik kan me ook nog een wedstrijd herinneren waar Mario Melchiot het Rotterdamse lot bezegelde met een heerlijke goal, om over die finale in twee delen maar te beginnen, wat een heerlijke inmaakpartij was dat!

Woensdag dus weer, het belooft een prachtige pot te worden, maar helaas is deze nu al overschaduwd door gedonder. Want toen vorige week werd besloten om voorlopig de Klassieker nog even zonder fans van de gasten te spelen sijpelde er uit het Rotterdamse een foto door waaruit bleek dat er daar tientallen, zo niet honderden, kaarten voor deze bekerwedstrijd zijn gekocht.

En dus heb je zomaar kans dat er overal in de ArenA Feyenoordfans zitten en dus zullen sommige Ajaxfans heel chizofreen om zich heen gaan turen om ze te spotten, zoals gisteren in Utrecht ook gebeurde. Daar werd een jongen aangevallen die niet juichte toen Utrecht scoorde…

Burberry petjes

Ik raad dus iedere bezoeker aan woensdag om mee te hossen en te springen met de Ajaxfans, want wie niet springt die is verdacht. Slecht ter been? Een hernia of gehandicapt? Ik zou maar niet gaan, want voor je het weet heb je een troep hongerige wolven met Burberry petjes achter je aan.

De tijden dat er in de neutrale vakken gewoon fans van beide clubs door elkaar zaten en er hooguit wat zuigende en sarrende grappen over en weer gingen liggen helaas ver achter ons. Jammer, want mocht het woensdag mis gaan, dan zullen we echt nooit meer een Klassieker krijgen met uitsupporters, want ik kan me niet voorstellen dat de heren naast het kinderachtige gedoe laatst (zij zijn begonnen en het is niet eerlijk) ook met een pakket maatregelen zijn gekomen hoe ze zelf de spanning uit de lucht denken te krijgen.

Gaan de harde kernen zelf zorgen dat de pleinen voor het stadion rustig blijven als de trein van de bezoekers arriveert? Gaan ze zelf zorgen dat supporters die verbaal, of fysiek, over de scheef gaan tot de orde worden geroepen?

Of is dat de verantwoordelijkheid van de clubs en politie?

Dan voorzie ik weinig goeds…

Laten we hopen dat het woensdag een leuke wedstrijd wordt, met veel spanning en sensatie, dan kunnen we misschien allemaal naar het veld kijken en mocht er nou iemand zitten die niet springt, laat ‘m lekker zitten.

We willen toch een klassieker met alle fans, accepteer ze dan ook!

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Die goal van Houtman was prachtig inderdaad, wat een beuk. 2-2 werd het toen inderdaad. Uit 2-1 na verlenging, beide op een doordeweekse avond. Mooi die lichtwedstrijden. Ploegen waren aan elkaar gewaagd, in tegenstelling tot de competitiewedstrijden (de 8-2 in het Olympisch, 4-1 nederlaag in Rotterdam, met een goal van Cruijff, raar om die toen te zien juichen ’tegen’).

 2. Beste Gogme, uitstekend verhaal. Ik las net de reactie van Osdorp Punt op Ajax Netwerk over dit gevoelige onderwerp.
  Ik blijf me verbazen over de reacties van Osdorp Punt, dit ongeleide projectiel krijgt de nodige ruimte op Ajax Netwerk!
  Gogme, ik ben afgehaakt op Ajax Netwerk maar ik blijf jouw berichten volgen.

  1. Ik heb Osdorp een paar keer de suggestie gedaan om een keer een biertje te drinken, maar dat aanbod slaat hij keer op keer af. Jammer, want we zijn allemaal Ajacieden. Blijkbaar is de ‘Fluwelen Revolutie’ nog niet uitgewoed. Als we onderling al zo met elkaar omgaan, hoe moeten we in godsnaam dan een Klassieker met alle supporters willen?

 3. De bekerwedstrijd in 1984 was mijn eerste wedstrijd in De Meer, mijn tweede wedstrijd van Ajax. De eerste was de beroemde 8-2. In beide gevallen heel klassiek aan het handje van mijn vader, ik was 10 jaar.

  Van de eerste wedstrijd weet ik weinig meer. Niet meer dan wat youtube aan samenvatting geeft. Ik was erg onder de indruk. Al die mensen, het stadion. Ik was niet meer gewend dan wat amateurvelden waar ik als kind zelf speelde. Ik keek als klein jochie van De Zuidvogels al op tegen buurman sv Huizen, dat stadion en de lichtmasten om het veld. Maar Huizen speelde Hoofdklasse…

  Van de tweede wedstrijd kan ik mij veel meer herinneren. Pa nam mij én mijn neef die voor feyenoord is mee. Op de Middenweg spraken we af waar we elkaar weer zouden ontmoeten. Mijn neef liep naar het uitvak, wij de andere kant op. We stonden in de hoek, Vak E. Er werd ruimte voor mij gemaakt toen ik het vak op kwam, pa kende ook veel mensen. Op een hekje mocht ik zitten zodat ik goed zicht had. Dit leek veel meer op het stadion van Huizen. Kleiner, overzichtelijker en veel gezelliger.

  Een spannende wedstrijd waarbij, als ik het mij goed herinner, feyenoord de eerste helft beter was, Ajax de tweede helft. Ik vond het fantastisch. Het mooiste vond ik toen Cruijff een corner nam voor ons vak. Een aantal paraplu’s werden naar hem gegooid. Cruijff pakte de plu’s op en gooide het terug het vak in. Het gevolg was dat een regen van paraplu’s op Cruijff neerdaalden. Cruijff keek even het vak in, bracht zijn hand naar zijn gezicht, de duim tegen de neus en bewoog zijn vingers, nam de corner en iedereen was zijn paraplu kwijt…

  Vreemd genoeg zijn juist dit soort dingen mij bijgebleven. Sarren, zuigen, beetje treiteren maar uit liefde voor het spelletje, voor het voetbal. Rivaliteit is mooi maar het mag toch nooit de overhand hebben? Accepteer dat een ander een andere mening heeft en lach er samen om… Want het spelletje is zo mooi en de sfeer is zoveel beter mét uitsupporters! Toch..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top