Skip to content
Real Madrid - Partizan 1966

Real Madrid in de finale

Real Madrid speelde op 1 juni 2024 in het Wembley stadion de finale van de Champions League tegen Borussia Dortmund: een unicum.

Real Madrid

Dat de ‘koninklijke‘ uit de Spaanse hoofdstad de finale van de Champions League, voorheen de Europacup voor landskampioen, speelt was natuurlijk niet zo uniek. Want Real Madrid had hiervoor de Europacup/Champions League al 14 keer gewonnen, ze wonnen de prijs zelfs de eerste vijf keer. De eerste editie van dit toernooi was in het seizoen 1955-56 en het duurde tot 1961 voordat er een andere club won. Dat was Benfica die het een jaar later nog een keer mocht proberen en de beker wederom won, van Real Madrid in het Olympisch stadion in Amsterdam. En ook de finale van 1964 was geen succes voor Madrid, dit keer verloren ze de finale tegen Internazionale.

Op 11 mei 1966 werd de finale gespeeld in Brussel en stond Real Madrid tegenover het Joegoslavische Partizan (foto). De wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor de Spanjaarden, het doelpunt van Partizan werd gescoord door Velibor Vasovic, die de beker vijf jaar later alsnog won in het shirt van Ajax tegen Panathinaikos.

Omdat Real Madrid de cup in 1966 zes keer had gewonnen besloot de UEFA dat ze de trofee mochten houden en kwam er een nieuwe beker, die nu ook wel bekend staat als de cup met de grote oren.

In totaal had Madrid toen dus acht keer in de finale gestaan en er zes gewonnen. Ook de negende poging ging het mis, want in 1981 verloor Los Blancos in Parijs van The Reds, waarmee Liverpool hun derde Europacup won. En daarmee werd een jarenlange periode (17 jaar) ingeluid waarin Madrid geen enkele finale meer speelde.

Champions League

De eerste finale om de Champions League werd gespeeld in 1993, maar het duurde tot de editie van 1998 tot Real Madrid eindelijk weer eens in de finale stond. Tegenstander was het Juventus van Edgar Davids, Del Piero en Zidane, maar een doelpunt van Mijatovic besliste het duel in de pas geopende Amsterdam Arena. Madrid was terug en had de zevende Europacup gewonnen.

Inmiddels staat de teller dus op vijftien gewonnen Europacups en heeft Madrid sinds de invoering van de Champions League geen enkele finale meer verloren.

Finale Europacup / Champions League

Sinds de invoering van de Europacup / Champions League in 1956 zijn er, tot 2024, maar liefst 69 finales gespeeld, maar eigenlijk zijn dat er 70 omdat de finale van 1974 moest worden overgespeeld. Deze replay was noodzakelijk omdat de eerste wedstrijd tussen Bayern München en Atletico Madrid in een gelijkspel was geëindigd en er in die tijd nog geen strafschoppen werden genomen om een winnaar te bepalen.

Dat had al die jaren vóór de finale van 1974 dus ook kunnen gebeuren, maar een verlenging was drie keer eerder voldoende om tóch een winnaar te bepalen. Zo won Feijenoord in 1970 de finale na verlenging van Celtic.

Sinds die ‘replay-finale’ besloot de UEFA dat de finale voortaan na de reguliere speeltijd en een verlenging zou worden beslist door middel van strafschoppen. De primeur hiervan was in 1984 toen Liverpool de strafschoppen beter nam dan AS Roma en het voor de vierde keer de cup met de grote oren pakte.

In totaal werden er 11 finales beslist door het nemen van penalty’s

Hierdoor won PSV de Europacup in 1988 van Benfica en verloor Ajax de Champions League van 1996 tegen Juventus. Ook Real Madrid liet het een keer aankomen op een penaltyserie, maar versloeg in 2016 stadsgenoot Atletico door middel van strafschoppen.

Wembley

Er zijn dus tot en met de finale van 2024 toe 70 finales gespeeld, waarvan de meeste in het Wembley stadion zijn gespeeld. Er werden acht finales om de Europacup / Champions League gespeeld in het oude Wembley (5 x) of het nieuwe Wembley (3 x).

Real Madrid stond maar liefst 18 keer in de Europacupfinale, won er 15 en verloor er 3,

  • Wembley was gastheer van ongeveer 1 op de 10 Europacup / Champions League finales;
  • Real Madrid speelde in ongeveer 1 op de 4 finales;

maar Real Madrid speelde tot 2024 nog nooit een finale op Wembley!

Dat Real de finale van 2024 op Wembley speelde (en won) was een mooi einde een tijdperk. Hiermee was de cirkel mooi rond en kan de Champions League met ingang van het seizoen 2024-2025 een nieuwe start maken met een andere toernooiopzet.

Real Madrid won de beker nu ook in het stadion waar de meeste finales werden gespeeld:

De Europacup cirkel is rond

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top