Skip to content
Frits Flinkevleugel

In memoriam: Frits Flinkevleugel

Er is een Amsterdammer doodgegaan. Zelden was deze tekst meer toepasselijk dan vandaag, want Frits Flinkevleugel is overleden.

Frits Flinkevleugel

Frits Flinkevleugel was een echte Mokummer, geboren in 1939 en kind van de Spaarndammerbuurt. Het was dan ook voorbestemd dat Fritsie bij DWS kwam spelen, de Amsterdamse volksclub die later opging in FC Amsterdam. Hij was een echte opkomende rechtsback avant la lettre. Geen hangende back zoals er in de jaren ’60 zoveel rondliepen op de voetbalvelden, maar eentje die als het kon mee naar voren trok en gevaar stichtte in de vijandelijke verdediging.

Toen DWS in de jaren ’70 opging in de fusieclub FC Amsterdam ging Flinkevleugel mee en behaalde met die club een paar uitstekende resultaten, zo werd het grote Inter verslagen in de UEFA Cup en boekte de club een paar historische overwinningen bij Ajax en Feyenoord.

Frits Flinkevleugel werd ook bekend door zijn sigarenzaak in de Kinkerstraat en zijn drankenhandel in de Spaarndammerstraat, maar vooral werd hij bekend door zijn nimmer aflatende hang naar Amsterdamse humor. Als er ooit een boek verschijnt over de typische Amsterdamse voetbalhumor, dan zal Fritsie in menig anekdote de hoofdrol spelen.

Sinterklaas bij de Lieverdjes

Zo was er die keer dat FC Amsterdam een uitwedstrijd speelde en Flinkevleugel vlak voor de aftrap, verkleed als goedheiligman, de kleedkamer in kwam. Dat verhaal heb ik al eens beschreven in Sinterklaas met de Lieverdjes.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top