Op 14 september 1994 speelde Ajax tegen AC Milan, het werd de eerste van vele…
Eredivisie shirtfestival
Nadat de shirtbijbel van het vermaarde voetbalblad Santos werd bezorgd heb ik eigenlijk alleen nog maar voetbalshirtjes in mijn gedachte. De bijbehorende website van het Eredivisie shirtfestival staat voortdurend te brommen, want wat een weldaad aan Nederlandse voetbalshirts is daar te zien. Uiteraard heb ik mijn persoonlijke top 3 gekozen en ingestuurd, nadat ik een ‘shortlist’ van zo’n tien shirts had gemaakt.
Eredivisie shirtfestival
Die keuze is natuurlijk heel erg lastig, want welke criteria kies je en welke favorieten vallen af en waarom? Ik heb uiteindelijk gekozen voor iconische, herkenbare shirts waarvan iedere voetballiefhebber in één klap kan zien welke club het is, en vervolgens moet je dan nog kiezen welke shirt van die clubs het meest herkenbaar waren en koos uiteindelijk voor de jaren waarin de grootste successen werden behaald. De winnaar werd dus het Ajax shirt van 1972-1973 dat onlangs door France Football ook al werd verkozen tot het allermooiste.
DWS en Feijenoord
Als tweede kwam het uitshirt van DWS uit de verkiezing rollen. Het shirt is misschien minder bekend, maar het was mooi het tricot waarmee ‘de Lieverdjes’ twee keer op rij kampioen werden, eerst van de Eerste Divisie en in 1964 van de Eredivisie. De club van onder andere Frits Flinkevleugel was daarmee ook de laatste kampioen van Nederland die shirts dragen met de kleur rood er in, een veelgebruikte quizvraag.
Ook koos ik voor het Feyenoord shirt van 1970 omdat dat ook een icoon is, iedereen herkent het, en waarop het logo van kledingsponsor Le Coq Sportif zo prachtig evenwijdig uitlijnt met de v-hals in het shirt.
Ajax
Maar je kan natuurlijk ook allerhande verkiezingen houden met shirts van je eigen club, Ajax dus. Allereerst koos ik voor het mooiste retro shirt van Ajax en zat direct met een dilemma, want welke variant is nou mooier? Een rode baan met rode hals en rode biezen aan de mouwen? Of een rode baan met een witte hals en volledig witte mouwen? Of is een v-hals stiekem nóg mooier? (tekst gaat door onder de foto)
Het 1972-1973 is het shirt dat de meest succesvolle periode vertegenwoordigd, maar stiekem is dat shirt uit mijn geboortejaar mooier, hoewel ik persoonlijk het shirt met de v-hals wel het allermooist vind.
En nu ik toch aan het verkiezen ben pak ik er de shirts bij die ik zelf in het stadion zag, dat geldt natuurlijk eigenlijk voor alle shirts vanaf 1976 toen ik aan de hand van mijn vader naar het Olympisch stadion toog en later de Meer bezocht. Het uitshirt van mijn allereerste wedstrijd staat niet op de site van het Eredivisie shirtfestival, want er werd die dag in blauwe tenues van Le Coq Sportif gespeeld. Het shirt van mijn allereerste thuiswedstrijd, Ajax-FC Utrecht in 1977, staat er wel op en die koos ik dan ook in mijn jaren ’70-’80 Top 3: (tekst gaat door onder de foto)
In deze Top3 staan ook het prachtige thuisshirt van Le Coq Sportif waarin ik Johan Cruijff heb zien spelen en deze Top3 wordt gecomplementeerd door het geweldige Kappa-shirt waarin Ajax furore maakte met sterren als Marco van Basten. De jaren dat ik mijn eerste seizoenkaart kocht.
Ajax Adidas shirts
Sinds het begin van deze eeuw speelt Ajax in Adidas shirts. Het werd vanaf de eerste dag een ongelukkig huwelijk, want Adidas waagde het om de heilige thuisshirts van Ajax met die verfoeide strepen uit te voeren. Later kwam daar ook de strepen op kousen en broeken bij, maar smaken verschillen en gewenning in combinatie met succesvolle seizoenen zorgen er voor dat het kledingmerk steeds meer geaccepteerd wordt. Mijn Top3 Adidas thuisshirts: (tekst gaat door onder de foto)
Ajax Uitshirts
Maar Ajax speelde ook uitwedstrijden en in de geschiedenis van de club is daar een enorme collectie ontstaan van de mooiste, maar zeker ook lelijkste uitshirts. Laten we beginnen met mijn Top3 Ajax uitshirts: (tekst gaat door onder de foto)
Dat lichtblauwe Le Coq-shirt associeer ik direct met de slalom van Jesper Olsen in de Kuip, dat ’theedoek’ of ’testbeeld’ shirt vond ik eerst verschrikkelijk, totdat ik een keer in Dublin een klein roodharig Iers jochie met dat shirt zag lopen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat shirt droeg vertelde hij me dat het fucking beautiful was. Het derde shirt uit mijn Top3 is gewoon een heel erg tof jaren ’90 dessin en de kleur blauw straalt echt kracht uit.
Maar soms waren de uitshirts van Ajax niet om aan te zien, er zitten een paar ongelofelijke creaties tussen die het aangluren niet waard waren, zeker als de ontwerpers van, vooral, Adidas niet hadden nagedacht over de twee grootste uitwedstrijden van het seizoen waarin de tegenstander met een zwarte broek speelt en Ajax dús af moest wijken en in de Kuip of het Philips stadion met bijvoorbeeld een knalroze (seizoen 2013-2014) of een Tsjernobyl groene broek (2012-2013) moest spelen.
Mijn Top 3 allerlelijkste uitshirts: (tekst gaat door onder de foto)
Over Chernobyl groen gesproken, dat shirt is echt spuuglelijk. Maar ook dat poepstrepen shirt is verschrikkelijk, hoewel daarin wel een geweldige Klassieker werd gewonnen, maar die wonnen we eigenlijk altijd wel, zo ook in het pyjama-shirt uit 1993-1994. Ik vond het verschrikkelijk.
Frank Govers Competitie
Je kan dus diverse selecties maken uit het enorme aanbod op die Eredivisie website, de mooiste klassieke shirts met een V op het shirt bijvoorbeeld, BVC Amsterdam en BVV bijvoorbeeld. Ook is het leuk om de shirts te kiezen met het mooiste logo, FC Amsterdam, GVAV en Graafschap bijvoorbeeld.
En ook kun je het meest kleurrijke shirt kiezen dat ook nog een opvallend dessin en liefst een foute sponsornaam heeft, ik heb het maar de Frank Govers Competitie genoemd, vrij naar de modekoning die figureerde in een tv-commercial waarin hij vertelde dat kleuren hem énorrrrm inspireerden. Bij deze selectie had ook zomaar dat Ajax-testbeeld shirt uit 1989-1990 kunnen zitten, maar die heb ik al gebruikt.
Maar er blijft voldoende keuze over:
Je kunt tot begin mei stemmen, ik ben benieuwd wat je keuze is.
Gaaf gedaan man! We missen alleen het mooie rode shirt met de brede blauwe (horizontale) baan van FC Zaanstreek. Hun enige shirt in de korte geschiedenis/ (de kleuren kwamen van KFC waarvan AZ67 later de licentie overnam. Het doet nog steeds pijn als men het over AZ Alkmaar heeft, Zeker in de begin en glorietijd was AZ67 meer een Zaanse dan Alkmaarse club. Alleen vanwege het veld werd besloten naar Alkmaar te gaan, Het team was bijna volledig Zaans tot aan het einde van het Molenaar tijdperk, Tekenend was dat het eerste kampioenschap in Zaandam werd gevierd!
Er zijn wel meer shirts die ontbreken in de Santos shirtbijbel en op die website van Eredivisie. Maar dit is wel een missertje inderdaad.