Skip to content
jiskefet - de shoarmatent

Jiskefet Shoarmatent

Het was in 1991, het satirische TV programma Jiskefet was net een jaar op tv toen deze hilarische sketch werd uitgezonden. We zien de plat-ordinaire Amsterdammers Johnny en Willie die in een shoarmazaak de gebeurtenissen bespraken rond de eerste Golfoorlog die toen in Irak had gewoed.

Johnny en Willy waren sowieso al mijn favoriete Jiskefet typetjes, zo schitterden ze al in een ruzie met de buurvrouw en in een aflevering waarin ze een ‘boek met een open einde’ zochten. Vooral Johnny, gespeeld door Michiel Romeijn, was een schitterend type die bijvoorbeeld termen als ‘met je slasaus benen’ bezigde.

Koop je retro voetbalkleding bij Casual FC
Koop je retro voetbalkleding bij Casual FC

Shoarmatent

Maar deze aflevering vond ik misschien wel de allerleukste en toen ik ‘m zojuist via het officiële YouTube kanaal van Jiskefet weer terug zag wist ik het;

Eigenlijk zijn Johnny en Willy de Amsterdamse tegenhanger van de Dude en Walter, je weet wel, uit The Big Lebowski. Ook die film speelde in die periode, Saddam Hoessein heeft zelfs een gastrol, en ook deze heren houden er een zeer onconventionele levensstijl op na.

Maar daarin staan ze niet alleen, want ik weet zeker dat er in Amsterdam genoeg van die types rondlopen, evenals in Los Angeles.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top