Skip to content
Bradford City Ramp

Bradford City Disaster

Nadat er laatst uitgebreid aandacht werd besteed aan de ramp in het Hillsborough stadion, waar 96 Liverpool fans het leven lieten, is het vandaag de dag dat we even stil staan bij de ramp in Bradford.

Op 11 mei 1985 vond in het Valley Parade stadion van Bradford City Football Club een ramp plaats die zijn weerga niet kende, een tribune vatte vlam en het vuur greep zo snel om zich heen dat er 56 mensen stierven en honderden gewond raakten.

Bradford City disaster

Hoewel er vaak wordt beweerd dat de ramp ontstond doordat er een hoop troep onder (en op) de tribune lag werd later bekend dat de tribune als opslag voor programmaboekjes werd gebruikt. Iemand liet een sigaret vallen, het losliggende papier onder de tribune vatte vlam, de boekjes en de houten tribune volgden snel. Het gevolg was desastreus, het ging allemaal zo snel dat de mensen nauwelijks de tijd kregen om van de tribune te vluchten. En zij die het haalden kregen te maken met een enorme golf hitte, waardoor ze soms alsnog in brand vlogen.

Het zijn schokkende en bizarre beelden, want zeker aan het begin zie (en hoor) je nog een hoop fans zingen en blij zijn, Bradford City was de week er voor kampioen geworden en dit was een feestdag om dat te vieren. Maar het wordt steeds stiller naarmate men doorkrijgt hoe groot deze ramp eigenlijk is.

Studio Sport maakte er in 2005 een aangrijpende documentaire over:

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top