Skip to content
Klassieker humor

Klassieker humor

Zondag is het weer zover, de Klassieker: Ajax-Feyenoord

Ajax-Feyenoord is sinds jaar en dag de enige echte klassieker in de Eredivisie, alle Tukkers, Kaaskoppen en Brabo’s die hier hun vraagtekens bij zetten ten spijt. De strijd tussen Amsterdam en Rotterdam is nou eenmaal van een andere dimensie dan welke Nederlandse wedstrijd ook. Om de wedstrijd te vergelijken met de Schotse Old-Firm of de Spaanse strijd tussen Catalonië en Madrid gaat misschien wat ver, maar je kunt ‘m zeker inschalen op het niveau Juve-Inter (de derby d’Italia), Arsenal-Spurs, Dortmund-Bayern, Manchester United-Liverpool, Partizan-Rode Ster, IFK-AIK of Anderlecht-Club Brugge.

Toen beide clubs in 1921 voor het eerst tegen elkaar speelden was er gelijk gedonder en werd de uitslag (2-3) omgezet in een gelijkspel nadat de Rotterdammers geprotesteerd hadden tegen een goal van Ajax die nooit de achterlijn gepasseerd zou zijn… Een fijn begin van een strijd tussen twee aanstaande grootmachten die alleen maar groter en belangrijker werd. Helaas is die oplaaiende strijd de laatste jaren buiten het stadion dermate ontspoort dat we het tegenwoordig zonder uitfans moeten doen, maar er is in die jaren ook een vrolijke kant ontstaan; er is geen wedstrijd in Nederland waar zoveel moppen over verteld zijn als Ajax-Feyenoord.

Ik ken ze natuurlijk niet allemaal en sommige hebben een baard van hier tot aan Pernis, maar toch wil ik er een aantal met jullie delen. Al is het maar om in deze donkere tijd tóch wat vrolijkheid te brengen.

Klassieker moppen

Vorig seizoen kwam ik voor Ajax-Feyenoord op de ArenA Boulevard een man tegen met een hondje. Het hondje was opvallend vrolijk en speels en toen ik met de man in gesprek raakte vertelde hij me dat het beest een ware Ajax-fan is: “Als Ajax straks scoort, dan gaat ie op z’n achterpoten staan en klapt met z’n voorpoten tegen elkaar om te applaudisseren!” Waarop ik vroeg: “Maar wat doet ie dan als Feyenoord scoort?” “Dan maakt hij een salto.” “Een salto voorover, of achterover?” “O, dat hangt er vanaf hoe ik ‘m raak.”

Een variant op deze mop is: “Wat ie doet als Feyenoord scoort? Dat weet ik niet, ik heb ‘m pas twaalf jaar!”

Het is ergens in de jaren ’90 als Feyenoord naar Londen vliegt voor een Europacup wedstrijd tegen de Spurs. Terwijl ze over de Engelse kust vliegen kijkt John de Wolf naar buiten en stoot Ed de Goeij aan: “Ed, moet je kijken wat een rare boot daar vaart.” “Dat is geen boot John, dat is een hovercraft.” “O ja, zo’n zweefboot. Hoe schrijf je dat eigenlijk, hovercraft?” “Nee wacht, ik zie het al, het is toch een boot!”

Op een voetbalgala, ergens halverwege de jaren ’90, spreekt Feyenoord coach Van Hanegem Louis van Gaal aan: “Louis, er moet me toch iets van het hart. Jouw Ajax-spelers zijn veel jonger dan mijn spelers, maar toch stralen ze veel meer zelfvertrouwen uit. Hoe doe je dat toch?” Waarop Van Gaal zegt: “Nou Willem, dat is eigenlijk een geheim, maar het is in het belang van het Nederlands voetbal dat jullie eindelijk ook weer eens wat gaan presteren dus ik zal het je vertellen. Op zaterdagmiddag, tijdens de laatste training laat ik ze altijd een partijtje spelen tegen 11 pionnen. Dat winnen ze dan met iets van 22-0 en gaan vol zelfvertrouwen naar huis. Op de wedstrijddag komen ze dan helemaal blij weer binnen, laatst nog met 22-0 gewonnen, dus het kán eenvoudig niet meer mis gaan. Als je wil mag je dat bij Feyenoord ook wel eens proberen.” De eerstvolgende zaterdagmiddag wordt Van Gaal aan de telefoon geroepen, het is Willem van Hanegem: “Louis, wat doe ik nou als die pionnen met 2-0 voor staan?”

Ken jij er nog eentje? Reageer dan snel:

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Een vrouw zegt tegen haar man, die Feyenoord fan is: “Dat de beste moge winnen.”, waarop de man zegt: “Nou, dat hoop ik niet!”

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top