Skip to content
President Videla met de WorldCup

Nederland alsnog wereldkampioen?

Ik las het bericht zaterdag al in de Volkskrant en ook columnist Menno Pot wijdde er maandag al zijn column aan; de wedstrijd Argentinië-Peru op de WK van 1978 werd verkocht.

Dat wisten we natuurlijk allemaal allang, maar echt bewijzen waren er tot nu toe onvoldoende. Er gingen wel geruchten over schepen met graan die naar Peru zijn gestuurd, maar echte bewijzen waren er niet. Totdat de Peruaanse oud-senator Ledesma vorige week onder ede heeft verklaard dat de laatste groepswedstrijd voor de finale tussen Argentinië en Peru inderdaad gefixt is. Argentinië had sowieso al de schijn tegen, hun wedstrijden werden steevast verplaatst naar een later tijdstip. En dat gebeurde echt niet voor de TV kijkers in Argentinië, die het WK geeneens in kleur konden zien, maar om zo precies te weten welk resultaat nodig was om de finale te halen.

Peru, dat in de eerste ronde een zeer taaie tegenstander bleek voor Oranje, was in die laatste wedstrijd volledig de weg kwijt. Het stapelgekke publiek in Rosario deed de rest; 6-0. Een uitslag die zomaar in de top 10 van de WK zou kunnen staan qua aantal doelpunten, het record van Nederland is 5-0 tegen Zuid-Korea, maar zeker als je bedenkt dat dit de voorlaatste wedstrijd voor de finale was.

Nederland alsnog wereldkampioen?

En nu blijkt dus echt dat de wedstrijd verkocht was en, wonder boven wonder, de FIFA schijnt een onderzoek aangekondigd te hebben. En mocht dat inderdaad opleveren dat Argentinië op onrechtmatige wijze de wereldtitel heeft gewonnen, dan zal de wereldbeker reglementair worden toegewezen aan Nederland! Hoewel ze daar in Brazilië waarschijnlijk een hele andere lezing over hebben, het waren de kanaries die door dit staaltje match-fixing de finale misliepen. In die finale hadden ze dus een Nederlands elftal tegenover zich gevonden dat hunkerde naar huis en waarschijnlijk voor de tweede keer op rij aan arrogantie ten onder waren gegaan. Je hoort het Ruud Krol al denken: “Ja gotteh, die Brazilianen, die pakten we in ’74 toch ook?”

Maar goed, het zou dus zo maar kunnen dat één der grootste frustraties uit mijn leven, drie keer een WK finale spelen en drie keer verliezen, deels wordt gewist en daarmee het gezegde Drie maal is scheepsrecht ook weer in ere kan worden hersteld. En ach, best tof zo’n ster boven die leeuw, maar we zijn dan wel een mooi feest misgelopen, hoewel het wel geestig is als we de vader van Maxima alleen toestemming geven op de kroning van zijn schoonzoon te mogen komen als hij ‘onze’ World Cup mee brengt…

O en als we dan toch bezig zijn, kunnen we dan ook alsnog de Champions League van 1996 opeisen? De geruchten dat Juventus in die finale in Rome zwaar gedrogeerd over het veld raasden worden ook steeds sterker.

Johan Cruijff zou dit alles niet overleven ben ik bang, Nederland zonder hem wereldkampioen geworden en Ajax onder Van Gaal zelfs twee keer de Champions League? Arme Johan.

Nog een voordeel is dat Nederland automatisch geplaatst is voor de EK 2016 in Frankrijk, want de vorige keer plaatste Oranje zich niet nadat Spanje op miraculeuze wijze van Malta won, 12-1….

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top