Skip to content
Danny Blind

Het land der Blinden

Danny Blind in betere tijden bij Ajax537 eredivisiewedstrijden, 45 doelpunten, 84 Europacup wedstrijden, 4 Europese Supercupwedstrijden en 1 wedstrijd om de Wereldbeker, 42 interlands, 1 interlandgoal. Alle mogelijke clubprijzen gewonnen, een unieke prestatie, geen speler die hem dit na kan zeggen en toch is Danny Blind het grootste slachtoffer van de revolutie van Cruijff die deze week wederom een verrassende wending kreeg.

Want hoewel je met zo’n cv de ideale man zou moeten zijn om deel uit te maken van de groep voetballers die door Cruijff naar voren zijn geschoven om Ajax te redden, is Dirk Fransicsus Blind geofferd, beschimpt, gevallen, opgestaan, weer doorgegaan om uiteindelijk toch het strijdtoneel te moeten verlaten.

Danny Blind was rechtsback bij het nietige Sparta toen hij in 1986 door Cruijff naar Ajax werd gehaald. Menig wenkbrauw werd gefronst, zeker toen Ajax onder leiding van Cruijff zwalkend door de competitie ging. Prachtige wedstrijden met sprankelend voetbal werden afgewisseld met totale zeperds. Het voetbal was mooi, maar te vaak werd Ajax door een cynische ploeg als PSV of FC Porto eenvoudig afgestraft met een paar dodelijke counters.

Gelukkig zag Cruijff nooit problemen, het was allemaal onderdeel van het ‘leerproces’, het zou allemaal goed komen. Maar toch waren er voldoende sceptici die hun twijfels hadden en bij hen moesten de aankopen van Cruijff het vooral ontgelden. Blind dus ook.

Uiteindelijk ging het langzamerhand steeds iets beter, het kampioenschap was teveel gevraagd, maar het toernooi om de Europacup voor Bekerwinnaars werd in 1987 gewonnen. Blind, die toen allang een vaste waarde was in de verdediging, maakte de finale in Athene helaas niet mee. Hij was geblesseerd geraakt bij een training op het strand en moest vanaf de tribune toekijken hoe Van Basten de 1-0 raak kopte en Lokomotive Leipzig verslagen werd.

Danny Blind ontpopte zich inmiddels meer en meer tot het verlengstuk van Cruijff op het veld en in de kleedkamer. Maar helaas voor beiden kwam er een half jaar na de Europese winst een eind aan de samenwerking; Cruijff kreeg ruzie met het Ajaxbestuur en stapte kwaad op. Weer een halfjaar later werd wederom de finale van de Europacup II gehaald, maar moest Blind vroeg in de eerste helft aan de noodrem trekken met een rode kaart tot gevolg…

De rest van het verhaal is bekend, Blind bleef bij Ajax, speelde een paar jaar later in het centrum van de verdediging, eerst onder trainer Beenhakker en later onder de bezielende leiding van Louis van Gaal die in z’n eerste seizoen als trainer direct de finale van het UEFA Cup toernooi haalde. Die finales, toen nog een heen- en thuiswedstrijd, speelde Blind allebei en na een 2-2 in Turijn bleef het 0-0 in het Olympisch Stadion tegen Torino.

Danny BlindVervolgens werd Ajax steeds beter, spelers gingen en succesvolle jeugdspelers kwamen, aangevuld met een paar topaankopen en Blind ontpopte zich steeds meer als kapitein op het veld en in de kleedkamer. Het ideale verlengstuk voor Van Gaal. De Champions League werd gewonnen, de Wereldbeker in Tokyo (nadat Blind de beslissende penalty scoorde), kampioenschappen, bekers, Europese Supercups. Het kon niet op.

Een nieuw stadion, nog meer succes tot Blind in mei 1999 met tranen in z’n ogen afscheid nam. Zij die er bij waren zullen het nooit meer vergeten. Een prachtcarrière was ten einde, maar Blind bleef behouden voor Ajax. Hij kreeg een rol bij de jeugd. Werd later trainer van de A1, hoofd jeugdopleidingen en volgde halverwege het seizoen 2004/2005 Ronald Koeman op als hoofdtrainer.

Ondanks het belabberde spel van Ajax in die tijd, werden toch de play-offs bereikt en gewonnen waardoor de voorronde van de Champions League behaalt werd. Desondanks werd Blind een seizoen later, ondanks de steun van de Ajaxfans, geslachtofferd door het Ajaxbestuur en nam hij afscheid na een gewonnen bekerfinale tegen PSV.

Edgar Davids en de kabel

Toch ging het ook wel eens minder, Blind heeft schijnbaar in de kleedkamer zich wel eens verkeerd uitgelaten tegen medespelers. Hij was spil in het incident rond de spelers van Surinaamse afkomst dat tot explosie kwam tijdens de EK 1996, waar Edgar Davids uiteindelijk werd weggestuurd. En ook andere akkefietjes werden hem aangerekend. Ik ken ze niet, of kan ze niet bewijzen, dus ik hou me er verder van. Maar waar gehakt wordt vallen spaanders en de taal van de kleedkamer werd laatst nog vergoelijkend gebruikt door Cruijff toch?

Over Cruijff gesproken; waar het mis ging tussen hem en Blind is me totaal onbekend. Wellicht is het jaloezie over de successen die Blind samen vierde met Van Gaal, misschien is een conflict met Bryan Roy de oorzaak. We zullen het nooit weten, maar ik was werkelijk flabbergasted toen Rik van de Boog vorig jaar tegen Cruijff inging omdat hij een aantal mensen per direct moest ontslaan. Eentje van hen was Danny Blind, de altijd rustige, aardige, superprof die nota bene door hemzelf ooit naar Ajax was gehaald.

Johan Derksen deed de rest, ging Blind consequent Scholletje noemen, hem zwart maken. Verhalen in de wereld helpen dat hij in al zijn functies bij Ajax gefaald heeft. En het is dat Frank de Boer zich persoonlijk sterk maakte voor Blind, die hij als assistent aan zijn zijde had vorig seizoen, anders had onze ‘eminente aanvoerder’ van weleer allang weggeweest bij Ajax.

Het schijnt dat Cruijff en Blind daarna een paar verzoenende gesprekken hebben gevoerd, maar desondanks moest hij z’n functie als assistent trainer opgeven. Dennis Bergkamp moest die positie overnemen… Dus Blind kreeg een soort assistent managers functie toegewezen waar hij uitstekend werk deed. Zo goed dat hij uiteindelijk door Steven ten Have c.s. naar voren werd geschoven om als een soort office manager voor het technisch hart te gaan fungeren. Er moesten een groot aantal jeugdcontracten verlengd worden, er moesten spelers gekocht kunnen worden en dergelijke.

Sindsdien is Blind bij de supporters persona non grata, hij wordt nu door vele fans ook scholletje genoemd, hij kon er niets van, hij was een vieze intrigant en meer van zulks. En nu heeft één van de grootste Ajacieden aller tijden toch de handdoek in de ring moeten gooien. Cruijff heeft gewonnen, zijn voetballers zijn de baas en Blind is weg. Voetballers aan de macht.

Ik snap het sentiment onder een groot aantal fans, ik snap dat ze Johan Derksen massaal na-papegaaien, want Derksen is neutraal, heeft geen dubbele agenda en zit er niet om krantjes te verkopen. En als zulke verhalen ook nog in de grootste krant van wakker Nederland staan, dan moet het wel waar zijn allemaal.

Daley Blind

Daley en Danny BlindDus ik begrijp dat deze zogenaamde Ajacieden zich laatdunkend over Blind uitlaten en ik snap ook dat ze in één adem z’n zoon Daley meenemen. Daley Blind schiet op de linksbackpositie inderdaad tekort, maar speelde zondag tegen Utrecht een goede wedstrijd als linksbenige centrale verdediger. Hij komt, net als z’n vader, startsnelheid tekort, maar compenseert dit met een goede opstelling en instelling. Volgens de statistieken was hij de beste Ajacied zondag, maar hij deugt niet. Hij is de zoon van scholletje en dús moeten ze allebei weg.

Ik hoop serieus dat die mensen voor de lol eens kijken naar de erelijst die Blind als speler, maar zeker ook in zijn rol als jeugdtrainer en hoofd jeugdopleidingen, bij elkaar sprokkelde. En dat diezelfde zogenaamde Ajaxfans een jonge Ajaxspeler eens leren beoordelen op z’n kwaliteiten en niet op z’n naam!

Het is echt doodzonde dat een integere sportman met zo’n groot Ajaxhart het slachtoffer is geworden van deze oorlog en dat z’n zoon hetzelfde lot is beschoren. Een talentvolle linksbenige centrale verdediger met overzicht, Ajax zou er een moord voor doen…

Opdat we ooit inzien dat we onze helden moeten eren en onze talenten moeten koesteren! Want hebben we het niet allemaal ooit geroepen en gezongen?

Danny Blind, wie kent ‘m niet, Danny Blind is een echte Ajacied!”

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. 16 jaar geleden vernoemde ik mijn zoon naar die van Danny, omdat ik hem een goede voetballer maar vooral ook een redelijk mnes die wanneer hij sprak nooit onzin uitkraamde jammer genoeg is hij het slchtoffer geworden, zonde eeuwig zonde

 2. Helemaal mee eens, die vervelende irritante Cruyff krijgt ALTIJD gelijk! Wat mij betreft is Cruyff “Persona non grata” iemand met een spraakgebrek die dingen uitkraamt waar niemand meer iets van snapt, maar… het is Johan… dus hij heeft gelijk! Goed stuk dit, helemaal mee eens! J.C. heb je het ook gelezen?

 3. Danny is een held en zal dat altijd blijven! Zijn voetbalcarrière was eigenlijk van “voor mijn tijd” maar dit is een man die met zijn liefde voor Ajax voor altijd gewaardeerd moet worden door de fans!

 4. Die Daniel begrijpt het lekker, het stuk sluit af met helden eren en dan ga je Cruijff even afzeiken. Ik blijf er overigens bij dat het zeer waarschijnlijk is dat vd Boog en Coronel het gewenste ontslag van Blind door Cruijff altijd naar voren hebben geschoven om sympathie of te wekken bij fans. Cruijff cs zullen alleen een nieuwe structuur naar voren hebben geschoven met ook nieuwe personen op nieuwe posities. Het is daar bij aannemlijk dat er voor Blind geen plek was in het nieuwe technische hart en dat het nieuwe technische hart het ook niet zag zitten om Blind boven zich te hebben. Dit soort dingen kunnen gebeuren tijdens reorganisaties. Dat vd Boog vervolgens doet voorkomen alsof het ontslaan van Blind een doel op zich is van Cruijff, is erg jammer, en het is vrij triest dat zoveel supporters alles maar voor waarheid aannemen en Cruijff hier gelijk op afrekenen.

 5. goed stuk en weer symbolisch voor het zwart wit denken rondom de club. Mensen die zich inzetten voor ajax verdienen respect ook als ze niet met Jopie eens zijn.

 6. Blind was in het verleden een hele goede voetballer bij Ajax en verdient daarvoor heel veel respect.
  Hij heeft dit jaar echter vuil spel gespeeld door mee te spelen met Van Gaal en Sturkenboom om groep Cruijff te elimineren op de toekomst. Daarvoor verdient hij veel minder respect en heeft hij bij veel supporters kwaad bloed gezet.
  Hij heeft gisteren zelf nog verklaard dat hij 100% voor de lijn Van Gaal ging en niet voor plan Cruijff, terwijl hij 2 maanden terug nog iets heel anders beweerde. Dat is dus uiterst dubieus te noemen. Liegen en bedriegen houden we niet van bij Ajax…

 7. “Over Cruijff gesproken; waar het mis ging tussen hem en Blind is me totaal onbekend.”
  Waar heb je het dan over? Vind het geen bijzonder hoogstaand stukje. Wel veel gevoel erin gelegd, dat wel.

 8. Mooi geschreven stuk.

  Alleen ben ik het wel oneens met de strekking van het verhaal. Blind heeft na het opstappen zelf aangegeven dat hij er vanuit ging dat Van Gaal zou aantreden als AD. En dat hij samen met de Van Gaal, Sturkenboom, vd Aat en Slop de directie zou vormen. Helaas heeft Blind op het verkeerde paard gewed en heeft de RvC de interim directeuren in de steek gelaten. Door de benoeming van Van Gaal op een achterbakse manier te bewerkstelligen.
  Daarbij vind ik het jammer dat Blind hieraan mee gedaan heeft. Vanaf dat moment is ook de bijnaam “scholletje” naar voren gekomen. Ook heeft Van Gaal Blind in de steek gelaten door nooit in de media naar buiten te komen over het spel wat gaande was. Het is echt heel vervelend voor Blind maar Been jr. merkte dit gisteren ook terecht op. Blind had verstandiger moeten zijn en zich niet moeten conformeren aan dit achterbakse spel wat nu gespeeld is. Ik weet namelijk zeker dat hij dan nog een mooie functie had kunnen bekleden binnen Ajax.

  Ik ben er persoonlijk voor om Cruijff een kans te geven. Laat hem een aantal jaren zijn gang gaan. Blijkt het niet te werken dan kun je hem met een gegronde reden bedanken voor zijn inzet en kan Ajax weer een nieuwe manier bedenken. Wat mij betreft is Cruijff de geschikte man om iets moois op poten te zetten!

 9. Goed stuk. Eindelijk eens wat nuance.

  Ondanks dat ik geen idee heb van hoe alles echt gegaan is (ik geloof ook er geen klap van dat VI en de telegraaf ‘neutraal’ zijn), is het jammer dat mensen die zich zoveel jaar hebben ingezet op deze manier worden afgebroken.

  Het ergst zijn nog die opgefokte kereltjes van een jaar of twintig die over die penalty beginnen en roepen dat ‘iedereen ‘m had kunnen maken’. Dat is onzin. Het werd niet voor niets 4-3. De aanvoerder nam zijn verantwoordelijkheid en dus trapte de aanvoerder die penalty. Zoals het hoort.

  Laat Cruijff het maar doen, voetbaltechnisch kan het niet heel veel kwaad, maar zet alsjeblieft er een paar goede mensen neer om het ‘bedrijf’ Ajax te (bege)leiden (en als ik een Bergkamp moet noemen, is het niet Dennis maar z’n broer 🙂 ). Als die mensen toevallig ook op voetbalgebied hun mannetje kunnen staan (misschien dat Overmars nu wel wil), is dat alleen maar bonus.

  Eerst en vooral zal iedereen binnen Ajax moeten beseffen dat er blijkbaar niet te winnen is van het trio Cruijff, De Groot en Derksen. Dat vind ik veel gevaarlijker dan een jeugdopleiding die niet zou voldoen.

 10. Gogme Marcel tis ook droevig , maar Danny Blind was en is niet naïeve , hij wist wat hij deed en waar hij voor KOOS !
  Danny koos voor de vijand van JC , deed JC vijandig tegen Louis of was het andersom?
  Als je in een oorlog kiest voor voor de tegenstander terwijl je in dienst van de club die voor JC heeft gekozen, voor de JC lijn, dan is t vrij logisch dat wanneer je de oorlog verliest via 2 rechtzaken en het overgrote gedeelte van de Ajax aanhang , de grootste partij id club , dat er maar 1 weg rest en dat is wieberen Gogme!
  Maar jij Ajaxied Marcel hebt meer met Louis & Danny en StH consorten , je hebt meer met Rik vdr Boog & Uri dan met JC en de JC filosofie!
  Je hebt minder moeite met de normen&waarden van Uri & Rikkie , met die van StH & Louis& Sturkenboom en Danny Blind !
  Kan en mag hoor, maar begrijp je dat dat op fikse weerstand en verwijdering stuit ?
  Het gaat om keuzes maken…jij kiest voor Louis , ik voor JC, Louis is een groot vakman een behoorlijke garantie op succes!
  Maar Louis heeft helaas een lelijk droef ziek kantje:
  hij is zwaar JC obsessief, waar JC werkt wil hij hem aftroeven, hoe maakt hem niet uit.
  Louis vecht tegen de schaduw JC, Louis beroept zich zo graag op normen en waarden, maar of Louis die pragmatisch soms vergeet als het om zijn obsessie en ambitie gaat!
  Nu en jouw Danny Blind die ik als vele net zo lief had als jij, die Danny koos bewust ook al was er gekozen voor JC en de JC lijn , Danny koos tegen zijn directe collega’s , Danny deed mee met de JC groep ondermijning..Danny plotte mee met de grootste Ajax crime ever !

  Ja tis lastig dat iemand die zoveel loyaliteit inzet en liefde aan Ajax heeft gegeven heeft los te moeten laten!

  Gogme je bent zelfs JC Barca sceptisch, JC heeft daar 3 handen vol Dreamteam1 en 2 oudspelers na de Blauwe Olifanten revo in zijn specifieke unieke schone filosofie de club in gebracht!

  Die zeer unieke JC voetbal filosofie zijn TH verzinsel heeft JC niet voor zijn eigen bedacht…die filosofie zit heel veel liefde en wijsheid in, vertrouwend op het unieke Godgiventalent van spelertjes, de spelers eigenheid en zelf initiatief als technische vaardigheid hoogopkweken, daar zit een diepe diepe beschaving achter!
  Jij Gogme bent meer van Louis TIPS filosofie en methods , too bad for u guys, its a proven middelmaat en persoonlijkheid afvlakking project geweest.
  Vanwege de treurige effecten en de de Ajaxing is JC opgestaan en heeft verantwoordelijkheid genomen!
  En daar het een oorlog is geworden bij Ajax , zou het met de Da Vinci Groeo en allerhande eigenbelangetjes verdedigende Ajax OBN te maken hebben?
  Pieter Zwart & Ares hebben een onthutsend netwerk bloot gelegd !

  Ja Gogme het is kiezen geblazen.. ouderwets nieuwerwets JC filosofie , zonder filosofiegenoten gaat dat niet, jij meent van wel .

  Selectieve verontwaardiging lees ik vaker in je stukken!
  Wat graag had ik Danny Blind niet zien gebeuren, maar Danny koos en nam risico …..door mee te plotten, meeplotters kan je niet langer hebben in de club , gek hè ?

 11. Het gedeelte over de voetballer Danny Blind ben ik het helemaal mee eens. Het andere deel, totaal niet. Één van de reacties hierboven spreekt over nuance, maar daar is volgens mij geen enkele sprake van. Er wordt hier maar vanuit één kant van het verhaal geschreven en nergens is iets terug te vinden over dingen die Blind niet of minder goed heeft gedaan. Zoals vele Ajacieden Cruijff verheerlijken (ik denk voornamelijk dankzij zijn voetbalprestaties), zo wordt hier Blind verheerlijkt, vooral gebaseerd op zijn voetbalprestaties. In beide gevallen worden bestuurlijke zaken hierop afgerekend. In beide gevallen m.i. compleet onterecht.

  Persoonlijk heb ik beiden heel hoog zitten en zie ik het liefst beiden voor onze prachtige club van waarde zijn. Of dat mogelijk is weet ik niet en zal ik ook niet weten. Over beiden is in de media van alles gezegd en geschreven maar nooit door een neutraal persoon die alle feiten van onze club en alle ellende eromheen kent en heeft meegemaakt. De verhalen zijn dus altijd gekleurd. Zo ook deze column.

  Van Gaaliet, Cruijffiaan of ‘gewoon’ Blindfan, ieder heeft zijn gelijk en ongelijk.

  Persoonlijk ben ik blij dat Cruijff nu zijn gang kan gaan, dit kan namelijk maar twee kanten op:
  – Cruijff krijgt zijn gelijk en we zijn allemaal blij met de hernieuwde glorie van ons aller Ajax.
  – Cruijff krijgt geen gelijk en we zijn over een paar jaar voor altijd van de roep om El Salvador verlost. Enige nadeel van deze uitkomst is dat we een paar jaar vertraging oplopen in de wederopbouw van onze club.

 12. Het is een nuancering in de zin dat het een andere kant van het verhaal is. In sommige media wordt Blind afgeschilderd als een paria. Om daar tegenstand aan te bieden mag er best een verheerlijkend stuk komen. Vervolgens kan iedereen zijn eigen mening vormen.

 13. Dank je Jan. Dat was inderdaad precies zoals ik het bedoelde.

  JSA428, volgens mij sla je de spijker op zn kop: Als je Cruijff mag verheerlijken op zijn prestaties als speler, mag je ook op die manier een positief stuk over Blind schrijven. In dat opzicht helpt dit stuk, dat je inderdaad kunt zien als ‘gekleurd’, de vuiligheid die over Blind is geschreven te nuanceren. Dat had ik misschien duidelijker moeten verwoorden, dus die kritiek kan ik volgen.

  Ik ben het niet met je eens als je zegt dat Blind wordt beoordeeld als bestuurder. In het hele stuk lees ik maar één regel die daar aan raakt: “Dus Blind kreeg een soort assistent managers functie toegewezen waar hij uitstekend werk deed.” Om daar een hele column op af te schieten vind ik wat mager, maar als ik wat gemist heb, hoor ik dat graag.

  Zoals gezegd ben ik niet bang dat het toevoegen van topvoetballers aan de trainersstaven verkeerd zal uitpakken. Wat ik gezien heb, is dat talent elkaar verstaat. Als dat in het voetbal anders is, zou me dat verbazen.

  Wat het koesteren (en belangrijker: ontwikkelen) van talent betreft, denk ik dat we met de filosofie van Cruijff geen verkeerde weg in slaan. Of het werkt is twee, ik hoop en denk van wel.

  Ik zeg wel dat de zakelijke kant moet worden overgelaten aan mensen die daar verstand van hebben. Bij voorkeur mensen die niet iedere twee dagen bij de NOS of VI willen zitten om weer eens lekker in beeld te zijn. Sowieso zou niet iedere natte scheet van de NOS, VI of de Telegraaf moeten worden verslonden alsof het manna uit de hemel is. Dan zouden we al een stuk verder zijn.

  Zelfkickers hebben we de afgelopen jaren genoeg gezien en het heeft niet geholpen: Talenten worden weggekocht door buitenlandse clubs en de scouting is, als je er echt heel eerlijk over bent, al jaren uitbesteed aan clubs als Groningen, AZ en Heerenveen.

  Ajax mag nooit toestaan dat getalenteerde jonge spelers voor een andere Nederlandse club kiezen dan Ajax. Jongens als Rits, Fisher en Erikssen zouden niet alleen ieder jaar moeten worden aangetrokken, ze zouden ook op jongere leeftijd niets anders moeten willen dan in een Ajaxshirt spelen. Dat shirt zou garant moeten staan voor een mooie carrière bij de absolute top. En waarom ook niet, Tot en met de C1 worden alle teams gecoacht door tenminste één oud-prof.

  Als ik de lijn van Cruijff goed heb begrepen, wordt dat alleen maar meer.Stel je voor dat je kunt trainen met mensen als Bergkamp, Van Basten, of een willekeurige speler van Ajax ’95! Als ik het talent had, zou ik er nu (met 28 en dus feitelijk al voetbalbejaard 🙂 ) nog steeds acuut voor tekenen!

  De beste mensen op het veld gaat met de filosofie van Cruijff wel lukken. Nu nog de beste mensen op kantoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top