Skip to content
buitenspel

Moderne techniek

Gisteravond was het zover, het systeem van doellijntechnologie dat de FIFA gebruikt bij dit WK betaalde zich uit toen een schot van Benzema via paal en keeper tóch achter de lijn belande. Deze goal zou waarschijnlijk nooit toegekend zijn, want het was nauwelijks waarneembaar. Moderne techniek werkt dus om het voetbal eerlijker te maken, de scheidsrechter kreeg een signaal dat het een goal was en daarmee was de kous af. Wat Arno Vermeulen er ook vond, de bal was achter de lijn geweest.

En dus is er een systeem dat werkt, geen discussie oplevert en er voor heeft gezorgd dat die twee extra lijnrechters met hun bespottelijke signaal-dildo verleden tijd zijn.

Maar daarmee zijn we er niet natuurlijk, want het aantal buitenspelgevallen die -achteraf- dat niet bleken te zijn, waardoor de aanvallende ploeg benadeeld werd zijn nu al weer legio. Alleen in de wedstrijd Mexico-Kameroen werden zo alweer twee zuivere doelpunten afgekeurd. Maar gelukkig was daar de meest omstreden man op aarde, Sepp Blatter, die geheel onverwachts met een oplossing kwam.

Video scheidsrechter

Blatter, die enorm onder vuur ligt, deed vorige week de voorspelling dat ook hier een einde aan moet komen. Beide coaches moeten de kans krijgen om een klein aantal gevallen voor te kunnen leggen aan een video-scheidsrechter. Een storm van kritiek stak direct op, want natuurlijk deed Blatter deze uitspraak puur om wat krediet terug te winnen en was het meest starre orgaan van de FIFA, de spelregelcommissie, hierin niet gekend.

En ook het argument dat de wedstrijd onnodig stil komt te liggen hierdoor is valide. Maar dat laatste moet redelijk eenvoudig op te lossen zijn.

Waarom laten we de wedstrijd niet gewoon spelen en probeert de grensrechter alleen te vlaggen voor buitenspel als de speler in kwestie dat dan ook minimaal een meter staat? Bij twijfel, gewoon niet vlaggen en kijken wat er gebeurt. Valt er een goal, dan is er voldoende tijd om even snel te controleren of er sprake was van buitenspel. En als dit zo is, dan vervalt het doelpunt en krijgt de verdedigende partij een achterbal of een vrije trap.

Je kunt zelfs in geval van een gemiste kans, dus bij een achterbal of corner, even snel controleren er sprake was van buitenspel en daar alsnog op reageren.

Zo gaat de vaart niet uit de wedstrijd en wordt deze zelfs leuker, want er wordt minder snel afgevlagd. Want zo’n grensrechter is ook maar een mens en vlagt nu vaak zonder risico. Liever ten onrechte gevlagd, dan een goal zien ontstaan waarbij het buitenspel bleek te zijn.

Volgens mij moet dit prima uit te voeren zijn en heeft het geen negatief gevolg voor de wedstrijd.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top