Top
FC Amsterdam-Ajax oktober 1975

Olympies

FC Amsterdam-Ajax 1975Het is vandaag 75 jaar geleden dat ‘Mr. Ajax’, Sjaak Swart werd geboren. Dat wordt vanavond gevierd met een uitgebreid voetbalprogramma in het Olympisch Stadion.

Het Olympisch Stadion, dat er bijna niet meer had gestaan als de gemeenteambtenaren, onder druk van een paar vastgoedboeren, hun zin hadden doorgedrukt om er woningen te laten verrijzen. Dan was de meest belangrijke mijlpaal in de Amsterdamse sportgeschiedenis verloren gegaan en hadden we deze wedstrijd nooit meer mee kunnen maken.

Gelukkig werd het stadion, dat er aan het eind van de vorige eeuw troosteloos bij lag, prachtig gerenoveerd en helemaal in de oude stijl teruggebracht. Weg zijn de wielerbaan, de gammele tribunes achter de doelen en de betonnen tweede ring. Gebleven zijn de prachtige bakstenen muren, schitterende opgangen, de marathontoren en vooral de vele geweldige herinneringen.

Ik doe hier een oproep om je mooiste herinnering, maar vooral je eerste herinnering van het Olympisch Stadion hier met ons te delen. Want we zijn er allemaal wel eens geweest toch? Al was het maar in het uitvak…

Mijn eerste wedstrijd in het ‘Olympies’ was op 26 oktober 1975, FC Amsterdam-Ajax. Het werd 0-2. Ik heb er, in het kader van ons eerbetoon aan Abe van den Ban, al eens een artikel over geschreven.

De mooiste herinnering? Dat moet de klassieker van 18 september 1983, die 8-2 tegen Feyenoord zijn geweest in de stromende regen…

UPDATE: Fotograaf Marco Magielse heeft inmiddels zijn collectie foto’s van het Olympisch Stadion uitgebreid!

Reageer

reacties