Skip to content
Every Breaking Wave

U2 Every Breaking Wave

Het U2 album Songs of Innocence, dat eind vorig jaar uitkwam en een hoop reuring veroorzaakte, is inmiddels toe aan de tweede single. De heren hebben gekozen voor het nummer Every Breaking Wave en bij de release van een nieuwe single moet er natuurlijk een clip gemaakt worden.

Maar dit keer ging het anders, er is een hele film bij het nummer gemaakt en eigenlijk niet alleen bij Every Breaking Wave, maar ook bij ‘The Troubles’. Een prachtige korte film, die is gemaakt door de Noord-Ierse filmmaker Aoife McArdle, die eerder al een film maakte voor een song van Bryan Ferry.

Belfast

De korte film vertelt het verhaal over het Belfast uit de jaren ’80, een tijd waarin de ‘Troubles’ -de strijd tussen de Protestanse loyalisten en de Katholieke republikeinen nog welig tierden. Het tijdsbeeld is mooi en beklemmend tegelijk, want die jochies in de film liepen er net zo bij als wij in het Amsterdam van die tijd, maar het geweld en de totale waanzin van deze ‘godsdienstoorlog’ is treffend in beeld gebracht.

Eind jaren ’80 ging ik voor de eerste keer naar Ierland en maakte zelfs in het ‘rustige’ deel van het eiland al de nodige spanning mee, grenscontroles door militairen en TV uitzendingen waarin bomaanslagen dagelijkse kost waren. Jaren later kwam ik voor het eerst in Belfast en toen wist ik helemaal niet wat ik zag, politiebureaus die tot fort waren omgebouwd, zwaar bewapende militairen op straat, straten en wijken die volledig waren beschilderd met pro IRA of pro Unionist muurschilderingen, Engelse of Ierse vlaggen en een hoop onderhuidse spanning. Bizar en beklemmend om doorheen te lopen.

In Belfast stond er in die jaren ook een muur om er voor te zorgen dat de grootste heethoofden niet zomaar de ‘vijandige’ wijken konden betreden. Die muur, die er zelfs stond nadat die in Berlijn neer was gehaald, werd heel ironisch de Peace Line genoemd…

En toch is het daar redelijk goedgekomen en houdt het Goede Vrijdag verdrag al decennia lang stand, iets dat in de jaren ’70 en ’80 voor onmogelijk werd gehouden.

Nu het Midden-Oosten nog…

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top