Skip to content
De Natio voetbalkleding

Relaxpak

Terwijl het WK voor vrouwen en de Copa America in de laatste toernooifase zitten en dat voor de jeugd net achter de rug is, zijn de kwalificaties voor het volgende ‘echte’ WK ook al weer in volle gang. Op zich vreemd, want die voor het EK van volgende zomer zijn nog lang niet afgerond, maar in andere delen van de wereld nemen ze er langer de tijd voor.

Curaçao, onder leiding van ‘onze’ Patrick Kluivert, heeft het, na een eerste ronde tegen het altijd lastige Monserrat, in twee heroïsche wedstrijden tegen Cuba tot de volgende ronde geschopt in de voorronde van het kwalificatietoernooi van de CONCACAF groep. Je weet wel, die bond waar ex-FIFA bobo Jack Warner het steeds warmer begint te krijgen.

Shirt SurinameSuriname heeft het minder goed getroffen. De mannen van Dean Gorré liggen er na de eerste ronde al weer uit. Nicaragua was in twee wedstrijden te sterk; ze wonnen de thuiswedstrijd in Managua al met 1-0 en ook in het André Kamperveen stadion van Paramaribo trok ‘De Natio’ aan het kortste eind: het werd 1-3.

Toch heeft het Surinaams voetbalteam wat losgemaakt in Nederland, steeds meer voetballers met Surinaamse roots zijn serieus aan het nadenken om het witgroene tenue in te ruilen voor dat van oranje. Want de weg naar het Nederlands elftal is misschien vele malen langer dan dat van Suriname. En natuurlijk kunnen ook andere overwegingen een rol spelen: je voelt je meer thuis in Sranang of wil de eer van je vader en/of moeder hooghouden.

Maar voorlopig kunnen ze nog even wachten met het maken van een keuze, gewoon nog even genieten van de zomer en de vakantie. Lekker relaxen dus.

En over relaxen gesproken.

In de wekelijkse nieuwsbrief die ik ontving van een online voetbalwinkel werd de volledige tenuelijn van Suriname aangeprezen: ‘the Surinam Custom Kit‘ van het -mij onbekende- sportmerk Klupp. Alles is te koop; het Suriname thuisshirt, het uitshirt, een Suriname trainingspak én het Suriname Relaxpak.

Ik moest meteen glimlachen toen ik het zag, Suriname en relaxen: het is een soort pleonasme avant la lettre; lekker met je Suriname relaxpak in een hangmat, Parbo biertje in de hand, hete hapjes binnen handbereik, zonnetje op je bol, de klanken van Papa Touwtjie en Trafassi. Heerlijk toch?

Of ben ik nu aan het archetyperen? Druk ik de Surinamers een stigmastempel op met mijn clichés? Heeft deze aanbieder van voetbalkleding me bewust op het verkeerde been gezet met de omschrijving van dit trainingspak, dat door Bobby Haarms altijd als ‘hotelpak’ werd omschreven? Je moet er toch niet aan denken dat types als Quinsy Gario er lucht van krijgen en een groots en meeslepend gevecht tegen de bedenkers van de term relaxpak van maken, want als ze hiermee een weldenkende Amsterdammer van middelbare leeftijd al in een waanwereld vol vooroordelen weten te krijgen, hoe moet dat dan in godsnaam met onze jeugd?

Of ligt het gewoon aan mij en heeft mijn opvoeding, waarin Zwarte Piet een totaal geaccepteerde -en soms angstaanjagende- verschijning was, er voor gezorgd dat ik niet normaal meer kan denken en moet ik in spanning afwachting of de toorn der activisten mij weet te raken?

Of schiet ik gewoon een beetje door en zie ik beren op de weg naar mijn spookachtige waanwereld?

De tijd zal het leren, gelukkig heb ik een horloge 😉

Suriname Relaxpak

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top