Na een heerlijke dag zeilen, dobberen en varen door de archipel van Göteborg, was het…
Santos Football Grounds, de ultieme stadionbijbel
Iedere keer als er een editie van Santos in de bus ploft word ik blij, dit is precies zoals een voetbalmagazine is bedoeld; geweldige opmaak, prachtige verhalen, schitterende fotografie en soms verrassende speciale uitgaves. Maar toen ik de nieuwste editie ontving sprong mijn hart een slag of wat over, The World greatest football grounds is – nu al – de ultieme stadionbijbel!
De mensen van Santos hebben er goed de tijd voor genomen en presenteren dit boekwerk van een kleine anderhalve kilo in plaats van het reguliere magazine, het betreft zelfs uitgave nummer 16 én 17, het zal dus ongetwijfeld even duren voordat de abonnees nummer 18 ontvangen, maar dat is helemaal niet erg. Hier kunnen we wel even mee voort.
Santos The World’s greatest football grounds
Het boekwerk beval 478 pagina’s met foto’s van de meest mooie voetbalstadions ter wereld, het zijn niet alleen beroemde plekken, maar ze zijn ook schitterend vastgelegd, je kijkt je ogen uit. Ook staan er een aantal verhalen in over iconische stadions als La Bombonera in Buenos Aires, Craven Cottage in Londen, het Olympiastadion van Berlijn en de Rotterdamse Kuip.
Maar verder is het alleen maar een feest voor het oog, zoals de foto’s hierboven en hieronder.
Je ziet de schitterende hoofdtribune van Hillsborough in Sheffield, stadions in Hebron en in Buenos Aires, drie totaal verschillende plaatsen, landen, culturen en bouwstijlen, gebroederlijk bijeen.
En ook het contrast tussen de stadions van Istanbul en het Ullevi in Göteborg is opmerkelijk.
Ullevi
Over dat laatste stadion heb ik wel eens een wonderlijk verhaal gehoord, niet zozeer over het stadion, maar wel de naam. Het is een verhaal waarbij de soap rond het vernoemen van de Amsterdam ArenA in Johan Cruijff ArenA totaal verbleekt.
De voetbalclubs uit de Zweedse havenstad speelden vroeger in een klein stadion dat voor het WK van 1958 werd vervangen door een groter stadion. Het was van alle gemakken voorzien, inclusief sintelbaan die in de winter als schaatsbaan fungeerde. Dit stadion, dat al snel Nya (nieuw) Ullevi werd genoemd, heeft een bizarre vorm doordat de tribunes aan de lange zijden vele malen hoger zijn dan de tribunes achter de goals. Het multifunctionele stadion werd dus gebruikt voor voetbal, atletiek, boksen, schaatsen, popconcerten en zelfs voor de finale van het EK 1992, maar uiteindelijk voldeed het niet meer.
Vaste bespeler IFK Göteborg maakte in de jaren ’80 en ’90 nog furore in Nya Ullevi, maar het grote blåvitt zakte steeds verder weg op de internationale- en nationale ladder en wilde dan ook niet langer in die gigantische kolos spelen.
Dus werd er aan het begin van deze eeuw een nieuw, en beduidend compacter, stadion gebouwd precies op de plek waar het oude stadion van IFK ooit stond voordat ze in de jaren ’50 naar het nieuwe onderkomen verhuisden. Dat oude stadion bevond zich op een steenworp afstand van het nieuwe en toen er op diezelfde plek een nieuw stadion kwam was de Zweedse cirkel rond.
Er moest alleen nog een naam komen voor het nieuwe stadion
Sture Allén
En zo kon het gebeuren dat niemand minder dan Sture Allén, de voorzitter van ‘Svenska Akademien‘, werd gevraagd. De Zweedse academie is de instantie die bepaalt wie de Nobelprijs voor Literatuur krijgt uitgereikt, maar het is ook de groep die zich op academisch niveau bezighoudt met de Zweedse taal. Ze geven de Zweedse tegenhanger van ons Groene boekje uit en als voorzitter van deze club was Sture Allén dus de aangewezen persoon om de nieuwe naam voor het stadion te bedenken. Dat hij ook nog eens inwoner van Göteborg was, en groot IFK fan, werd nog eens als extra bonus beschouwd.
Maar eenvoudig was het niet, want ze hebben in Zweden een hoop grote voetballers, maar niet eentje van het niveau Cruijff, en om het stadion de naam van een andere bekende persoon te geven werd ook al snel afgekeurd. Nya Ullevi was ook geen optie, want zo werd het oude stadion al genoemd. En toen wreef Sture een keer onder en naast zijn neus, zoals Wicky de Viking ook altijd deed en wist hij het:
Het stadion ging Gamla Ullevi heten!
Gamla betekent oud.
Het nieuwe stadion, dat op de plek kwam waar ooit een stadion stond dat eind jaren ’50 werd ingeruild voor een nieuw stadion dat dus ‘het nieuwe Ullevi’ werd genoemd, ging dus gewoon het oude Ullevi heten.
Je moet er maar opkomen.
En zo kan het gebeuren dat het ooit zo machtige IFK nu in een nieuw modern voetbalstadion speelt dat Oude Ullevi wordt genoemd. Uiteraard was Sture Allén heel trots op zijn vondst, maar vergat hij niet een rekening te sturen naar het stadsbestuur van Göteborg: 32 uur nadenken à SEK 1400 leverde hem uiteindelijk een bedrag van een kleine € 4500 op.
Voor niets gaat de zon op, zeker in de Zweedse winter…
Wil je The world’s greatest football grounds bestellen? Dat kan op de website van Santos, ze vliegen de winkels uit, dus ik zou niet te lang wachten!
Dit bericht heeft 0 reacties