skip to Main Content
Voetbalfouten: Clubnamen

Voetbalfouten: clubnamen

De tegenstander van Ajax in de halve finale van de Champions League is het Londense Tottenham Hotspur FC, ook wel de Spurs genoemd. En het is die bijnaam die er voor zorgt dat een hoop mensen de volledige clubnaam verhaspelen tot Tottenham Hotpurs. Een veelgemaakte voetbalfout, waarvan er nog een aantal bekende voorbeelden zijn.

De Zwitserse club Grasshopper Club Zurich wordt door menigeen Grasshoppers genoemd, terwijl dat alleen kan als er een apostrof wordt gebruikt als het gaat om bijvoorbeeld Grasshopper’s historie.

Portugal

In Lissabon bestaan een aantal beroemde clubs, die vaak niet alleen aan voetbal doen, maar ook aan andere sporten. De zogenaamde omni-sportclubs dus. De beroemdste is ongetwijfeld Sport Lisboa e Benfica, dat we allemaal kennen als Benfica, de roemruchte Europacupwinnaar uit de tijden van zwart-wit tv. Ook de andere grote club uit Lissabon is een omni-sportclub: Sporting Clube de Portugal, beter bekend als Sporting toch? Niets er van, in Nederland noemt bijna iedereen de club Sporting Lissabon, alleen op Teletekst – dat toch van na het zwart-wit tijdperk is – heeft men het keurig over Sporting Portugal. We ergeren ons altijd kapot als onze topclubs in Europa worden genoemd met de bijbehorende plaatsnaam, vooral de Duitsers hebben er een handje van om het over Feyenoord Rotterdam te hebben, of zelfs over Eindhoven, waar het PSV betreft. Maar in het geval Sporting zijn we dus geen haar beter.

In de Spaanse havenstad Bilbao werd ooit, door Engelse zeelui, een voetbalclub opgericht, Athletic Club. Maar ook deze clubnaam is vaak het slachtoffer van onwetende napraters die er zonder enige vorm van gene Atletico Bilbao van maken, hoewel deze mensen niet helemaal fout zitten, want de clubnaam werd in 1941 dankzij een decreet van generaal Franco gewijzigd in Atlético Bilbao. Volgens dat decreet was Spaans de enige geaccepteerde naam en moesten buitenlandse namen dus ‘verspaanst’ worden. Maar in 1977 werd de originele naam weer in ere hersteld en zijn alle mensen die de club Atletico Bilbao noemen abuis.

Andere voorbeelden van verkeerd gebruikte clubnamen zijn Inter Milan, als tegenhanger van AC Milan. Het is niet alleen verkeerd om Milan achter Inter te zetten, want Milan is Engels en de naam van de rood-zwarte concurrent, maar de club heet voluit Internazionale FC. Zonder Milano of een dergelijke verwijzing dus.

The old firm

En ook bij het noemen van de clubs die al meer dan honderd jaar de ‘old firm’ spelen gaat het mis: het is Celtic tegen de Rangers en dus niet Celtic Glasgow tegen de Glasgow Rangers. En nu we toch in Schotland zijn, nog een afschuwelijk voorbeeld: het roemruchte Heart (enkelvoud) of Midlothian wordt, net als de Spurs, ook wel Hearts genoemd. Maar dus niet Hearts of Midlothian.

Heb jij nog meer verschrikkelijke voorbeelden van dit soort voetbalfouten? Stuur me mail, reageer onder dit blogbericht, of Twitter ze met gebruikmaking van hashtag #voetbalfouten.

Tottenham Hotspur

Dit bericht heeft 0 reacties

Reageer op dit verhaal

Back To Top
%d bloggers liken dit: