Skip to content
Tottenham Hotspur

Voetbalfouten: clubnamen

De tegenstander van Ajax in de halve finale van de Champions League van 2019 was het Londense Tottenham Hotspur FC, ook wel Spurs genoemd. En het is die bijnaam die er voor zorgt dat een hoop mensen de volledige clubnaam verhaspelen tot Tottenham Hotpurs. Een van de meest gemaakte voetbalfouten, waarvan er nog een aantal bekende voorbeelden zijn.

Zwitserland, Portugal

De Zwitserse club Grasshopper Club Zurich wordt door menigeen Grasshoppers genoemd, terwijl dat alleen kan als er een apostrof wordt gebruikt als het gaat om bijvoorbeeld Grasshopper’s historie.

In Lissabon bestaan een aantal beroemde clubs, die vaak niet alleen aan voetbal doen, maar ook aan andere sporten. De zogenaamde omni-sportclubs dus. De beroemdste is ongetwijfeld Sport Lisboa e Benfica, dat we allemaal kennen als Benfica, de roemruchte Europacupwinnaar uit de tijden van zwart-wit tv. Ook de andere grote club uit Lissabon is een omni-sportclub: Sporting Clube de Portugal, beter bekend als Sporting toch? Niets er van, in Nederland noemt bijna iedereen de club Sporting Lissabon, alleen op Teletekst – dat toch van na het zwart-wit tijdperk is – heeft men het keurig over Sporting Portugal. We ergeren ons altijd kapot als onze topclubs in Europa worden genoemd met de bijbehorende plaatsnaam, vooral de Duitsers hebben er een handje van om het over Feyenoord Rotterdam te hebben, of zelfs over Eindhoven, waar het PSV betreft. Maar in het geval Sporting zijn we dus geen haar beter.

Spanje en Italië

In de Spaanse havenstad Bilbao werd ooit, door Engelse zeelui, een voetbalclub opgericht, Athletic Club. Maar ook deze clubnaam is vaak het slachtoffer van onwetende napraters die er zonder enige vorm van gene Atletico Bilbao van maken, hoewel deze mensen niet helemaal fout zitten, want de clubnaam werd in 1941 dankzij een decreet van generaal Franco gewijzigd in Atlético Bilbao. Volgens dat decreet was Spaans de enige geaccepteerde naam en moesten buitenlandse namen dus ‘verspaanst’ worden. Maar in 1977 werd de originele naam weer in ere hersteld en zijn alle mensen die de club Atletico Bilbao noemen abuis.

Een andere veelgemaakte voetbalfout is Villarreal CF, dus met dubbel ‘l’ en dubbel ‘r’. Alle andere varianten zijn incorrect

Andere voorbeelden van verkeerd gebruikte clubnamen zijn Inter Milan, als tegenhanger van AC Milan. Het is niet alleen verkeerd om Milan achter Inter te zetten, want Milan is Engels en de naam van de rood-zwarte concurrent, maar de club heet voluit FC Internazionale Milano. De club heeft in 2021 bekend gemaakt dat het voortaan met een nieuw versimpeld logo, zonder de F en C, en als Inter Milano, verder door het voetballeven wil. Maar Inter blijft Inter en Milan blijft Milan, die laatste club werd opgericht door Engelsen en heeft daarom de Engelse naam van de stad Milaan. Je mag tegenwoordig dus wel Inter Milano zeggen, of Internazionale, of zelfs Internazionale Milano, maar zodra je Milano verhaspeld in Milan gaat het dus fout.

Zweden

Waar het ook altijd mis gaat is bij het noemen van een aantal Zweedse voetbalclub, waarvan Djurgårdens IF het meest bekende voorbeeld is. IF staat voor idrottsförening, ofwel sportvereniging en Djurgården is de wijk in Stockholm waar de club vandaan komt. Het is dus de club uit de wijk Djurgården, of Djurgården’s sportvereniging. Die letter s achter de club is dus om het bezittelijk te maken, zoals Alphense Boys; de boys van Alphen. Er is niemand die deze club afkort en het heeft over ‘Alphense heeft vanmiddag verloren van Katwijk.’

Je zegt Alphense Boys, of Alphen en je zegt dus ook Djurgårdens IF of Djurgården.

Frankrijk

De supporters van de Franse club Stade Rennais worden helemaal gek van de verbastering van hun clubnaam tot Stade Rennes. Ze hebben er zelfs een Twitter account voor opgericht, @NOT_STADERENNES, waarin ze duidelijk uitleggen dat ‘Rennes’ de stad is en Stade Rennais de club.

The old firm

En ook bij het noemen van de clubs die al meer dan honderd jaar de ‘old firm’ spelen gaat het mis: het is Celtic tegen de Rangers en dus niet Celtic Glasgow tegen de Glasgow Rangers. En nu we toch in Schotland zijn, nog een afschuwelijk voorbeeld: het roemruchte Heart (enkelvoud) of Midlothian wordt, net als de Spurs, ook wel Hearts genoemd. Maar dus niet Hearts of Midlothian.

Voetbalfouten

Ik heb een aantal blogs geschreven over voetbalfouten; This is Anfield en Voetbalfouten: stadionnamen.

Heb jij nog meer verschrikkelijke voorbeelden van dit soort voetbalfouten? Stuur me mail, reageer onder dit blogbericht, of Twitter ze met gebruikmaking van hashtag #voetbalfouten.

Tottenham Hotspur

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top