Skip to content
Kieft scoort Haarlem-Ajax 1982

Alle ballen op Kieft

We gaan terug naar het seizoen 1981-1982, het seizoen waarin er bij Ajax een hoop veranderde, want op 6 december 1981 maakte Johan Cruijff zijn rentree in het Ajax stadion in de Watergraafsmeer. Je weet het vast nog wel, die schitterende lob over Edward Metgod, de keeper van HFC Haarlem. Ajax werd dat seizoen kampioen door in een uitverkocht Olympisch stadion te winnen van AZ ’67, waarna er nog één wedstrijd was te spelen dat seizoen.

Die wedstrijd werd gespeeld op zaterdag 22 mei 1982 en had dus niets meer om het lijf, ware het niet dat Wim Kieft op het punt stond om Europees topscorer te worden en daarmee als jongste Ajacied ooit de gouden schoen in te wacht te slepen. Deze verkiezing werd door het blad France Football ingevoerd in 1968 en de bijbehorende prijs was sindsdien een prooi voor roemruchte aanvallers als Eusebio, Gerd Müller, Ian Rush en Hans Krankl. En nu stond de piepjonge Kieft op het punt om de prijs te pakken.

Alle ballen op Kieft

Het devies was dus simpel die middag aan de Jan Gijzenkade: alle ballen op Kieft. Want hoewel hij er goed voor stond, had je altijd wel een spits uit Cyprus, Frankrijk, Bulgarije of Alkmaar die er op wonderbaarlijke wijze nog een stuk of wat in wist te schieten in de laatste wedstrijd van het seizoen. Er werd in die tijd namelijk puur naar het aantal gescoorde doelpunten gekeken en niet naar zaken als aantal gespeelde wedstrijden of zwaarte van de betreffende competitie.

De wedstrijd werd alles behalve een gezapig zomeravond potje, want supporters van Ajax en Haarlem misdroegen zich met fietskettingen en paraplu’s, maar ook de spelers van Haarlem lieten zich niet gewillig naar de slachtbank leiden. Ruud Gullit scoorde al na 8 minuten de 1-0, maar gelukkig was daar na een half uur de gelijkmaker, gescoord door Schoenaker, waarna Ajax op zoek kon naar meer doelpunten en de bal opvallend veel naar Kieft werd gespeeld. Maar de topscorer van dat moment kreeg de bal er niet in en wist op slag van rust de meest historische misser ooit op zijn naam te schrijven.

Een vrije trap van Ajax, ergens rond de middenlijn, werd niet genomen door aanvoerder Lerby, maar door Wim Jansen die van de verwarring gebruik maakte door de bal alsnog naar de blonde Deen te passen die handig de buitenspelval omspeelde en alleen richting achterlijn ging. Daar aangekomen omspeelde hij de weer eens te ver voor zijn doel staande Metgod en schoof de bal richting doelmond. Daar was Tscheu la Ling inmiddels ook gearriveerd, maar de Haagse publiekslieveling bedacht zich op het laatste moment dat hij de bal aan Kieft moest laten, die inmiddels ook kwam aangestormd. Ling liet de bal lopen, waarna Kieft, op een meter van het lege doel, de bal tóch nog over wist te werken.

Alle klassieke voetbaltermen konden van stal, want het ‘je hebt de dozen nog om je kicksen’, ‘die had m’n oma met d’r looprek nog gescoord’ en ‘heb je je linker- en rechterschoen verwisseld’ was niet van de lucht. Met 1-1 gingen de ploegen rusten en de thee van Kieft zal ongetwijfeld hebben gesmaakt alsof hij een slok azijn vermengd met WC-eend dronk.

Gelukkig herpakte Ajax zich na de rust en scoorde Lerby de 2-1, waarna Kieft een kwartier voor tijd zowaar ook nog een goal maakte en zichzelf tot topscorer van Nederland en Europa mocht laten kronen. Een prijs die toch mooi staat op je palmares, maar altijd overschaduwd zal blijven door de blunder van de eeuw…

Foto: Bogaerts, Rob / Anefo, Nationaal Archief

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top