Skip to content
ArenA Tour Guide

ArenA Tour Guide

Ik heb een nieuwe (bij)baan: Tour Guide in de Johan Cruijff ArenA

Zoals je misschien al wist heb ik naast mijn baan als freelancer voor Gogme Web Services altijd behoefte aan iets anders waarmee ik ook in mindere tijden wat salaris verdien. Zo heb ik jarenlang als DJ gewerkt op feesten en partijen en stond ik een jaar of wat geleden nog achter de bar, maar de bijbaan als tour guide, die ik nu heb gevonden is misschien wel ideaal. Op maandag 31 oktober 2022 was ik op een introductieavond, waar we zelf een korte rondleiding kregen, waarna we onszelf moesten presenteren en onze kennis van Ajax en de ArenA moesten aantonen in een, best lastige, Ajax Quiz.

Ik had een verhaal geschreven en dat in mijn kop gestampt om goed voor de dag te komen bij de presentatie, die quiz kon je weinig aan voorbereiden, maar dat zou wel loslopen. Helaas werd die avond een ander soort presentatie gevraagd, want we moesten deze in het Engels houden, dus stond ik half hakkelend wat te improviseren in mijn beste Engels. De quiz was gelukkig goed te doen, hoewel ik niet precies wist hoeveel tribuneplaatsen er in de ArenA zijn, of hoeveel wedstrijden Mister Ajax, Sjaak Swart, precies gespeeld heeft. Maar gelukkig kon ik tijdens de quiz wel weer bonuspunten scoren toen ik wist te vertellen dat Johan Cruijff helemaal niet in Betondorp is geboren, maar in het ziekenhuis in de Linnaeusstraat.

Het bleek allemaal ruim voldoende, want een paar dagen later werd ik al gebeld dat ik ben aangenomen en inmiddels heb ik mijn eerste werkdag al achter de rug.

Tour Guide in de Johan Cruijff ArenA

Die eerste dag was donderdag 11 november, de dag na de wedstrijd Ajax-Vitesse, waar zo onnodig gelijk werd gespeeld. Ik had me voorbereid op een dag vol chagrijn, maar daar hadden de meeste bezoekers weinig last van. Er waren er zelfs die geen idee hadden dat Ajax de avond ervoor een wedstrijd had gespeeld. En andere waren vooral heel blij om dat gigantische stadion eens van binnen te zien, door de bezoekerskleedkamer te lopen, alle oude Ajax-sterren op de muren te zien, de opgang naar het veld, de mixed-zone en perskamer, waar ze zo vaak de spelers geïnterviewd zagen worden op tv, of de trainer zijn verklaring voor het vertoonde spel te zien geven. Het was allemaal heel indrukwekkend voor ze.

Ajax kleedkamer

Maar de reacties als de bezoekers de kleedkamer van Ajax binnenkomen zijn echt mooi. Ze hebben dan al de wat sobere bezoekers kleedkamer gezien en het contrast met deze is behoorlijk groot. De luxe stoeltjes, de ovale vorm van de ruimte, het verlaagde plafond, de overdadige douches met warm- en koude tub, zelfs de toiletruimte is er eentje die je op geen enkele camping zal zien.

Heel erg leuk is het dan ook om die gasten te overladen met mooie verhalen over de club en sommige spelers. En nog leuker is het dan om specifieke vragen te kunnen beantwoorden en te kunnen diepen uit mijn ruime Ajax-kennis, je ziet dat mensen er echt plezier aan beleven. En daar is het allemaal om te doen.

Dit hoop ik nog jaren te doen

Johan Cruijff ArenA Tours

Presentatie

Zoals ik al vertelde had ik dus een heel verhaal geschreven voor mijn presentatie, dat ongebruikt in de prullenbak dreigde te belanden, maar gelukkig heb ik dit medium nog om het alsnog te delen. Komt ie:

Het is vandaag 31 oktober, de verjaardag van een de meest sierlijke aanvallers die we hebben gehad. Hij is, na Johan Cruijff, waarschijnlijk de meest populaire Ajacied ooit.

Weet iemand over wie ik het heb?

Marco van Basten inderdaad!

Weten jullie ook wat zijn echte voornaam is? Marcel!

Marcel van Basten werd geboren op 31 oktober 1964 in Utrecht.
Ik heet ook Marcel, ik werd vijf dagen later geboren. Maar dan in Amsterdam, gelukkig….

Mijn volledige naam is Marcel Stephan, Stephan is mijn achternaam. Ik ben geboren en getogen Amsterdammer en ik wil Tour Guide in de dit stadion worden.

Stadions hebben een magnetische werking op me. Dat had ik als kind al. Als we naar mijn opa & oma gingen keek ik altijd gebiologeerd naar de marathontoren met die verlichte olympische ringen. Ik vond dat magisch!

Mijn eerste stadiontour was in de jaren ’80 in het (oude) Wembley stadion in Londen. We zagen de kleedkamers, liepen door de tunnel naar het veld en mochten de beroemde 39 steps naar de Koninklijke loge beklimmen. Een prachtige ervaring. En ook in andere landen ga ik altijd op bezoek in het lokale stadion, soms met een rondleiding, soms probeer ik gewoon binnen te glippen, en als er een wedstrijd gespeeld wordt is het plaatje helemaal compleet.

Als ik ergens lichtmasten zie, dan móet ik erheen!

De leukste tour die ik heb gedaan was wederom in het Wembleystadion in 2015. Ik deed de tour met mijn stiefzoon Sammy en hoewel het stadion inmiddels helemaal nieuw is was er eigenlijk niet veel veranderd: je komt door de kleedkamers, de gang naar het veld, de trap op naar de Royal box…. Het ‘vaste rondje’ van zo’n beetje iedere stadiontour dus, maar het was wél het Wembley stadion en we hadden een erg leuke gids. De man was super geestig. Zo wist hij ons te vertellen dat Wembley Stadium maar liefst vier tolken in dienst heeft om de pers te assisteren.

“En twee daarvan zijn nodig om Wayne Rooney te vertalen”, zei hij lachend 😂

In de metro terug zei Sammy me dat hij een superdag had. En iedere keer als we Rooney zien schieten we in de lach.

En nu sta ik dus hier, in de Johan Cruijff ArenA, mezelf te presenteren in de hoop dat ik mijn roeping misschien wel kan gaan vervullen.

De ArenA beschouw ik een beetje als mijn tweede huis, ik heb al jaren een seizoenkaart en ook in stadion De Meer ging ik al naar Ajax. Eén van de hoogtepunten was de rondleiding die we kregen in mei 1995. Eerst in het oude stadion, waarna we per bus naar de ArenA gingen, die net in aanbouw was. We vergaapten ons aan de nieuwigheid, de afmetingen en die hoge, steile tribunes, het was super om daar als een van de eersten rond te kunnen lopen.

Zelf heb ik heb al meer dan 10 jaar mijn eigen bedrijf Gogme Web Services, ik maak en onderhoud websites, ben tekstschrijver, fotograaf en ontwerp logo’s en huisstijlen.

Maar ook ben ik actief in de wereld van voetbalbloggers- en columnisten waarmee we een aantal voetbalavonden in het theater hebben georganiseerd. De eerste avond was ter ere van het boek Wenen van Geluk. Alle sprekers en artiesten waren ervan overtuigd dat ik die uitverkochte avond moest presenteren.

Het ging me prima af en sindsdien heb ik dan ook menig avond als de presentator de boel aan elkaar staan praten. Het lijkt me echt heel erg leuk om voetballiefhebbers rond te leiden in de ArenA en een mooie ervaring te geven, zoals Sammy en ik hadden op Wembley.

Wij hebben het er nog steeds over en dat gevoel wil ik hier ook voor elkaar krijgen.

Het is misschien een cliché, maar het voelt alsof ik van mijn hobby mijn beroep kan maken.

Ik heb er zin in!

Dit bericht heeft 8 reacties

  1. Wat een leuke plek om gids te zijn, Marcel! Ik ben benieuwd naar je verhalen en hoe je Ajax-carriere zich ontwikkelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top